Afvallen Challenge Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Mini-Challenge: Chew it!

Door

Collage kauwen

Ik heb jullie in de maand september veel uitdagingen beloofd, die je helpen gezonder te leven. Vandaag heb ik er eentje die misschien niet zo voor de hand ligt, maar ontzettend belangrijk is voor een gezonde leefstijl én een slank lichaam. Ik daag je namelijk uit om één dag elk hapje dat je neemt minimaal 30x te kauwen! Waarom? Dat vertel ik  hieronder.

‘Goed kauwen kind, je maag heeft geen tandjes!’ Klinkt dit bekend voor je? Guess what!? Mama had gelijk! Goed kauwen is ontzettend belangrijk, om een aantal redenen.

 • Je lichaam kan zich voorbereiden op het eten dat komen gaat. Door het kauwen worden prikkels afgegeven aan het spijsverteringskanaal, zodat die weet dat er voeding aan gaat komen. Zo kan alvast gestart worden met het voorbereiden op de spijsvertering.
 • Het afbreken van voedsel begint al in je mond. Amylase in het speeksel zet namelijk zetmeel om in glucose.
 • Als je niet goed kauwt, blijven de brokken voeding groot. Hierdoor krijgt je lichaam niet alle voedingsstoffen uit de voedselhompen, een deel van de vitamines en mineralen gaan dus verloren met je ontlasting. Je moet meer eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor je gemakkelijker aankomt.
 • Door goed te kauwen, ben je langer bezig met het eten van je maaltijd. Hierdoor kan je maag tijdig een seintje aan je hersenen geven dat je voldoende hebt gegeten. Als je snel eet, komt dat seintje soms te laat, waardoor je het gevoel hebt dat je heel erg vol zit.
 • Als je goed kauwt, eet je vaak ook bewuster. Je aandacht is meer bij het eten. Ook hierdoor merk je sneller dat je vol zit, bovendien blijft het verzadigde gevoel langer.

Kortom, goed kauwen is heel belangrijk bij een gezonde leefstijl! Bovendien helpt het je om niet teveel te eten en om trek te voorkomen.

Daarom daag ik je uit om in ieder geval één dag, iedere hap die je neemt minimaal 30x te kauwen! Ik hoop dat je door deze oefening bewuster wordt van de manier waarop jij eet. Je zult merken dat je door een dag opletten, in het vervolg ook meer nadenkt over je kauwgedrag.

Succes!

Ga jij deze uitdaging aan? Let jij wel eens op hoe vaak je kauwt?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Marjolein 8 jarengeleden

  Dit heb ik al eens geprobeerd, vind het erg moeilijk!
  Als ik namelijk 10x erop heb gekauwd, krijg ik al een slik reflex, dat is erg moeilijk te onderdrukken.
  Maar merk wel dat ik eerder vol ben als ik het doe.

  Reageer
 2. Roeline 8 jarengeleden

  Ja, ik weet dat kauwen erg belangrijk is, en vaak kauwen. Tja, altijd slik je te snel door, je gaat niet snel bij elke hap tellen maar meer bewust kauwen zou wel goed zijn! Kauwen is sowieso erg belangrijk, smoothies zijn erg lekker en heus gezond maar ik geloof niet dat je het vaak als vervanger van je gewone eten moet gebruiken, eerder dan erbij als extra.

  Reageer
 3. Edith Waardijk 8 jarengeleden

  Kauwen stimuleert ook de bloedsomloop in je hoofd waardoor de hersenen beter werken, prettige bijkomstigheid!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: