Minder lekkere trek – 11 tips!

1

We zijn inmiddels alweer 4 dagen op weg met de Healthy September Challenge. Ik vind het super leuk om al jullie enthousiaste reacties te lezen, volgens mij zijn jullie ontzettend goed bezig! De eerste dagen gezonder leven zijn altijd makkelijk, je bent gemotiveerd en kunt verleidingen goed weerstaan. Na een paar dagen wordt het lastig, het lijkt wel alsof je ineens weer meer lekkere trek krijgt. Vandaag heb ik 11 tips voor je om die lekkere trek te verminderen of zelfs te voorkomen!

Veel van deze tips heb ik al eens genoemd in een video, of ik heb er zelfs een heel artikel aan gewijd. Toch leek het me handig om er even een overzicht van te maken. Zeker omdat we deze maand met z’n allen gezond bezig zijn, zijn handige tips extra welkom.

Goed….daar gaan we.11 tips die je helpen om niet naar dat snoepje, koekje of die snack te grijpen als je dat eigenlijk niet wilt.

  • Eet voldoende bij je maaltijden. Neem niet een boterham minder omdat je gezonder wilt leven of af wilt vallen, want van die boterham kom je echt niet zomaar aan! Je krijgt juist trek in zoetigheid of snacks als je minder eet en daar kom je wÊl van aan.
  • Als je iets eet, kauw er dan goed op. Tel eens het aantal keer dat je kauwt en bouw dit langzaam op. Het is goed om elke hap ongeveer 30x (!!!) te kauwen. Je hersenen krijgen dan eerder een seintje dat je voldoende hebt gegeten en je volle gevoel duurt langer!
  • Een beetje aansluitend bij de vorige tip, is dat het belangrijk is om je aandacht volledig bij het eten te hebben. Je herkent het misschien wel dat je lunch zomaar ineens op is, als je eet tijdens het werken op je computer of laptop. Leg even alles aan de kant en ga zitten om te eten. Ook hierdoor voel je eerder dat je voldoende hebt gegeten en zit je langer vol.

Water

 • Drink voldoende, ik heb het al heel vaak gezegd. De dorstprikkel en de hongerprikkel worden door dezelfde zenuw afgegeven. Hierdoor is het voor je hersenen moeilijk te onderscheiden of je dorst of trek hebt. Het kan dus heel goed zijn dat je trek krijgt in iets lekkers, omdat je te weinig hebt gedronken! Neem dus regelmatig een glas water of een kop thee.
 • De meeste mensen hebben een ‘zwak moment’ op de dag. Voor veel ligt dit punt rond 16:00 uur of rond 22:00 uur (of allebei!). Als je dit van jezelf weet, zorg er dan voor dat je een half uurtje voor dit moment een gezond tussendoortje neemt. Als je eenmaal erge trek hebt, zal je namelijk eerder naar iets ongezonds grijpen dan als je iets eerder bedenkt dat het verstandig is om iets te eten.
 • Gebruik vezelrijke en (magere) eiwitrijke producten, deze geven je namelijk lang een verzadigd gevoel. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn groenten, fruit en volkorenproducten. Voorbeelden van magere eiwitrijke producten zijn ei, mager vlees, vis, yoghurt en kwark.

Vezels

  • Eis niet van jezelf dat je nooit meer iets lekkers neemt, dat zal je lekkere trek namelijk alleen maar versterken! Gun jezelf regelmatig een genietmoment (in de challenge 2x per week), dan kun je daar naar toe leven. Op een ander moment een gezonde keuze maken is dan minder erg.
  • Als je vaak ‘s avonds trek krijgt, kan het helpen om alvast je tanden te gaan poetsen. Door de smaak van de tandpasta, denk je minder aan lekkere dingen.
  • Zoek afleiding op momenten dat je weet dat je het lastig gaat krijgen. Bel een vriend(in), ga een spelletje doen, lees een leuk boek, ga een stukje wandelen of pak een oude hobby op. Door aan iets anders te denken, vergeet je je trek.

2

 • Vertel je partner of huisgenoot waar je mee bezig bent. Als deze weet dat je 2x per week een genietmoment mag hebben, dan zal hij/zij raar opkijken als je ineens toch vaker gaat snoepen. Voor jou kan dit net de trigger zijn om het niet te doen, we willen natuurlijk allemaal laten zien dat we echt wel doorzettingsvermogen hebben *wink-wink*.
 • Haal niet teveel lekkers in huis! Het klinkt misschien makkelijk, maar het werkt wel! Als je weet dat je visite krijgt, haal dan lekkere dingen in kleine verpakkingen, zodat er niets over blijft. Dat geopende pak koekjes is namelijk een extra grote verleiding!

Ik hoop dat je iets kunt met deze tips en natuurlijk dat ze helpen om je lekkere trek te verminderen. Als je nog aanvullende tips hebt voor de mede-challengers, dan zou ik het super leuk vinden als je ze hieronder met ons deelt! Zo helpen we elkaar motiveren.

Groetjes, Marloes

Wat werkt bij jou het beste tegen lekkere trek? 

8 reacties

 1. gogo marloes !!! het gaat redelijk deze week alleen sporten niet ivm teveel pijn en lage energie level
  maar heb al bedacht dat ik het in moet gaan plannen volgende week

 2. Veel gesport, een flink in de tuin gewerkt, een vrijwilliger in de molen mensen rondleiden trap op en trap af helpt ook.
  een ja boek lezen een ja ben gaan borduren helpt om niet tussendoor te eten.

 3. Fijn om op deze manier de gezonde draad op te pakken en vast te houden. Elke dag een artikel helpt eraan herinneren en alle berichtjes stimuleren me om door te zetten.

  Misschien nog een aanvulling:
  – Na het avondeten stel ik het toetje uit. Ik ga eerst afwassen, kies iets leuks op tv, kijk een gedeelte en pak pas later mijn toetje (yoghurt, fruit, kop koffie met een eigengemaakt koekje).
  – Als ik ‘snack-trek’ heb, is dat vaak op een ‘vrij’moment, dat ik even niets te doen heb. Soms kies ik er dan voor, om iets lekkers en gezonds te maken. Het bezig zijn met eten hoort voor mij dan ook bij het genieten en maakt dat een gezond en zelfgemaakt tussendoortje meer vult dan wanneer je alleen de verpakking hoeft open te trekken.

  En ja, ik ga ook wel eens de mist in….steeds minder vaak en als ik de mist in ga….dan probeer ik er in elk geval van te genieten 😉

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram