Onbewust Snoepen: Mijn Momenten Opgeteld!

Snoepen

Ik vertelde je al in de video van afgelopen woensdag, dat het me opviel hoe ontzettend vaak ik ongemerkt iets snoep tussendoor. Een van de uitdagingen van de Fit de Zomer in Challenge is om alleen maar gezonde tussendoortjes te nemen. Het is daarbij een extra uitdaging om ook de kleine snoepmomentjes proberen te vermijden! Ik heb deze momenten de afgelopen week bijgehouden en voor mezelf opgeteld, vandaag deel ik ze met jullie!

Wat ik bedoel met onbewuste snoepmomenten
Ik snoep eigenlijk helemaal niet zo veel. Tenminste…ik haal doordeweeks nooit koek, snoep of chips in huis. Ik ben wel een echte ‘sucker’ voor dingen die me onverwachts worden aangeboden. Ook sta ik mezelf toe om elke werkdag een stukje nougat te eten op mijn werk, dit krijgen de klanten bij de koffie en er staat dus een pot vol. Bovendien snack ik graag een stukje kaas of worst als ik boodschappen doe en ik zal altijd een snoepje pakken als dit in een winkel wordt aangeboden.

Door dit soort kleine snoepmomentjes, kom ik ongemerkt aan heel wat extra calorieën, suiker en vet in mijn voeding. Ik besloot het in deze challenge periode daarom even een paar weken niet te doen! Al na de eerste dag kwam ik erachter hoe vaak dit soort momenten bij mij voorkomen. Ik besloot het daarom voor jullie te gaan bijhouden.

Snoepen2 De befaamde nougatpot…

Mijn weekoverzicht
Hieronder zie je dus een overzicht van de snoepmomenten die ik normaal gesproken zou hebben, maar deze week bewust niet heb gedaan! Er waren echt momenten dat ik haast al met mijn handen in de pot zat…en op het laatste moment me realiseerde dat het mijn doel was om het niet te doen. Kijk mee naar mijn dit-heb-ik-niet-genomen-overzicht :).

Vrijdag: Een stukje nougat op het werk, een stukje gevulde koek die je kon proeven in de Albert Heijn, een stukje kaas bij de Albert Heijn en een zuurtje bij de kapper.

Zaterdag: Een stukje kaas bij de Albert Heijn, twee kaaskoekjes tijdens een Welness-dagje in de sauna, een glas witte wijn bij het eten in de sauna,

Zondag: Een stukje nougat na het sporten. Verder was vandaag mijn ‘genietmomentjes-dag’ ik mocht dus lekker snoepen van mezelf en heb dit ook gedaan, zoals ik in de video vertelde.

Maandag: Een stukje nougat op het werk, een groter stuk chocolade waar Sven ‘s avonds mee aan kwam. Ik nam een klein stukje, normaal had ik zeker meer genomen!

Dinsdag: Een traktatie van een collega, hij bakte zelf ‘Krispies’ een soort snack met karamel, crispie stukjes en chocolade (zie foto links hieronder). Een stukje nougat.

Woensdag: Een handje cruesli uit de pot. Mijn vriend een af en toe cruesli als ontbijt en ik ging de pot opnieuw vullen. Normaal kan ik het dan niet weerstaan om een handje te nemen. Een handje pinda’s op het werk en een stukje nougat.

Donderdag: Een stukje nougat op het werk en een klein koekje dat ik kreeg bij een kopje koffie.

Wow…ik vind dat dit er best veel zijn! Ik weet zeker dat dit bijvoorbeeld in een periode rond kerst of Pasen nog erger is, door al het lekkers dat je overal krijgt. In mijn geval is het in een normale week dus ook zo dat ik vrijwel iedere dag een onbewust snoepmomentje heb.

Onbewust snoepen

Bij elkaar opgeteld…
Om mezelf even extra op de feiten te wijzen, heb ik al deze snoepmomentjes ingevoerd in een voedingsberekeningsprogramma, dat ik ook voor mij cliënten gebruik. Daar kwam de volgende hoeveelheid uit:

1219 kcal
106g suiker
55g vet

Woowww…ik ben even stil. Dat is echt veel! Op een niet-sportdag eet ik meestal rond de 1600 calorieën. Ik een week snoep ik dus onbewust bijna zo’n dag bij elkaar! Bovendien bevatten deze snacks nauwelijks goede voedingsstoffen en bijna alleen maar vet en suiker. Ik geniet er ook nog eens niet van! Gewoon ‘loze’ calorieën dus. Ik heb trouwens nog niet eens alle snoepmomentjes uit mijn eigen kast meegeteld. Ik betrap mezelf er ook vaak genoeg op dat ik even een handje rozijnen of een paar noten mee pik.

Wil jij jouw onbewuste momenten ook in kaart brengen? Houd dan voor een bepaalde periode bij welke dingen je bewust niet eet en voer ze in in een app. Bijvoorbeeld MyFitnessPal of De Eetmeter van het voedingscentrum vind ik fijne apps. Zo word je nog even een beetje bewuster over wat je ongemerkt naar binnen werkt.

Ik love yourself

Mijn conclusie
Ik wil hier echt, echt, echt beter op gaan letten! Ik ben helemaal niet tegen snoepen, maar dan wil ik er wel van genieten! Deze momenten had ik echt gewoon uit automatisme meegepakt, zonder erover na te denken. Ik heb eerder gezegd dat ik dit wil aanpakken, maar nu ik het zo op een rijtje zie, ben ik extra gemotiveerd.

Mijn doel is dus om niet zomaar iets ongezonds weg te snaaien, maar te proberen om er echt van te genieten OF het niet te nemen. Een traktatie van een collega wil ik niet altijd weigeren, soms heb ik er namelijk gewoon heel veel zin in! Maar als ik eigenlijk geen trek heb, kan ik het best afslaan.

Ik hoop dat ik jou ook aan het denken heb gezet met mijn berekening! Ik ben benieuwd of jij dit ook eens voor jezelf gaat doen.

Groetjes, Marloes

Snoep jij veel onbewust? Ga je het ook eens bijhouden? 

21 reacties

 1. Ik snoep ook onbewust wel veel, denk ik. Ik sla ook nooit een snoepje af o.i.d. In de winkel proef ik ook alles wat mij wordt aangeboden…
  Maar ik zit nu in een enorme dip. Voor deze week is de challenge alweer mislukt. Ik heb geen 2 genietmomentjes gehad maar gewoon 3 “vreetdagen”, want je kon het ook geen momentjes meer noemen…En vananvond nog een feestje…
  Waarom kan ik niet als ik alleen ben mezelf een halt toeroepen met het eten/snaaien, terwijl ik voor de rest best hard voor mezelf kan zijn. Snik….

   1. Lief Marla! En Sandra…geloof me als ik zeg dat ik dat ook heeeell lang heb gehad! Ik weet dat heel veel mensen hier problemen mee hebben. Probeer jezelf dus niet teveel te verwijten! Gewoon blijven proberen, dan gaat het langzaam beter. Blijf doorzetten, met vallen en opstaan kom je er. Bij mij heeft het ook jaren geduurd.

     1. Dank jullie wel voor de lieve reacties! Dat geeft mij weer moed. Kom maar op met de nieuwe week!

 2. Val jij niet enorm af nu je die momentjes niet meer neemt? Je bent al zo slank en sport veel dan mogen deze momentjes voor jou toch best?? Anders word je vrij mager lijkt mij:-)

  Of zeg ik nou iets doms haha

 3. Ik denk dat ik er ook heel erg van zou schrikken als ik het zo net als jou bij zou houden! Maar ik ben op dit moment prima tevreden met mijn lichaam dus vind dat het af en toe wel moet kunnen. Wel goed om er bewust van te zijn 🙂

 4. Ik vind dat dit soort snoepmomentjes moeten kunnen tenzij je op dieet bent. Alles met mate en lekker bewegen is het belangrijkst.

 5. Ik was gisteren de hele dag bij mijn oma op bezoek, dus mijn genietmomentje had ik van tevoren al bepaald. Nadat ik in de ochtend al een tompouce en een stuk suikerbrood met boter had gehad, werd de tafel na de lunch volgezet met bitterkoekjes, chocopinda’s/amandelen/rozijnen, zoute dropjes en scholiertjes. Ik heb toen een half uurtje gewacht, heb een minneola gepakt en kon de verleiding met weinig moeite weerstaan, omdat ik al heerlijk genoten had van de eerdere traktaties. Tnx voor de tips en het (zelf)vertrouwen, Marloes!

 6. Zo’n moment dat je collega trakteert voor haar verjaardag en er 5 soorten gebak staan, eigenlijk zit in allen slagroom, terwijl je in die dikke vorm er eigenlijk niet zo van houdt. En dan toch een gebakje nemen… En achteraf denk je, was dit nou zo lekker?? Nee… bleh, maar dan toch nemen?! Hoeveel uur op de crosstrainer om dat eraf te fietsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram