Mijn mening over afslankpillen!

PicMonkey Collage

Je kunt tegenwoordig geen drogisterij inlopen en geen internetsite openen zonder een reclame te zien voor afslankpillen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Honger-onderdrukkers, vetafdrijvers of pillen die je stofwisseling stimuleren. Ik vertel je er in dit artikel meer over en geef je mijn mening.

Ik krijg heel regelmatig vragen over verschillende soorten afvalpillen. Heel veel mensen zijn op zoek naar een methode om gemakkelijk veel gewicht te verliezen en denken dan al snel aan het slikken van een pilletje. Naast de tabletten zijn er ook kruidenmengsels, theesoorten en drankjes die je beloven om te helpen bij het afvallen. Er worden verschillende stoffen aan de pillen, poeders of drankjes toegevoegd. Voorbeelden zijn cafeïne, L-carnitine, gist, zeewier, lysine, arginine, algen en chitosan.

Soorten pillen
Afvalpillen zijn in verschillende categorieën in te delen. Zo heb je de vezeltabletten die het hongergevoel verminderen, pillen die je stofwisseling zouden verhogen en pillen die je helpen vet af te drijven. Ik bespreek ze hieronder kort per categorie:

 • Vezelpreparaten zorgen ervoor dat je minder trek krijgt, je gaat hierdoor minder eten en je valt af. Bedenk bij deze pillen goed hoe lang je ze wilt gaan slikken. Waarschijnlijk niet je hele leven lang! Als je stopt met de pillen, komt je hongergevoel weer terug en zit je weer met hetzelfde probleem. Je hebt jezelf niet aangewend om op een natuurlijke manier trekgevoel af en toe te weerstaan en zal daardoor in oud gedrag vervallen! Als je langzaam jezelf leert om minder te snoepen, dan geeft dit effect op lange termijn. Natuurlijk is het wel even lastiger, maar het resultaat is veel mooier! Ik vind deze pillen een typsich geval van vermijden van het probleem!
 • Pillen die je stofwisseling verhogen, bevatten vaak een hoge dosering van een bepaalde stof. Ook hier is het de vraag, hoe lang ga je ze gebruiken!? Bovendien zijn er veel stoffen, die op een gegeven moment negatieve bijwerkingen kunnen hebben. Zo hoor ik regelmatig dat mensen heftige diarree krijgen van dergelijk pillen. Dit kan serieuze gezondheidsklachten met zich mee brengen!
 • Vetafdrijvende tabletten zorgen ervoor dat vet minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Of ze werken, is nooit goed vastgesteld, maar ook als ze wél zouden werken, zie ik het nut niet helemaal in. Je lichaam heeft namelijk goede vetten nodig om te kunnen functioneren. Als je gezond eet, krijg je niet teveel slechte vetten binnen en drijven de pillen dus de goede vetten af! Als je wel slecht eet, wordt het slechte vet afgedreven, maar zodra je stopt met de tabletten kom je weer aan. Bovendien geeft het afdrijven van vet ook vrijwel altijd diarree en darmklachten. Hier dus ook weer: je omzeilt het probleem!

Punten om over na te denken
Naast de vraag of de pillen een (blijvend) positief effect geven, zijn er nog een aantal dingen om goed over na te denken.

 • Bedenk dat afslankpillen niet altijd even goed getest worden. Wat er precies in zit en wat dat met het lichaam doet, is vaak onduidelijk. Ik zou persoonlijk dit risico niet willen nemen!
 • Er zijn geen overtuigende wetenschappelijke bewijzen dat de verschillende werkzame stoffen effect hebben op je gewicht. Onderzoeken worden vrijwel altijd op dieren uitgevoerd, met een ontzettend hoge dosering van de stof.
 • Er zijn van een aantal medicijnen wel bewijzen dat ze kunnen helpen met gewichtsafname, maar deze mogen maximaal een aantal weken geslikt worden! Bij een langdurige inname zijn ze namelijk schadelijk voor de gezondheid. Ook nu weer, je probleem is nog niet opgelost!
 • Als er een pil was geweest die écht blijvend effect had gegeven, dan hadden artsen en specialisten deze al lang op grote schaal ingezet om het wereldwijde probleem van overgewicht aan te pakken!

Mijn mening
Ik denk dat het ondertussen al wel duidelijk is, ik ben absoluut geen fan van dergelijke pillen! Ik heb dan ook nog nooit iemand aangeraden om ze te gaan gebruiken. Het is misschien niet helemaal wat je wilt horen, maar op een simpele en snelle manier blijvend afvallen is vrijwel niet mogelijk.
Ik raad je daarom echt aan om het stapje voor stapje te doen, kijk kritisch naar je eigen voedingspatroon en maak geleidelijk hele kleine aanpassingen. Natuurlijk is het ook belangrijk om je beweegpatroon onder de loep te nemen!

Vind je dit moeilijk? Zoek dan steun van een diëtist, voedingskundige en/of een beweegprofessional.

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens in de verleiding gekomen om afslankpillen te slikken?

11 reacties

 1. Ik had laast de Lipo-6 tabletten gekocht, omdat dat de beste afslankpillen zouden zijn. Dacht dat ze misschien me een stapje in de goede richting zouden helpen. Na het lezen van dit artikel (en andere reacties op het internet) heb ik ze toch maar weggegooid 🙂

 2. Weer over afslankpillen! Ik schrijf dit omdat ik vroeger ontzettend mager was en er alles aan deed om maar iets aan te komen en niets lukte. Ik was er verdrietig van en had een enorm minderwaardigheidsgevoel. Nu denk ik zijn er nu ook mensen die daarmee tobben. Zou het misschien niet fijn voor deze mensen zijn als je daar iets over kan schrijven of misschien een pilof dieet voor weet? Oma.

 3. Wat is ‘gewicht’ soms toch belangrijk. Ook voor mijzelf. Niet dat ik zoveel overgewicht had, maar ik zat er wel net boven en een klein rolletje hier en daar was wel zichtbaar.
  Al heb ik een tijd geleden de knop om kunnen zetten. Ik denk nu bij gewicht veel meer aan mijn gezondheid en goed zorgen voor mijn lichaam, in plaats van aan eten en dus aan afvallen!

  En als je goed voor jezelf wil zorgen, omdat je dan nu eenmaal fitter, gezonder en mooier wordt, dan is dat voor mij een stuk eenvoudiger. Kortom, gewicht en afvallen is geen doel, maar gezond leven wel. En in die gedachte passen absoluut geen chemische stoffen.

  Dus afslankpillen zou ik nooit nemen. Ik denk ook eerder dat het kwaad voor je lichaam kan en mogelijk ook nog een verslavende werking heeft (want als je stopt, kom je vaak bij).

  Dan dus liever gezond eten en nu lekker een workout-videootje starten 😉

 4. Wat zou het toch makkelijk zijn om het afval-proces te versnellen door een pil te slikken. Ik ben er nooit aan begonnen, maar het blijft verleidelijk. Gewoon, totdat ik 10 kg ben afgevallen. Ik weet wel dat het niet realistisch is, langzaam is goed prent ik mezelf maar in.

 5. Ooit eens pillen gekocht die het afvallen zouden ondersteunen, lichte pillen zouden het zijn voor een paar kilootjes eraf. Nou ik voelde me toch raar! Liep als een zombie rond en alsof alles buiten mezelf omging. Dus ermee gestopt! De man in de winkel vond het wel grappig dat ik soort van high van die pillen werd. Wat je maar grappig vind……..Dus nooit meer wat gekocht alleen chroomtabletten voor een stabiele suikerspiegel en minder zin in zoet. Hielp volgens mij wel maar daar las ik over dat chroom je dna aantast, dus dat durfde ik ook niet meer gebruiken. In principe heb je al die pillen niet nodig, gewoon anders gaan eten en dan val je vanzelf af, is mijn ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram