| 29 mei 2016

Mijn Favoriete boeken over Gezond Leven!

Boeken gezond leven 2

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel boeken op de markt, die te maken hebben met gezond leven. Soms zie je door de bomen het bos niet meer! De ene zegt dit, de ander dat…zo verwarrend. Ik vind het belangrijk om uit deze boeken juist die informatie te halen die bij jou past. Voor veel mensen is dit echter heel erg moeilijk. Ik deel daarom vandaag mijn favoriete boeken met je! Ik vertel je wat ik de voordelen en nadelen vind van ieder boek. Ook vind ik het heel leuk als jij jouwe deelt, zodat we elkaar kunnen voorzien van nuttige tips.

Ik ben heel kritisch wat betreft boeken over gezond leven. Ik heb er veel gelezen, maar ik vind er niet veel écht goed. De boeken hieronder zijn dan ook diegene die een plekje in mijn kast hebben verovert, of die ik gelezen heb en absoluut kan aanraden.

Boeken gezond leven

Allereerst moet ik bekennen dat er zeer weinig kookboeken in mijn kast liggen. Ik vind het leuk om zelf inspiratie op te doen door wat ik mijn kasten of in de supermarkt ligt. Daarnaast zoek ik ook heel veel op internet op. ‘Kook ook’ is naar mijn idee een geweldig basis kookboek. Er staan niet alleen leuke recepten in, maar ook bereidingswijzen voor veel verschillende ingrediënten. Veel dingen die je ‘hoort te weten’ staan hierin uitgelegd. Hoe stoof je bijvoorbeeld runderlappen?

‘Goud op je bord’ is een boek van Brenda Frunt en Erik te Velthuis, de kok van Papendal, HET sportcentrum van Nederland. Er staan favoriete recepten in van sporters, inclusief de voedingswaarde. Ook wordt er uitgelegd welke stoffen belangrijk voor je lichaam zijn en waarom. Ontbijt, lunch, tussendoortjes, hoofdmaaltijden…alles komt aan bod!

Boeken gezond leven 2

Dan nog twee kookboeken, tevens de laatste uit mijn kast. Ik besloot een tijd terug alle boeken die ik niet helemaal geweldig vind, te verkopen. Ik kijk er toch niet in! ‘De grenzeloze smaken van Nederland’ bevat recepten van verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Ook leer je meer over hun cultuur, gewoontes en smaken. De recepten zijn niet allemaal even gezond, maar er staan heel wat gezonde varianten in!

De meest bekende is denk ik het boek ‘Powerfood’ van Rens Kroes. Rens maakt heerlijke verantwoorde gerechten, ik vind het super leuk om hier doorheen te bladeren, ook door de prachtige foto’s. Ik heb zoals jullie misschien wel weten, wel een beetje moeite met bijvoorbeeld ‘gezonde cake’ waarin heel veel dadels of agavesiroop wordt gebruikt. Ongemerkt krijg je toch veel suiker binnen, terwijl je denkt dat je gezond bezig bent. De meeste recepten vind ik echter top!

Boeken gezond leven 3

Dan twee van mijn favoriete studie-achtige boeken. Ik twijfelde of ik deze zou toevoegen, maar als je echt meer informatie wilt, zijn deze geweldig. In ‘Clinical Sports Nutrition’ staat echt ALLES over sportvoeding. Het boek is Engels en leest minder gemakkelijk dan de rest van de boeken hier, maar het is echt mijn bijbel.

‘Voeding en sport’ is Nederlands en leest véél makkelijker. Er staat precies in wat je zou moeten eten en drinken voor, tijdens en na het sporten. Zowel krachtsport, duursport als spelsport wordt behandeld. Lekker toegankelijk, maar wel super informatief!

Boeken gezond leven 1

Dan boeken die ik heb gelezen en geweldig vind, maar niet in mijn kast heb liggen. Ten eerste ‘Uit de Ban van Emotie-eten’. Hierin staat heel herkenbaar en praktisch beschreven wat er in je hoofd gebeurt tijdens emotie-eten. Met verschillende oefeningen erbij die je kunt doen om het te verminderen. Ik heb het vorige boek van deze schrijfster ‘Uit de ban van eetbuien’. Ook die is geweldig!

‘Het geheim van slanke mensen’ beschrijft een visie waarin ik me ontzettend kan vinden! De aandacht ligt op genieten, jezelf niet zielig vinden dat je gezond ‘moet’ eten, maar beseffen dat je jezelf hier een groot plezier mee doet. Het geeft echt ontzettend veel inzicht en helpt je in je denkpatroon.

Tenslotte het leuke kookboek van collega-bloggers Chickslovefood. Hierin staan gezonde super simpele recepten met slechts 5 of minder ingrediënten. Super simpel, maar mega lekker! Ik houd hier ontzettend van.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze boeken. Deze passen heel goed bij mijn leefstijl, dat hoeft echter niet te betekenen dat jij je er ook in kunt vinden. Ik ben dus heel benieuwd of jij andere favorieten in je kast hebt liggen! Laat het dan zeker even hieronder achter, bij voorkeur inclusief een korte omschrijving. Zo kunnen we elkaar een beetje wegwijs maken in de grote wereld van boeken over gezond leven :).

Trouwens, misschien heel gevaarlijk om hier te zeggen…maar heel stiekem speelt er in mijn hoofd een gedachten van misschien ooit een Optimavita boek in de (hele) verre toekomst :). Niet verder vertellen hoor ;).

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete boeken over gezond leven? 

29 reacties

 1. Interessante boeken. Bedankt voor het delen! Even over ons geheimpje… Als er maar heel weinig echt goede boeken zijn waar alles aan bod komt waar je achter staat, dan is dit voor jou een kans om het perfecte boek te schrijven. Ga er voor! Ik ga jouw boek kopen.

 2. Het zou super leuk zijn als jouw gedachten waarheid worden! Ik ben zelf in strijd met anorexia en probeer aan te komen, maar weet dat er ook genoeg mensen bezig zijn met afvallen. Ik denk dat een boek van jouw succesvol en uniek kan zijn, omdat jij voeding vanaf beide invalshoeken bekijkt! Ga ervoor!!

 3. Ik lees dit soort boeken om eerlijk te zijn nooit, hoewel mijn zus mij ooit een boek had gegeven waarin de schrijver uitlegde dat je alleen moest eten waar je in de natuur zin had: dus als je een koe ziet heb je er geen zin in, dus moet je ook niks van de koe eten. Een appel ziet er wel aantrekkelijk uit en die mag je dan wel eten. Heb wel gelachen erom!!

 4. Dank voor jouw favorieten ! Heerlijk om sport/kookboeken te lezen … in mijn kast staan o.a. ‘Koken met Karin, zonder pakjes en zakjes’, ‘ Voedzaam en snel, door Jennifer en Sven’, ‘Runner’s World Kookboek’ en ‘Food to Run van Renata Rehor’. Ik kijk reikhalzend uit naar een boek van jou, can’t wait !

 5. Ik vind het boek ‘In perfecte conditie’ van Ellen Hoog wel een heel inspirerend boek => leuke recepten, gave workouts en wat info over gezonde voeding en sport.
  Het lijkt me een supergoed idee als jij een boek gaat schrijven; ik ga ‘m dan iig zéker kopen!!!

 6. Ik lees graag over voeding en gezondheid en heb wel flink wat favorieten…. Zal er een paar noemen: Weet wat je eet van Daan de Wit, Eten voor je leven van Susan Vroemen, De Real Meal Revolutie van Tim Noakes en co-auteurs, de boeken over koolhydraatbeperkt eten van diëtiste Harriët Verkoelen én de boeken van Karine Hoenderdos. Ik verwacht daarnaast veel van het boek Eet als een expert van Marijke Berkenpas en co-auteurs (Van het blog I am a foodie) wat komende week verschijnt. Qua kookboeken zijn Koken met Karin zonder pakjes en zakjes, de boeken van Rens Kroes en de boeken van Amber Albarda favoriet.

 7. Ik heb er gewoon 0! Nouja, ik heb 1 basiskookboek, maar daar blijft het bij. Ik gebruik echt alleen internet. En mijn favoriete recepten heb ik afgedrukt en gelamineerd. Zo kan ik ze handig in de keuken blijven gebruiken. Of ik zet mijn tablet in de keuken met de site van optimavita erop 😉
  Misschien zou dat wel het eerste mooie kook/sport/gezond-boek zijn dat ik zou kopen dan!! 🙂

 8. Ja, ik ben ook fan van het 5 or less kookboek! Wat ik ook een fijn boek vind is ‘koken zonder pakjes en zakjes’ van Karin Luiten. Er zijn meerdere versies van! Niet allemaal letterlijk gezonde recepten, maar ik denk dat het veel mensen de ogen kan openen en kan laten zien hoe het simpel en gezonder kan 🙂

 9. Ik zou je boek direct kopen!
  Veel van je boeken heb ik ook. Mooiste is de hele ochtend recepten uitzoeken en plannen. Oprechte liefde voor kookboeken

 10. Ben heel eerlijk, mocht je een boek uitbrengen, dan zou het serieus voor mij semi een Dream come true zijn. Dus aub ja!

 11. Interessant! Zeker die ‘grenzeloze smaken van Nederland’ en die van Rens Kroes. Voor de lekkere recepten van Chickslovefood kijk ik gewoon op hun site! Ik heb zelf de ‘complete voedingsgids voor hardlopers’ van Runnersworld, daar staat heel veel informatie en recepten in.

 12. Inderdaad het boek van I Love Heath, zijn leuke en goede recepten die je redelijk snel op tafel zet. Vooral het ontbijt recept van blue berry banana oats uit de oven is echt een aanrader!

 13. Zelf ben ik ook fan van Jamie Oliver, uit zijn laatste boek Superfood heb ik al veel gekookt. Wat ik fijn vind is dat de voedingswaarden vermeld worden (goeie tip voor als je zelf een kookboek gaat maken). Waar ik ook wel behoefte aan heb is een kookboek waarbij de diner-recepten minstens 200-250 gram groenten bevatten, zodat je zeker weet dat je aan je ADH komt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram