rijst met kip en groenten
| 17 april 2018

Mijn Eetdagboek van de afgelopen week

In de vlog van vorige week, startte ik de ‘Optima fit de zomer in’ challenge. Ik gaf jullie de opdracht om een week bij te houden wat je at en dronk, zonder direct dingen te gaan veranderen. Natuurlijk doe ik daar zelf ook aan mee! Het leek me leuk om mijn eetdagboekjes in dit artikel met je te delen.

Mijn eetdagboek van afgelopen week

Hieronder zie je dus per dag wat ik gegeten heb. Het drinken laat ik even weg voor het gemak. Ik drink namelijk vrijwel alleen maar water, thee en een paar kopjes zwarte koffie. Per dag komen daar 1-3 glazen cola light of suikervrije limonadesiroop bij voor de afwisseling. Zoals altijd wil ik je aanraden om mijn patroon niet klakkeloos over te nemen! De behoefte van iedereen is namelijk zo anders.

Ik eet op gevoel. Als ik veel trek heb eet ik meer en ik eet minder als ik daar geen behoefte aan heb. Ik probeer gezond te eten, maar maak echt niet altijd 100% gezonde keuzes. Balans vind ik het meest belangrijk. In het weekend neem ik lekker mijn genietmomentjes.

Van een aantal maaltijden die ik deze week at, plaatste ik al eens een recept (of eentje die er erg op lijkt). Die zal ik linken!

Maandag

Ontbijt: 250ml magere kwark met een banaan en 15g geroosterde zonnebloempitten (momenteel mijn favoriet, die zie je veel terug deze week :)). Wat mijn favo ontbijtje is, varieert per week!
Tussendoor: –
Lunch: Een omelet van 2 eieren met wokgroenten erdoor. Ik at deze op 2 volkoren boterhammen.
Tussendoor: Een handje pinda’s en een granola bar van de Aldi (ik had nog repen over na shoplogs/reviews, dus die zie je ook een aantal keer terugkomen). Tijdens het koken een lepel pindakaas uit de pot (ook deze zul je vaker zien terugkomen ;))
Warme maaltijd: Spaghetti met wokgroenten, champignons, rundergehakt en tomatenpuree. Ik deed hier Italiaanse kruiden door.
Tussendoor: Warme appel uit de magnetron met kaneel en een paar scheppen kwark erover.

Dinsdag

Ontbijt: 250ml magere kwark met een banaan en 15g geroosterde zonnebloempitten
Tussendoor: –
Lunch: Een kant en klare ceasar maaltijdsalade, ik moest de hele dag weg en had geen tijd om eten te maken.
Tussendoor: Een smart bar crunchy en een koekje bij de koffie. Een peer op de terugweg in de auto.
Warme maaltijd: Ik was laat thuis, moest alleen eten en had geen zin om te koken. Ik haalde daarom een seafood noodle box bij mijn favoriete afhaal-wok.
Tussendoor: Ik snackte 3 droge rijstwafels

Woensdag

Ontbijt: 250ml magere kwark met een banaan en 15g geroosterde zonnebloempitten
Tussendoor: –
Lunch: 3 volkoren boterhammen, eentje met ei, eentje met pindakaas en sambal en eentje met kipfilet. Ik nam er wat snackgroenten bij.
Tussendoor: Een stukje nougat op het werk, een handje pinda’s. Toen ik thuis kwam een par druiven en een lepel pindakaas uit de pot.
Warme maaltijd: 150g zilvervliesrijst (bereid gewogen) met +-150g kipfilet en roerbakgroenten. Het sausje maakte ik van ketjap en maïzena.
Tussendoor: 100ml melk met 100g mango uit de vriezer en een kleine scoop eiwitpoeder. Ik maakte hier met de staafmixer fluff van.

optima vita fluff

Donderdag

Ontbijt: 250ml magere kwark met een banaan en 40g van mijn eigen granola
Tussendoor: –
Lunch: 2 volkoren crackers met avocado en hüttenkäse en 250ml magere kwark met een appel en kaneel.
Tussendoor: Een Nakd reep en 2 gekookte eitjes
Warme maaltijd: Een vegetarische burger met een maaltijdsalade met pasta en kikkererwten erdoor. Ik gebruikte een beetje tuinkruidendressing.
Tussendoor: 2 cracottes met rijkelijk kipfilet en augurk.

Vrijdag

Ontbijt: Havermoutpap van 250ml melk, 40g havermout, een appel en kaneel.
Tussendoor: –
Lunch: 3 volkoren crackers, eentje met pindakaas en sambal, eentje met hüttenkäse en avocado en eentje met hüttenkäse en honing. Een gekookt ei en een stuk komkommer.
Tussendoor: Te weinig gegeten, dus flinke trek! Ik snaaide pindakaas uit de pot.
Warme maaltijd: Een grote wrap, rijkelijk gevuld met kip en groenten. Eroverheen wat kaas en een beetje sweet chilisaus.
Tussendoor: 200ml magere kwark met een handje druiven erdoor.

Zaterdag

Ontbijt: 250ml magere kwark met een banaan en +-15g geroosterde zonnebloempitten
Tussendoor: –
Lunch: 3 pannenkoekjes van 130ml vloeibaar eiwit, 70ml halfvolle melk en 33g havermout. Even mixen met een staafmixer en bakken. Als beleg koos ik voor kaas, hüttenkäse en avocado en pindakaas en sambal.
Tussendoor: Een smartbar crunchy in de smaak chocolate/peanut. Ik snoepte wat druiven en 3 droge cracottes uit de kastjes :).
Warme maaltijd: Een ovenschotel van rundergehakt met aardappelpuree en bloemkool. Het recept komt over een tijdje online!
Tussendoor: 250ml kwark met appel en kaneel.

Zondag

Ontbijt: 250ml magere kwark met een banaan en +-15g geroosterde zonnebloempitten
Tussendoor: –
Lunch: Een grote wrap met daarin 150g gerookte kip, komkommer en augurk. Ik nam er snoeptomaatjes bij en deed er wat Remia Friteslijn op (een minder vette mayonaise-variant).
Tussendoor: Een glas wijn, een koekje bij de thee en ik snoepte een lepel pindakaas en 2 droge cracottes tijdens het koken.
Warme maaltijd: Een salade met sla, 100g garnalen, 70g kikkerwten, tomaat en komkommer. Ik gebruikte een flinke lepel V-spread met kikkererwten en citroen als ‘dressing’ en at er een stuk of 10 ‘pommes duchesses’ bij uit de oven.
Tussendoor: 200g M&M’s

Mijn conclusie

Ik ben best heel tevreden over mijn eetpatroon op het moment. Ik vind dat er een goede balans in zit, ik luister naar mijn lichaam en voel me goed. Wat echter beter kan, is mijn snaaigedrag tijdens het koken. Heel regelmatig pak ik de pot pindakaas uit de kast om er iets uit te snaaien, of ik pak wat droge cracottes of rijstwafels, gewoon omdat ik zin heb om iets in mijn mond te steken! Het is echt niet dat ik trek heb op zulke momenten, het is gewoon lekkere trek.

Voorheen waren dit vaak koekjes, of handjes cruesli. Inmiddels heb ik dit al vervangen door gezondere producten, dat is een grote winst. Ik ben alleen benieuwd of ik dit snaaigedrag langzaam nog iets zou kunnen verminderen. Ik vind het geen drama hoor! Zeker weten van niet. Ik weet alleen dat minder snaaien me kan helpen bij het nog-iets-strakker-in-trouwjurk-komen ;).

Dat wordt mijn doel voor de komende tijd! Minder vaak onbewust snacken gewoon omdat ik zin heb om iets te eten. Ik denk dat het namelijk zelfs nog iets vaker gebeurt dan ik deze week heb vastgelegd. Als je je voeding moet opschrijven, ga je namelijk al iets beter eten ;). En elke lepel pindakaas extra is toch al weer zo’n 100kcal!

Kortom, ik wil zeker gewoon voldoende blijven eten…maar iets minder snaaien om het snaaien (al besef ik me zeker dat dit echt nog heel erg meevalt!).

Groetjes, Marloes

Herken je mijn snaaigedrag?

 

17 reacties

  1. Super goed! Echt knap, vooral het weekend doe je erg goed vind ik. Daar gaat het bij mij vaak “mis” . Ik eet dan toch meer ongezond dan ik zou willen. Overdag gaat het prima, maar avondeten en iets lekkers voor de tv gaat dan vaak te ver. Dus dat is voor mij een punt van aandacht.
    Suikervrije dropjes zijn wel een uitkomst moet ik zeggen. ;-).

    Fijne dag.

  2. Leuk om te zien hoe jouw week is gegaan…mijn valkuil is de middag om een uur of half drie krijg ik trek en duik ik de kast in kaakjes, stukje chocolade maar vandaag 2 rijstwafels met pindakaas genomen…kijken of ik het morgen ook volhoud?

    1. Thanks! Plan dan gewoon een gezond snackmoment om half drie! Neem bijvoorbeeld twee crackers met gezond beleg of een schaaltje kwark met vers fruit. Succes!

  3. Wat leuk om te lezen! Mijn maaltijden zijn redelijk vergelijkbaar met die van jou. bij de drie crackers tussen de middag dacht ik: ‘doet ze het daarop?’ en prompt stond er dat je later die dag trek had. Dat zou ik dus ook hebben na 3 crackers;-). Snaaineiging heb ik ook. Ik probeer nu naar 5 eetmomenten te gaan die wat groter zijn om te kijken of ik het hiermee kan voorkomen. Dus 4 x 350 a 400 kcal en 1 x ca 500 (avondeten). niet dat ik mijn eten weeg of kcal tel, maar ik schat in dat het daar ongeveer op uitkomt.

    1. Hahah, 3 crackers was inderdaad niet genoeg. Op dat moment wel even, maar ik hield het er niet op vol :). Vaker iets grotere snacks eten helpt bij mij inderdaad ook!

  4. Ach Marloes, je wilt niet weten hoeveel ik wel niet snaai….. ik kan het gewoon echt niet tegenhouden, hoe graag ik ook wil….

  5. Al 2 kg afgevallen door het opschrijven wat ik allemaal eet, let sowieso al op fruit en groente inname volgens de richtlijnen… Ben benieuwd naar je volgende tip

  6. Altijd leuk om te lezen! Het valt me op dat je ‘s ochtends geen tussendoortje neemt. Is dit omdat je nog vol zit van het ontbijt? Ik eet ‘s ochtends meestal rond 7 uur en heb dan echt wel weer trek rond een uur of 10! Ik neem ‘s avonds geen tussendoortje omdat ik wel eens gehoord heb dat je dan beter niet meer kan eten, maar dat kan dus geen kwaad? (een gezond tussendoortje natuurlijk!) 🙂

    1. Ik heb ‘s ochtends vrijwel nooit behoefte aan een tussendoortje! Ik neem liever een grotere in de middag. In de avond nog iets nemen als je daar behoefte aan hebt, is echt geen probleem!

  7. Hoi Marloes, wat leuk om jouw eetdagboekje te lezen. Ik heb jou pas ontdekt op You Tube en ben er ontzettend blij mee! 🙂 Ik heb nu thuis al een paar keer je kettle bell trainingen gedaan. Natuurlijk eerst die voor beginners en gisteren ook een andere er achteraan gedaan. Superleuk! Maar nu een vraagje: welke kwark kun jij aanraden? Ik lust het eigenlijk niet, haha, maar probeer alles. Ik lust bv. wel de bosvruchtenyoghurt van Optimel. Waarschijnlijk zitten daar veel minder eiwitten in dan in kwark?

    1. Dank je wel Linda! Ik raad altijd magere kwark aan :). Het is even wennen, maar blijf gewoon proberen en voeg vers fruit toe voor een lekkere smaak! Liefs

      1. Wauw, snelle reactie! En heb jij een voorkeur voor het merk van de kwark? Je hebt er vast al veel geprobeerd, hoewel ik me natuurlijk wel realiseer dat ieder zijn eigen smaak heeft 😉

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram