| 25 april 2019

Mijn avondmaaltijden van een week!

Af en toe maak ik een ‘What I Eat in a Week’ video. Dan kun je zien wat ik als avondmaaltijd eet. Toch krijg ik nog vaak vragen over hoe ik een week indeel. Vandaag geef ik je een voorbeeld van mijn typische week in avondeten. Ik vertel je daarbij welke keuzes ik maak en waarom.

Mijn avondmaaltijden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben ik niet zo heel creatief met de avondmaaltijd. Dat komt mede doordat Sven hele andere dingen lekker vind dan ik. We eten lang niet altijd hetzelfde, maar ik vind het wel fijn om een beetje rekening te houden met hem :).

Daarnaast ben ik vaak best lui in de keuken, of geef ik mezelf er gewoon niet zo heel veel tijd voor. In het weekend vind ik het nog wel eens leuk om een meer uitgebreide maaltijd te maken, maar doordeweeks vind ik makkelijk en snelle gerechten gewoon het fijnst.

Altijd gezond?

Ook denken veel mensen dat mijn avondmaaltijden altijd helemaal gezond zijn. Ook dit is zeker niet waar. Ik durf wel te zeggen dat ik gezonder eet dan de meeste mensen, maar er zitten ook zeker wel gerechten bij die niet zo gezond zijn. Naar mijn idee gaat het om balans! Ik vind het dan ook absoluut niet erg om af en toe iets te eten dat ongezond is.

Gezonde hartige taart

Een voorbeeldweek

Hieronder zie je een voorbeeldweek van avondmaaltijden. Om je een beetje een beeld te geven van hoe gezond ik deze maaltijden vind, geef ik cijfers. Dit is natuurlijk ontzettend lastig, dus zie het als schatting. Gek genoeg hebben we heel vaak een relatief vast patroon. Ik las laatst dat heel veel Nederlanders dat hebben.

Maandag: De laatste tijd kookt Sven vaak op maandag, omdat dat handiger is met mijn hardlooptrainingen. Hij maakt dan heel graag Bobotie, gewoon uit een pak. Hij neemt hiervoor het Knorr wereldgerecht en doet er 450g sperziebonen doorheen. De appel laat hij weg. Door de crème fraîche, de sausmix en het veel gehakt vind ik dit een minder gezond gerecht. Ik zou het een heel klein zesje geven. Gezondheidscijfer: 5,5-6

rijst kip groenten ketjap

Dinsdag: Vaak eten we zilvervliesrijst met kip en roerbakgroenten. Soms doe ik hier alleen kruiden doorheen, soms gebruik ik een klein beetje woksaus of ketjap met maizena, wat het uiteraard iets minder gezond maakt. Dit is een lekker makkelijk gerecht om mee te nemen naar werk, wat we beiden doen op dinsdag. Gezondheidscijfer: 8 (7 met woksaus of ketjap)

vegaburgers met groenten

Woensdag: Op woensdag eet ik vaak alleen, dan houd ik het mega simpel. Ik ga bijvoorbeeld vaak voor twee vegetarische burgers met groenten. Over de groenten doe ik sweet chilisaus. Vrijwel altijd ga ik voor een gezonde burger, omdat ik die ook gewoon heel lekker vind. Je hebt ook vrij ongezonde vegaburgers. Ook kies ik er wel eens voor om ‘gewoon’ 1 burger te eten en dan neem ik er (zoete) aardappel bij. Gezondheidscijfer: 7-9 (afhankelijk van de burger en de saus).

vegan linzen curry

Donderdag: Ook op donderdag eet ik vaak alleen, maar ik maak dan een gerecht dat Sven kan meenemen naar zijn werk. Bijvoorbeeld deze linzencurry met groenten. Het klinkt ingewikkeld, maar het is ZO simpel! Gezondheidscijfer: 8

salade met garnaal en kikkererwten

Vrijdag: Vrijdag is voor ons zo’n typische salade-dag. Een van mijn favorieten is deze met garnalen en kikkererwten. Ook maak ik er wel eens eentje met bijvoorbeeld noten en linzen, of eentje met kaas. Sven maakt bij zijn salade vaak burgers op een broodje. Ook doen we er wel eens ovenfriet of mini oven aardappelkroketjes bij. Gezondheidscijfer: 6-8, afhankelijk van wel/geen ovenfrietjes of kroketjes.

Zaterdag: Op zaterdag steek ik wel eens meer tijd in een avondmaaltijd. Deze wraps uit de oven zijn echter nog vrij makkelijk te maken! We eten ze vrijwel elke week wel een keertje. Gezondheidscijfer: 7

Zondag: Op zondag is het vrij afwisselend. Sven besteld vaak patat of een pizza, maar ik heb hier niet altijd zin in. Als genietmomentje neem ik dan liever chocolade :). Soms bestel ik ook wat. Dit kan variëren van noodles tot falafel of heel soms spareribs. Ook maak ik vaak een salade op zondag, of eet ik een kant en klare maaltijdsalade. Soms zijn het restjes van de week ervoor, of het zijn groenten met vlees, vis of een vleesvervangers. Gezondheidscijfer: 2-9

Overige gerechten die ik vaak eet

Natuurlijk is dit niet alles wat ik eet. Er zit nog wel een klein beetje meer variatie in ;). Toch merk ik heel eerlijk gezegd dat we vaak voor hetzelfde gaan. Hier nog wat gerechten die we in ieder geval wel 1x per maand eten:

Sven houdt trouwens niet van macaroni, is niet zo’n fan van vis (behalve sushi, haha). Ook houdt hij niet van noten of fruit door het eten.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen!

Groetjes, Marloes

Wat zijn gerechten die jij het vaakst eet?

9 reacties

  1. Superleuk om te lezen! Wij hebben niet echt een vast patroon. Behalve zondag; altijd worteltjes, patat uit de airfryer, en een snack. Geen idee waarom dat zo vast staat, maar het is echt een gewoonte geworden haha.

  2. Leuk om te lezen! Wij hebben op vrijdag altijd een niet-zo-gezonde-dag.
    Vaak pizza, patat of pannenkoeken. Je begrijpt dat dit de favoriete dag van de kinderen is.
    Verder eten we vaak gewoon aardappels-groente-vlees(vervanger) en ook regelmatig roerbakgroente met rijst of een ovenschotel. Ik maak aan het begin van de week altijd een weekmenu voor de hele week en doe in 1 keer de boodschappen. Wij hebben geen supermarkt in het dorp, dus dat is makkelijker.
    En voor de kinderen is het ook duidelijk wat we eten, meestal eten ze prima.

  3. Hoi. Waar ik wel héél benieuwd naar ben is waarom je kiest voor 2 Vega burgers? Het lijkt mij vrij veel als vlees / vis vervanger..? Ik koop nog wel een groente balletjes van de Lidl of vivera; omdat ik vele soorten niet echt gezond vind en ook niet zo lekker. Hen jij daar tips voor?

  4. Ik vind vegetarische burgers best ongezond.
    Ook vind ik dat ik veel gezonde avondmaaltijden heb dan jou Marloes!
    Ik heb dan weer eerder ongezondere tussendoortjes. Bv een mueslibolletje
    Niet slecht bedoeld hoor. Je geeft me veel inspiratie en tips

  5. Leuk om je avondeten te beoordelen op avondeten, ga ik ook eens doen.
    Gerechten die ik vaak eet zijn:
    – noodles met roerbakgroenten, zalm, sojasaus en sesamzaadjes
    – volkoren spaghetti met passata, aubergine, courgette en geraspte kaas
    -gevulde puntpaprika’s met gehakt en feta
    -couscous met tomatenblokjes en garnalen
    -pizzabodem (bijv Magioni of de Lidl variant) met tomatenpuree, een zak roerbakgroente en wat geraspte kaas
    -pasta pesto met sperziebonen (pesto natuurlijk zelfgemaakt)
    -fajitas: wraps met kip en paprika met kruiden, een salsa van tomaatjes, koriander en limoen, verse guacamole, crème fraiche en cheddar
    Als wij voor “echt fout” gaan is dat frites+snack uit de Airfryer of de pizza’s met groente bodem van dr Oetker

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram