superfoods

Mijn 7 favoriete superfoods…die je niet verwacht!

Van gojibessen en quinoa tot tarwegras en spirulina, oneindig veel zogenoemde ´superfoods´zijn op het ene moment een trend, om een tijd later weer compleet te verdwijnen uit de aandacht. Ik krijg veel vragen over superfoods. Welke zijn eigenlijk goed? Wat vind ik er zelf van? En wat zijn mijn favorieten? In dit artikel leg ik dat zo goed mogelijk uit.

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn producten die rijk zijn aan stoffen die goed zijn voor ons lichaam. Daarnaast hebben ze een positieve werking op onze gezondheid.

Ik merk dat veel producten die als ‘superfood’ gelabeld worden, heel uniek zijn en daarom ook relatief duur. We lijken telkens naar bijzondere producten te zoeken. Hoe onbekender, hoe interessanter. Fabrikanten spelen daar handig op in. Als bepaalde producten heel populair worden, kan de prijs uiteraard ook lekker omhoog geschroefd worden.

Mijn mening over superfoods

Ik houd ontzettend van superfoods! Maar niet op de manier zoals ze meestal worden bedoeld. In mijn ogen zijn de gezondheidswinsten die beloofd worden na het eten van bepaalde producten namelijk rijkelijk overdreven.

Chiazaad bijvoorbeeld, is ontzettend populair door de grote hoeveelheid goede omega 3 vetzuren die erin zitten. Dit zit echter ook volop in onder andere lijnzaad, wat veel goedkoper is!

Bovendien is er geen enkel product dat alle vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bevat die ons lichaam nodig heeft. We zullen dus altijd een variatie aan voeding moeten binnen krijgen, om aan onze behoefte te kunnen voorzien.

noten

Mijn favoriete superfoods

Zoals ik al zei, houd ik toch van superfoods! Dat wil zeggen: ik houd van producten die ontzettend rijk zijn aan nuttige voedingsstoffen, die een positieve werking hebben op ons lichaam. Mijn favoriete superfoods zijn echter iets anders dan je misschien verwacht! Hieronder een aantal van mijn grote liefdes:

Vers fruit

Alle soorten vers fruit zijn raak aan nuttige voedingsstoffen! Ze bevatten vitamines, mineralen, flavonoïden en anti-oxidanten. De ene fruitsoort bevat weer andere nuttige stoffen dan de andere…dus wissel lekker af!

Verse groenten

Voor groenten geldt eigenlijk hetzelfde! Verschillende soorten bevatten verschillende nuttige stoffen. Alle groenten hebben een positief effect op onze gezondheid. Afwisselen met verschillende soorten is het beste!

Noten, pitten en zaden

Chiazaad en lijnzaad zijn meer typische superfoods, maar alle soorten noten, zaden en pitten bevatten super nuttige voedingsstoffen! Onder andere goede vetten, vitamine E en ijzer. Van pompoenpitten tot lijnzaad, walnoten en paranoten, varieer er lekker mee. Ik gebruik vrijwel dagelijks noten, pitten en zaden in mijn eetpatroon. Pas er wel mee op, want ze bevatten veel calorieën. Ik houd meestal maximaal zo’n 25g per dag aan. Als je ze als vleesvervanger gebruikt, is iets meer nemen geen probleem.

Peulvruchten

Peulvruchten worden naar mijn idee nog steeds ondergewaardeerd! Ik vind ze echte superfoods. Ze bevatten onder andere veel eiwit, B-vitamines, vezels, ijzer en calcium. Ook hierin kun je lekker afwisselen met bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten, linzen, sojabonen en ga zo maar door. Hier vind je tips voor gebruik. Ik neem zelf altijd gewoon peulvruchten uit blik! Super makkelijk in gebruik en tegenwoordig zijn ze steeds vaker zoutloos (in ieder geval bij AH).

Thee

Groene thee heeft eigenlijk altijd al een goed imago, maar inmiddels zijn ze erachter dat ook zwarte thee een heel positief effect heeft op onze gezondheid! Beiden werken bloeddrukverlagend en verkleinen de kans op een beroerte. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat groene thee een positief effect heeft op het cholesterolgehalte! Thee bevat veel flavonoïden.

Havermout

Havermout is onder andere rijk aan vezels, B-vitamines en ijzer. Echt echte superfood dus als je het mij vraagt. Vaak combineer ik havermout met een melkproduct (of melkvervanger), waardoor je tegelijk ook vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.

Avocado

Avocado is misschien meer een typische superfood. Toch mag hij niet ontbreken in mijn favorietenlijstje. Een avocado bevat heel veel goede vetten, vezels, en zit bomvol vitamines en mineralen. Onder andere vitamine B, C, E, beta-caroteen, magnesium, kalium en fosfor.

Mijn conclusie

In mijn ogen bestaan ‘superfoods’ zeker, maar voor mij niet op de manier zoals de term meestal gebruikt wordt. Ik vind heel veel natuurlijke, pure producten superfoods! Het hoeft echt geen fancy besje uit Brazilië te zijn, om ons lichaam nuttige stoffen te leveren.

Wat ik belangrijk vind dat je je realiseert, is dat 1 bepaald product geen wonderen verricht voor onze gezondheid. Dat doet alleen een totaal gezond leefpatroon. Er is geen enkel product dat ons lichaam alles geeft wat het nodig heeft.

Je kunt om die reden prima leven zonder 1 bepaalde superfood. Lust je geen avocado? Dan zijn er tal van andere producten die je dezelfde voedingstoffen kunnen geven. Houd je minder van een bepaald soort fruit? Kies dan gewoon voor anderen!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete ‘superfoods’?

2 reacties

  1. Yes super interessant weer, dankjewel!!
    Ik dronk altijd sterremunt thee. Kwam er laatst achter dat dat dan weer niet heel gezond is haha. Dus nu lekker aan de groene en zwarte thee :-).

  2. Idem aan de jouwe, geen groene of zwarte thee maar citroenthee met gember. En je bent er nog eentje vergeten Marloes… pure chocolade 100% !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram