Overgewicht meer kans op corona
| 14 november 2020

Met overgewicht meer kans op corona…? + Kijktip!

Pfff….dit artikel heb ik best heel lang uitgesteld. Vooral omdat er op elk platform over corona wordt gesproken. Op optimavita.nl vond ik het tot nu toe niet nodig er óók nog eens aandacht aan te besteden. Het begint me echter steeds meer te frustreren dat er 1 bepaald onderwerp wat mij betreft meer belicht mag worden: je kunt jouw kans op verschillende aandoeningen (waaronder corona) aanzienlijk verkleinen!! Daarnaast bespreek ik kritisch of je door overgewicht meer kans op corona hebt.

Verband tussen corona en overgewicht…

1 op de 3 patiënten die met ernstige coronaklachten op de Intensive Care liggen, heeft een BMI boven de 30 (= zwaar overgewicht). Landelijk heeft minder dan 1 op de 5 volwassenen een BMI hoger dan 30. Ik wil benadrukken dat dit niet per direct betekent dat zwaar overgewicht DE oorzaak is van deze ernstige klachten. Mensen met zwaar overgewicht hebben namelijk onder andere ook vaker diabetes en hart- en vaatziekten. Wel is duidelijk dat er waarschijnlijk een verband is tussen de ernst van coronaklachten en zwaar overgewicht. Hier wordt momenteel verder onderzoek naar gedaan.

Er zijn ook heel veel mensen die geen overgewicht hebben en wél corona. Sommige daarvan hebben veel klachten, anderen hebben niet tot nauwelijks klachten, maar ze zijn allemaal besmet. Zeggen dat je met overgewicht meer kans op corona hebt, is dus voorlopig wat mij betreft te kort door de bocht.

Het is echter wel duidelijk dat zwaar overgewicht de kans op andere aandoeningen vergroot. Ik heb het dan onder andere over diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen en verschillende vormen van kanker.

Een tijdje terug zag ik deze video van NOS, die ik heel goed vind gemaakt. Niet met elke zin ben ik het 100% eens, maar toch vind ik hem absoluut het kijken waard!

De voordracht van prof.dr. Liesbeth van Rossum waarover gepraat wordt is ook zeker een aanrader voor degene die meer benieuwd zijn naar de psychologie achter overgewicht:

Wat kun jij doen voor jezelf?

Heb jij (zwaar) overgewicht? Dan kun je de kans op veel verschillende aandoeningen al enorm verkleinen, als je een paar kilo afvalt. Vaak denken mensen dat je hiervoor direct moet streven naar een gezond gewicht, dat is dus echt niet nodig. 5% minder wegen heeft al een enorm effect op je gezondheid! Bedenk dus dat jij in een paar maanden een stuk gezonder kunt zijn!

Ik ben de eerste die erkend dat afvallen enorm lastig is. Zoals je in de video al hoorde, spelen veel meer factoren een rol dan doorzettingsvermogen. Erfelijkheid, opvoeding, aangeleerde gewoontes en eventuele aandoeningen kunnen je flink dwarsbomen. Uit ervaring met cliënten binnen mijn praktijk, kan ik echter ook met 100% zekerheid zeggen dat je met de juiste mindset ZO ver kunt komen.

Wat ik je wil meegeven als je (zwaar) overgewicht hebt en je er stiekem iets aan zou willen doen: GUN jezelf die goede coach die je helpt en GA ervoor. Het zal zeker met vallen en opstaan gaan, maar ook kleine resultaten zijn al zo ontzettend waardevol. Je hoeft het niet alleen te doen, er zijn zo veel professionals die voor je klaar staan.

Merk je dat je op dit moment teveel andere dingen aan je hoofd hebt? (Stress, privé-omstandigheden, te druk op het werk etc.) Dan is het misschien beter om nog heel even te wachten. Stel echter ook niet te lang uit. Zoals ik al zei: ook kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Laten we onszelf er nog eens extra aan herinneren dat we onze eigen gezondheid voor een groot deel in de hand hebben door onze leefstijl. Daarmee bedoel ik niet alleen voeding en sport, maar zeker ook ons slaapgedrag, roken en ons stresslevel.

Groetjes, Marloes

Heb jij de video van de NOS gezien? Wat vond je ervan?

5 reacties

 1. Ik merk dat ik dit een moeilijk onderwerp vind. Ik volg veel accounts die staan voor body positivity. Ook op deze accounts wordt gesproken over de link tussen corona en overgewicht, maar met name deboodschap dat dit onzin is. Ik geloof zeker dat het niet meehelpt als je overgewicht hebt wanneer je corona krijgt. Toen ik zelf overgewicht had, was ik heel snel benauwd en buiten adem. Laat dit nu net aansluiten bij de klachten die komen kijken bij corona.
  Wel vraag ik me af hoeveel procent van de Nederlanders overgewicht heeft en of dit overeenkomt met het percentage van mensen met overgewicht en covid.
  Ik ben wel ontzettend blij dat ik tijdens de pandemie een gezond gewicht heb en een goede conditie. Zeker omdat ik veroleegkundige ben en op een werkdag genoeg kilomdters af moet leggen. Daarnaast vind ik sporten een ontzettend goede uitlaatklep in deze heftige tijd.
  Lang verhaal met lekker veel zijsporen haha, punt hopelijk gemaakt

 2. Fijn artikel Marlous. Met veel interesse gelezen. Je schrijft ook over moeilijkheden om af te vallen bij een aandoening. Kan je een keer schrijven over afvallen bij PCOS. Klopt het dat je dan vooral de koolhydraten moet terug brengen en hoe kan je dat op een goede manier doen?

 3. Hoi,
  Ik ben te zwaar bmi >30 en niet fit. 3x per jaar controle op bloeddruk bij de bloedbank en onlangs een bloedonderzoek gehad met o.a check op cholesterol en suiker. Gelukkig alles goed. Dus verder met leven zoals ik deed/doe.

  Een week of 2 geleden een vlog van je gekeken waarbij jij en Sven het beide hadden over ‘gun jezelf – je lijf – gezind ete/fit zijn. Ik weet de precieze tekst niet meer. Dat vind ik inderdaad wel een goede opmerking. Maar heel lastig om mijn huidige patroon te veranderen.

  Of dik zijn een trigger is om corona te krijgen, nee dat denk ik niet. Een virus kijkt nier naar wie er voor hem staat. Wel kan t verloop heftiger zijn, net als bij anderen die al onderliggend lijden hebben.

  Lastige materie, maar weer goed dat je ook dit aan kaart

 4. Ik ben “risico-patiënt” omdat ik me niet ok voel en wekelijks wordt opgevolgd door artsen en een team van artsen in ziekenhuis. Mijn bmi ? Heb het zonet bekeken…14,3. Een simpele lichte verkoudheid maakt me al doodziek. Dus het is zeker niet nodig de mensen die zich fit en goed in hun vel voelen, met dat tikkeltje meer op de weegschaal, zo te bekritiseren. Ze zijn vaak beter dan ik.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram