Melkunie Havermoutpap vs. Zelfgemaakte

Melkunie havermoutpap

Havermoutpap is een van mijn favoriete ontbijtjes! Ik vind het heerlijk in combinatie met fruit, noten, zaden en/of kokosrasp, maar ook zonder toevoegingen vind ik het super lekker. Het kost even wat tijd om havermoutpap te maken, je moet de havermout namelijk even een tijdje laten koken in de melk. Er bestaat echter ook gewoon kant en klare havermoutpap van Melkunie! Zou deze net zo gezond zijn als de zelfgemaakte? Ik was nieuwsgierig en testte het voor jullie.

Het product
Melkunie havermoutpap vind je gewoon in vrijwel iedere supermarkt. Ik kocht mijne bij de Albert Heijn en ging voor een bakje van 500g. Je hebt ook literpakken van dit product! Dit is voldoende voor ongeveer 4 ontbijtjes. Natuurlijk kun je zelf toevoegen wat je lekker vindt, net als bij normale havermout. Als je zelf havermout gaat maken, doe je dit met melk en havermout. Je kunt ook andere vloeistoffen gebruiken, maar om het te vergelijken met de kant en klare variant ga ik voor melk.

De smaak
Ik vind beide varianten erg lekker. De zelfgemaakte havermoutpap heeft meer structuur, de pap van Melkunie is gladder en bevat duidelijk minder stukjes. Op de foto hieronder zie je links de havermoutpap van Melkunie en rechts de zelfgemaakte.

Havermoutpap 2 soorten

De prijs
Voor een bakje van 500g betaal je ongeveer €0,89, een literpak kost €1,23. Je bent dus veel goedkoper uit als je voor deze laatste optie gaat. Zelf havermout maken is iets goedkoper, je betaalt namelijk voor een liter melk ongeveer €0,80 en voor een pak basic havermout van 500g betaal je €0,39. Ik vind het verschil in prijs nog niet eens zo heel groot om heel eerlijk te zijn. Zeker niet als je gaat voor een duurdere variant havermout. Maar eerlijk is eerlijk, een voorsprong voor de zelfgemaakte havermout.

Het gemak
Tjah, hier kunnen we heel simpel over zijn…de kant en klare havermout wint hier met gemak! Je hoeft alleen het pak maar open te maken. Je kunt de pap opwarmen in de magnetron, maar dat hoeft niet eens! Als je zelf havermout maakt, moet je hier toch al snel een minuut of 10 voor uittrekken.

De ingrediënten
Nu wordt het interessant, ik ben namelijk heel benieuwd of de havermout van Melkunie extra toevoegingen bevat. Zelfgemaakte havermout bevat natuurlijk alleen melk en havermout. In de ingrediëntenlijst is te zien dat de kant en klare variant melk, wei, havermout en zout bevat. Wei is de vloeistof die overblijft als je kaas aan het maken bent, het is dus gewoon een melkproduct. De kant en klare havermout bevat dus eigenlijk alleen wat extra zout.

Melkunie havermoutpap2

De voedingswaarde
Dit is hetgeen waar ik het meest benieuwd naar ben, hoe is de voedingswaarde van de kant en klare variant, in vergelijking tot zelfgemaakte havermout. Dit lijkt gemakkelijk te bepalen, maar ik bedacht me dat tijdens het koken van de havermout, een deel van de melk verdampt. Het uiteindelijke product is dus lichter dan de ingrediënten zelf! Daarom deed ik 210g melk en 40g havermout in een pan en kookte het. Ik schraapte alles zo goed mogelijk uit de pan en woog de overgebleven pap, dit was 220g! Ik vergelijk deze hoeveelheid daarom dus ook met 220g van de kant en klare pap. Ik reken daarvoor de calorieën om van milliliters naar grammen, ze staan tenslotte in milliliters op het pak.Voedingswaarde2

Zoals je hierboven kunt zien, is de uitkomst heel apart.De pap van Melkunie bevat veel minder calorieën, koolhydraten, suiker en eiwit. Het bevat wel aanzienlijk meer verzadigd vet. De hoeveelheid vezels is onbekend. Een groot deel van de calorieën in de Melkunie Havermoutpap komen uit slechte vetten. Wat mij betreft wint de zelfgemaakte havermoutpap hier dus absoluut.

Mijn conclusie
Ik denk dat de kant en klare pap gemaakt is van een iets vettere melk, waar relatief weinig havermout aan is toegevoegd. Dat verklaart ook dat het gladder is dan de zelfgemaakte variant. Halfvolle melk bevat meer eiwit en minder vet dan de kant en klare havermoutpap bevat.

Ik zou persoonlijk altijd kiezen voor de zelfgemaakte havermoutpap! Het bevat dan misschien meer calorieën, maar ook veel meer nuttige voedingsstoffen. De eiwitten geven je lang een vol gevoel. Ondanks dat de hoeveelheid vezels niet op de Melkunie variant staat, weet ik bijna zeker dat deze hoeveelheid lager gaat zijn dan in de zelfgemaakte variant. Er is namelijk overduidelijk minder havermout gebruikt.

Het kon zo mooi zijn, een kant en klare havermoutpap die je geen enkele moeite kost. Maar helaas. Ik ga maak mijn papje gewoon weer lekker zelf. Heb je weinig tijd? Ga dan eens voor overnight oats!

Groetjes, Marloes

Zou jij de Melkunie havermoutpap kopen na mijn review?

10 reacties

 1. Je kunt de zelfgemaakte havermout pap ook opwarmen in de magnetron. Melk en havermout in een schaaltje, paar minuten in de magnetron en klaar. Gaat net zo snel als de kant en klare variant 🙂

  1. Inderdaad Ellen , zo doe ik het ook altijd…2 minuten op 750 watt., ff paar minuutjes laten rusten(wellen) en evt. naar wens ( koude ) melk erbij schenken als de pap te dik is…
   Ik gebruikte eerder altijd de duurdere variant van Quaker havermout ( naturel ) …
   Nu gebruik ik de havervlokken van de LIDL of ALDI. ( FF in de magnetron).. Persoonlijk vind ik deze véél goedkopere variant net zo lekker…

 2. Je schrijft dat “de melk deels verdampt”; dit is echter enkel het water. De voedingsstoffen worden daardoor geconcentreerd in de indikkende melk die achterblijft. Denk ter vergelijking maar aan bijvoorbeeld gedroogd fruit: dat bevat per 100 gram ook veel meer kcal door het verdwijnen van water. Je kunt dus niet zomaar doen alsof de “kcal verdampen” bij de zelfgemaakte havermout 😉 Het eindproduct bevat feitelijk evenveel calorieën als voordat je begon met verhitten. Je zou hier dus ook gewoon die 210 gram elk en 40 gram havermout moeten nemen! Dan wordt de uitkomst toch wel een beetje anders haha 🙂

  1. Klinkt logisch. Ik denk inderdaad niet dat er bij Marloes in de keuken nu verdampte eiwitten, vezels en kcal rondzweven :).
   Hoe bereken je dan nu eigenlijk de voedingsstoffen van een bereid product? Tel je de voedingsstoffen van de aparte producten gewoon samen? Of veranderen sommige bereidingen iets aan de samenstelling?
   Het lijken me scheikundige processen en daar heb ik dus echt geen verstand van! Ik zou het wel interessant vinden om er meer over te weten. Dus misschien een keer een artikel..?

  2. Dat snap ik Judith :). Dat was ook niet de reden waarom ik het bereid woog. Meer om de hoeveelheid van de kant en klare havermout te bepalen! Het zou geen eerlijke vergelijking zijn geweest als ik evenveel had genomen als de som van de beginproducten. Dan zou de kant en klare variant nog meer calorieën hebben bevat :).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram