meer plantaardig minder dierlijk
| 10 september 2020

Meer plantaardig en minder dierlijk eten – Mijn visie!

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Veel besluiten zelfs een vegetarische of veganistische voeding erop na te houden. Ik heb dit onderwerp nog niet vaak op mijn blog voorbij laten komen. Hoog tijd voor toelichting, want stiekem word ik hier heel blij van!

Waarom heb ik het hier niet vaak over?

First things first, waarom bespreek ik zo’n ontzettend actueel onderwerp niet vaak op mijn sociale kanalen? Met heel veel enthousiasme bekijk ik namelijk deze trend. Ik merk echter dat er al ZO veel berichtgeving is over vegetarisch of veganistisch eten, dat veel niet-vegetariërs hier een beetje gedemotiveerd door raken. Ze zijn al snel klaar met mensen die ze willen overhalen om ook vlees en vis te laten staan. Wat ik overigens best kan begrijpen.

Bovendien past het niet zo bij mij om jou te gaan overtuigen om bepaalde producten wel of niet te eten. Dat doe ik ook niet bij fastfood, chips, koek, snoep en frisdrank. Wat WEL mijn manier is, is in mijn vlogs, artikelen en foto’s laten zien hoe ik zelf eet en waar ik me goed bij voel.

Gezonde lunchgerechten

Wat ik wél doe….

Stiekem heb ik een beetje mijn eigen manier ontwikkeld om mijn volgers te laten wennen aan een eetpatroon met minder vlees en vis en meer plantaardige producten. Ik zeg absoluut niet dat dit DE manier is, maar het werkt op dit moment voor mij heel fijn. Het past bij Optima Vita. Hier een aantal van de dingen die ik de afgelopen maanden ben gaan veranderen:

 • Ik gebruik vrijwel nooit meer vleeswaren op brood. Dit heb je (onbewust) kunnen zien in mijn vlogs, waar ik vaak mijn lunchgerechten laat zien.
 • Ook eet ik wekelijks meerdere keren vegetarisch of veganistisch, wat ik laat terugkomen op mijn kanalen.
 • De laatste voorbeeld weekmenu’s die ik maakte, hebben allemaal minimaal 2 vegetarische dagen en vaak ook 1 veganistische.
 • Van de recepten die ik in de afgelopen maanden heb gedeeld, is een heel groot deel (ik denk zelfs meer dan de helft!) vegetarisch. De rest van de gerechten bevatten vaak vis of kip. Rund en varkensvlees (= meer belastend voor het milieu) zie je al heel lang vrijwel niet meer verschijnen.
 • Ook in mijn eigen eetpatroon zie je een stuk minder rundvlees en varkensvlees terugkomen dan een paar jaar terug.
 • Ik laat zien in mijn vlogs dat ik vaak toch een vegetarische keuze maak, als mijn man Sven dit niet doet. We eten vaak verschillende maaltijden.

Kortom, ik ben zeker bezig met het eten van minder vlees en meer plantaardige producten! Het is alleen niet zo mijn ding om dat overduidelijk te verkondigen, omdat ik ervan overtuigd ben dat mensen zelf deze keus moeten gaan maken. Ik laat wel heel graag zien dat het mij goed bevalt.

noten

Waarom ik het nu wél meer wil bespreken

Laatst kon je al een artikel lezen over budget vleesvervangers. Vandaag dit artikel…het is misschien al duidelijk dat ik dit onderwerp iets meer bespreekbaar wil maken. Dat heeft vooral te maken met dat het mijn doel is om jullie waardevolle informatie te geven over gezond leven. Het is inmiddels onomstotelijk vastgesteld dat bewerkte vleessoorten (en veel vlees eten in het algemeen) niet goed is voor ons lichaam. Bovendien is het duidelijk dat we zuinig moeten zijn op onze aardbol. Als ik daar met mijn grote bereik ook maar een ietsiepietsie aan zou kunnen bijdragen, dan is dat natuurlijk geweldig!

Word ik vegetariër?

Laat ik duidelijk zijn: voorlopig heb ik niet de ambitie om 100% vegetariër te worden (maar ik zeg nooit nooit!). Ook zullen mijn kanalen niet de plek zijn waarop ik je ga overtuigen dat vlees eten slecht is. Net als dat ik geen enkel ander product als ‘slecht’ bestempel. Wat ik wel wil laten zien, is hoe ik zelf heerlijke gerechten maak met minder vlees en meer plantaardige ingrediënten. Ik hoop je hiermee op een positieve manier te inspireren.

Verwacht van mijn dus absoluut geen preken over wat jij wel of niet zou moeten doen wat betreft dit onderwerp (of ieder ander onderwerp). Ik vond het echter inmiddels wél tijd om je te laten weten dat het in mijn hoofd al tijdenlang wel ‘een ding’ is, dat er steeds meer uit komt :).

Mocht je ideeën, vragen of inspiratie hebben voor artikelen rondom dit onderwerp, dan kun je dit altijd hieronder achter laten!

Groetjes, Marloes

Hoe sta jij in dit hele verhaal?

13 reacties

 1. Ik noem mezelf flexetariër. Eet weinig vlees, veel vegetarisch en soms veganistisch. Soms nog wat zoekende mbt soja producten voor de gezonde balans. Gezien teveel niet echt goed blijkt te zijn. (Maar zo lekker 😋)
  Ik ben eigenlijk dan ook wel benieuwd hoe jij tegen soja aankijkt en hoe jij daarin een goede balans aanbrengt. Volgens mij gebruik jij sojadrank wel, maar weinig soja/vleesvervangers?

 2. Super goed dat je dit deelt!!! De afgelopen dagen ben ik vegetarisch op brood gaan eten. ik ben 16 jaar en woon dus nog thuis dus daarom vind ik het qua avondeten heel moeilijk om geen vlees te eten die wel door gerechten heen zitten want de rest van het gezin eet wel vlees. Heb je hier misschien tips voor?

  1. Hey Ilja, als je het leuk vindt om te koken kan je misschien ook aanbieden om 1 keer per week te koken? Vinden je ouders misschien wel fijn, en dan kan jij de rest verrassen met een lekker gerecht zonder vlees. Succes!

   1. Top Marloes! Heel leuk om dit te lezen. En ik denk stiekem dat iemand die zo gek is op haar wiegen dieren, het vreselijke dierenleed in de bio industrie ook laat meewegen als argument om minder vlees te eten. Ik ben iig blij met je artikel

 3. Wat een mooie manier om dit subtiel onder de aandacht te brengen! En voor de mensen die het (nog) niet merkten in je berichten juist een goede les dat vegetarisch eten helemaal niet zo gek of anders is. 🙂 Ik probeer ook steeds minder vlees te eten, als ik zelf kook of kan kiezen is het vega. Als een ander voor me kookt, dan eet ik gewoon met de pot mee 🙂

 4. Ik eet ook zelden of nooit meer vlees. Hetgeen ik nog moeilijk vindt, is om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Ik heb vaak een tekort van vitamine D en ijzer. Tips? Of is een supplement echt noodzakelijk? Ik ben nu begonnen met multivitaminen bruistabletten, maar weet niet of dit echt helpt.

 5. Dat vind ik nu zo leuk aan jou Marloes. Je laat iedereen in zijn/haar waarde en door te laten zien hoe jij het doet stimuleer je anderen om misschien ook minder vlees te eten. Ik vind jou recepten altijd zeer inspirerend en ook makkelijk te bereiden. Van mij mag je nog wel meer recepten plaatsen. Misschien ook wat meer met tofu/tempe. Op de een of andere manier lukt het mij niet dit tot een smakelijk iets te maken. Het smaakt bij mij vaak naar rubber. Keep up the good work Marloes! Met of zonder vlees

 6. Ik eet sinds een klein jaartje nu bij mijn avondeten geen vlees meer. Voorheen elke dag. ‘s Middags op brood/crackers/wrap eet ik nog zo’n 3x per week iets van vleeswaren. Ik ben dus enorm geminderd.

 7. Hoi Marloes, ik ben pescotarier. Mijn vriend is volledig vegetarier maar ik deed dus soms wel vis omdat ik dat gewoon heel erg lekker vind. In het begin was het even wennen en miste ik bijv rookworst bij de stamppot. Toen waten er nog geen vegetarische alternatieven. Ik deed toen rookkaas in blokjes door de stamppot; ook heerlijk! Ik wijs nooit met een vinger naar anderen. Leven en laten leven is mijn motto. Ik heb trouwens na een paar jaar vegetarisch gegeten te hebben tòch een keer een Hema rookworst gegeten. Ik ben toen letterlijk ziek geworden van het vet. Echt waar. Ik eet echt geen vlees meer. Mij maak je er niet blij mee. Dus vegetarische recepten: graag! En ik ben niet echt een fan van bewerkte vegetarische vleesvervangers. Doms een beyond burger of falafel. Ik hou het meestal bij seitan, tempeh, tofu of panir (indiase kaas).

 8. Wij eten ook bewust 2 a 3 keer vegetarisch per week. Ik ben zelf niet zo van de kant en klaar vleesvervangers, wij eten dan bijvoorbeeld champignons, noten of kaas. En ik probeer het vlees in zijn waarde te laten, dus het weg te laten bij een gerecht als het niet nodig is.
  Wij eten ook al jaren vegetarisch tijdens de broodmaaltijd.
  Veganistisch zou moeilijker worden… ik hou te erg van ei en kaas!!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram