meer drinken waarom en tips
| 25 juli 2017

Meer drinken – Waarom, wat en tips!

 

We weten denk ik allemaal wel dat het belangrijk is om voldoende te drinken. Ik merk dat het voor veel mensen toch ontzettend moeilijk is. Je neemt je constant voor om meer te drinken, maar ik de praktijk schiet het er bij in. Ik geef je in dit artikel tips die je helpen om voldoende vocht binnen te krijgen.

Hoeveel moet je drinken?
Het algemene advies van de gezondheidsraad is om 2 liter vocht binnen te krijgen. Dit is inclusief koffie, thee en melkproducten. Als het warm is, als je veel sport of als je veel zweet dan kan het nodig zijn om meer te drinken. Ik schreef eerder een artikel over vochtinname bij sport. Daniëlla vulde dit later aan met de nieuwste bevindingen.

Waarom is vocht belangrijk?
Ons lichaam bestaat voor een heel groot deel uit vocht. Vocht is belangrijk bij allerlei processen in het lichaam. Onder andere in ons bloed, voor het transport van belangrijke stoffen (voeding!) naar de cellen en bij het afvoeren van afvalstoffen met onze urine. Daarnaast bij nog super veel andere processen! Ook helpt het onze lichaamstemperatuur reguleren.

Tekenen van te weinig vocht
Je merkt dat je te weinig hebt gedronken als je urine geel is. Deze zou eigenlijk heel licht geel van kleur moeten zijn. Ook kun je hoofdpijn krijgen of zelfs duizelig worden. Natuurlijk merk je het ook aan een droge mond. Je kunt zelfs meer trek krijgen als je te weinig drinkt! Onze hersenen kunnen het verschil tussen trek en dorst namelijk niet zo goed onderscheiden.

Welke dranken kies je?
Ik raad altijd aan om het grootste deel van het vocht binnen te krijgen met water en thee. Een paar koppen koffie (tot maximaal +-6 per dag) kan echt geen kwaad. Ook 1-2 glazen (plantaardige)melk of karnemelk is prima, of een glas groentesap. Natuurlijk kun je dit altijd aanvullen met water waar je zelf een smaakje aan hebt gegeven, spa rood of spa bruisend.

Zoals je misschien wel weet, is het in mijn ogen ook prima om 1-3 glazen light frisdrank te drinken (cola light, sinas light, rivella, crystal clear, suikervrije limonade etc.). Hier zit zoetstof in, maar dit is in kleine hoeveelheden absoluut niet schadelijk. Pas op met het drinken van frisdrank, vruchtensappen, ijsthee, yoghurtdranken, chocolademelk en alcoholhoudende dranken. Hier zitten vrijwel altijd veel suikers en calorieën in.

Tips om meer te drinken
Meer drinken is makkelijker gezegd dan gedaan! Voordat je het weet zijn er alweer uren verder zonder dat je iets gedronken hebt. Ik heb een aantal tips voor je, die mij altijd ontzettend goed helpen:

 • Download een app die helpt herinneren om te drinken en/of bijhouden wat je gedronken hebt. Bijvoorbeeld ‘Hydro coach’ of ‘Herinnering voor water drinken’.
 • Je kunt ook het alarm van je telefoon zetten of drinkmomentjes in je digitale agenda inplannen met notificatie. Het lijkt misschien overdreven, maar het helpt in het begin ontzettend!
 • Zorg ervoor dat je altijd een flesje water of een pot thee in de buurt hebt staan. Opstaan om een nieuw glas te halen is een grotere moeite dan alleen inschenken als het al voor je staat.
 • Drink altijd uit een grote beker of uit een groot glas. Dit heeft voor mij echt de doorslag gegeven! Je drinkt nu per keer veel meer. Zorg ervoor dat je niet alleen thuis, maar ook op je werk een grote beker hebt staan.
 • Voeg een smaakje aan je water toe met kruiden of fruit. Ik geef hier voorbeelden.
 • Drink spa rood of spa bruisend als afwisseling op water en thee.
 • Zet een 1,5 liter fles water in de koelkast. Nu weet je precies hoeveel je hebt gehad én het is lekker koud. Ik drink veel meer als mijn water goed koud is.
 • Haal voor in de winter lekkere theesoorten in huis, of maak bijvoorbeeld zelf verse gemberthee of verse muntthee. Uiteraard ook in een hele grote beker :).
 • Drink op vaste momenten. Bijvoorbeeld direct na het opstaan of bij elke keer dat je iets eet. Dan wordt het een patroon.
 • Vraag in een horecagelegenheid altijd om een extra glas water bij je koffie, of om een karaf water bij het eten.

Overdrijf het drinken niet, want teveel drinken is nergens voor nodig en kan zelfs schadelijk zijn. Het is echt niet erg om 3-4 liter te drinken verdeeld over de dag, maar in normale omstandigheden zou ik je niet aanraden om nog meer te drinken.

Groetjes, Marloes

Drink jij voldoende? Wat helpt bij jou om meer te drinken?

16 reacties

 1. Goede tips! Bij mij werkt het beste om constant een vol glas in de buurt te hebben staan. (Op een plek waar ik dat ook goed zie staan).
  Groetjes!!

 2. Plant nanny is ook een leuke app
  Als je water invoert krijgt je plant dat en gaat ie groeien. Als je niet genoeg drinkt droogt ie uit ?

 3. ik drink graag uit een flesje/bidon/of rietje. misschien kinderlijk maar ik vind het leuk en drink er veel meer water door sinds ik daaruit drink.

 4. Op mijn werk zet ik altijd een grote bidon met water voor me neer met een longdrink glas waar ik dan uit drink. Als de bidon leeg is ga ik weer water bijvullen.
  Ook halen we (alle collega’s) om de beurt voor iedereen drinken (koffie thee water), op deze manier blijf je genoeg drinken.
  Thuis vind ik het toch lastig om genoeg te drinken. Vaak te druk en gun mezelf niet te tijd om voldoende te drinken. Idd een wekker oid zetten is een goede tip! Dankjewel!

 5. Goede tips! Ik merk zelf ook helaas dat ik soms gewoon vergeet om genoeg te drinken. Ik zet ook altijd een karaf (1L) met water voor mn neus neer en drink uit grote glazen. In de zomer vind ik het ook lekkerder om koud water uit de koelkast te drinken, die doe ik ook altijd in een 1L fles. Alleen vergeet ik dan soms weer om hem weer te vullen!

 6. Hoi,

  Op kantoor start ik telkens met 1,5l fles water waarop ik met streepjes mijn ‘deadlines’ aanduid: 10u, 12u, 15u, naar huis 😉

 7. Ik heb een bepaald nacht en ochtend ritueel.
  Voordat ik ga slapen zet ik een flesje halve liter naast mijn bed met kraanwater. Na tanden poetsen neem ik een paar slokken, vlak voor slapen gaan en als ik tussendoor wakker wordt een paar slokken.
  En als ik op sta drink ik de rest op.
  Zo is er genoeg water voor de herstel periode in de nacht. En is je lichaam bij de start van de dag lekker gehydrateerd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram