Afvallen Brood Feiten en fabels Voeding

Luxe broodjes

Door

Broodjes

Het is heerlijk om in het weekend pistoletjes, bolletjes of croissantjes af te bakken. Ook bij een lunch in een restaurant of broodjeszaak krijg je vaak deze luxe broodjes. Ze zijn ontzettend lekker en het lijkt heel ‘veilig’, je eet immers gewoon brood. Ik vertel je vandaag waarom het niet verstandig is om deze broodjes heel vaak te eten.

Nederland is echt een brood-land, er zijn bijna geen andere landen in de wereld waar je zo veel verschillende soorten brood kunt krijgen. Op het gebied van luxe broodjes, worden we naar mijn mening nog wel ingehaald door bijvoorbeeld België en Frankrijk, maar ook in Nederland zijn er tal van soorten op de markt.

Wat bedoel ik met ‘luxe broodjes’
Ik gebruik de term ‘luxe broodjes’ als verzamelnaam voor al het brood dat anders is dan de normale boterham. Denk bijvoorbeeld aan zachte bolletjes, pistoletjes, Italiaanse bollen, waldkorn driehoeken, croissants, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en roombroodjes. Dat deze laatste 4 categorieën geen gezonde keuze zijn, weten veel mensen wel. Maar dat je ook de andere soorten luxe broodjes niet te vaak kunt eten, is vaak minder bekend.

De gewone boterham vs. een luxe broodje
We eten vrijwel iedere dag brood. Brood is dan ook een voedzaam product dat je lichaam onder andere koolhydraten, voedingsvezels, B-vitamines, ijzer en jodium levert. Dat brood veel vezels bevat is fijn, want die zorg voor een lang verzadigd gevoel. Het nut van voedingsvezels beschreef ik eerder in een artikel.

Vaak is het zo dat hoe meer een product bewerkt is, hoe minder goede voedingsstoffen het bevat. Dit is ook met luxe broodjes het geval. Ze bevatten minder vitamines en mineralen en minder voedingsvezels in verhouding tot gewoon brood. Daarnaast worden er vaak extra andere stoffen aan toegevoegd, bijvoorbeeld extra zout, suiker, vet of broodverbeteraars. Zo bevat een croissantje, worstenbroodje of saucijzenbroodje veel verzadigd vet en een krentenbol meer suiker.

Daarnaast zijn luxe broodjes vrijwel nooit gemaakt van volkorenmeel, waardoor ze aanzienlijk minder voedingsvezels bevatten dan normaal volkorenbrood. Hoe witter het deeg van de luxe broodjes, hoe meer ‘snelle koolhydraten’ de broodjes bevatten. Deze koolhydraten kunnen snel door het lichaam worden verwerkt, waardoor je ook snel weer trek hebt.

Tenslotte zijn de broodjes aanzienlijk rijker aan calorieën. Donderdag vertelde ik jullie dat calorieën tellen niet nodig is, maar het is wel handig om een klein beetje inzicht te hebben in welke producten erg calorierijk zijn. Daarom hier een overzicht van verschillende soorten broodjes.

Luxe broodjes

Zoals je kunt zien, bevat een kleine pistolet al bij 2x de hoeveelheid calorieën van een normale boterham. Een pistolet bij een broodjeszaak is vrijwel altijd nog groter. Voor een Italiaanse bol loopt de hoeveelheid calorieën zelfs op naar 3,5x zoveel als in de boterham! Het lijkt alsof de bol meer vezels bevat dan de boterham, maar als je 3,5 boterham zou eten, kom je op 7g vezels ten opzichte van 3 in de bol.

Conclusie
Af en toe een luxe broodje eten is natuurlijk geen enkel probleem. Als je het echter regelmatig doet, kom je gemakkelijk aan door de grote hoeveelheid calorieën. Bovendien heb je later op de dag sneller weer trek, waardoor je in de verleiding komt om lekkere dingen te gaan pakken. Om deze reden raad ik je aan om matig te zijn in het gebruik van luxe broodjes. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor 1 klein pistoletje en hier een normale boterham bij nemen, of bijvoorbeeld een omelet met groenten of wat yoghurt met fruit.

Groetjes, Marloes

 Eet jij vaak luxe broodjes?

bron foto 1

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Melanie 9 jaargeleden

  Interessant artikel! Ik eet eigenlijk nauwelijks luxe broodjes. Ik denk ongeveer 1x in de 1 a 2 weken.

  Reageer
 2. Lianne 9 jaargeleden

  Bedankt voor dit artikel, ik vroeg het me wel vaker af hoe dat nou zat. Wij hebben meestal 1 keer in de 2 a 3 weken een afbakbroodje/pistoletje in het weekend, wat me toen wel opviel was dat in een bruine afbakbroodje meer callorien zatten dan in een wit pistoletje. verder eten we eigelijk altijd gewoon volkoren brood. (ik dan, mijn man altijd wit brood. die let niet erg op z’n eten, wat het soms wel moeilijk voor mij maakt ) ik denk na dit atrikel wordt het nog vaker een boterham ipv een pistoletje.

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Das lastig inderdaad, als het je man niet zoveel kan schelen. 🙂

   Reageer
 3. Lisa 9 jaargeleden

  Hi Marloes,

  Ik bezoek jullie site regelmatig, maar heb eigenlijk nooit iets gepost. Wilde je toch even zeggen dat ik optimavita zo leuk vind! Veel informatie en je enthousiasme werkt zeer aanstekelijk (bijvoorbeeld in het pastasaus filmpje). Ik maak de saus trouwens al jaren zo, mijn tip :oregano en en verse basilicum als kruiden en een rood pepertje toevoegen.

  Ik heb ook nog een vraagje, ik eet vrijwel iedere week twee á drie keer Thaise curry als diner. Met groenten en kip op soms biefstuk. Hoe denk jij hierover? Ik doel dan voornamelijk op de kokosmelk die calorierijk is.

  Groetjes, Lisa

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Hey Lisa! Dank je wel :-), leuk dat je reageert! Kokosmelk is inderdaad rijk aan calorieën. Je kunt proberen een beetje matiger te zijn met de hoeveelheid die je erin doet. Ook zou je eens op zoek kunnen gaan naar andere recepten, waar geen kokosmelk in zit. Curry’s kunnen erg calorierijk zijn, maar je hebt ook magere varianten! Misschien een leuke uitdaging voor mij…. 😀

   Reageer
 4. cheri 9 jaargeleden

  Ik wist wel dat die luxe broodjes meer calorieën bevatten maar ik wist niet dat het ongezond is. Ik begrijp ook niet zeg maar hoe dat kan. Is dat dan omdat zo een broodje groter is? Ik heb het wel over bijvoorbeeld een waldkorn pistoletje of zo een triangel. Het is toch ook volkoren of meergranen zelfs.

  Weet jij dit Marloes?

  grts cheri

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Heel ongezond zijn ze niet, alleen vrij calorierijk omdat ze groot en zwaar zijn. Ze zijn niet volkoren, wel meergranen. Maar meergranenbrood hoeft niet altijd veel vezels te bevatten! Volkorenbrood wel. Hierdoor vullen ze niet heel erg, ondanks de grote hoeveelheid calorieen.

   Reageer
   • Cheri 9 jaargeleden

    Bedankt voor de toelichting. Nu snap ik dat volkoren gesneden brood een gezondere keuze is. Ik wist ook niet dat meergranen zoals waldkorn niet per se volkoren hoeft te zijn. Dit zijn de dingen die ik weer leer van jullie!

    Voortaan dus gewone boterhammetjes hahaha

    Merci

    Reageer
 5. Dineke 9 jaargeleden

  Hoi Marloes, wat vind jij dan van speltbrood en zuurdesembrood? Is dat dan weer een gezondere keuze dan volkorenbrood?

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Ik zou altijd voor afwisseling kiezen, er is voor alle soorten iets te zeggen. Net als dat verschillende soorten groenten of fruit eten goed is. Maar qua broodsoorten zijn volkorenbrood, speltbrood én zuurdesembrood naar mijn mening goede keuzes!

   Reageer
 6. Kiki 9 jaargeleden

  Wat een fijn artikel, ik at altijd wel luxe broodjes en wist ook wel dat ze meer calorieën bevatten dan gewoon brood maar dit wist ik niet! Nu ga ik echt om op gewoon brood (en natuurlijk havermout). Bedankt voor het goede artikel. Liefs

  Reageer
 7. Bas de Jong 6 jaargeleden

  Welke broodje is nu het beste? Want je hebt ook kampioentjes etc. Kun je een video maken of vertellen de verschillen tussen verschillende luxe broodjes?

  Reageer
 8. Driessen 4 jaargeleden

  Dit is echt heftig voor mij om te lezen, nu weet ik waarom ik aangekomen ben inderdaad

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.