| 15 december 2013

Lunchidee: (Spelt)brood met feta en walnoten

2

Zoals jullie hier al hebben kunnen lezen, heb ik in tegenstelling tot een aantal van mijn collega voedingsprofessionals, geen problemen met het eten van brood. Vooral als ik op mijn werk eet, kies is vaak voor een boterham. Ik vind het wel fijn om te variëren met andere producten, ik kies daarom voor een ruimer beleg en neem een boterham minder. Vandaag laat ik jullie een voorbeeld zien van een lunch die ik laatste meenam: 2 speltboterhammen met feta, walnoten, een beetje honing, tomaat en rucola en een banaan.

Voor deze lunch besmeerde ik één speltboterham met boter en eentje besmeerde ik dun met honing. Op de honing deed ik dungesneden plakjes fetakaas en daarop een aantal walnoten. Hier deed ik tomaat en rucola op, legde de boterhammen op elkaar en sneed ze door.

1

Speltbrood vind ik erg fijn, omdat het me lang een vol gevoel geeft. Daarnaast vind ik het erg lekker. Ik schreef er al eerder een artikel over. Speltbrood is wel wat duurder, je kun natuurlijk ook gewoon volkorenbrood gebruiken. Dit is gezonder dan bruinbrood, omdat het meer voedingsvezels bevat.

Fetakaas bevat iets minder verzadigde vetten dan normale kaas, maar helaas nog steeds relatief veel. Het bevat echter ook veel calcium, B-vitamines en andere nuttige stoffen. Daarom vind ik het prima om af en toe te gebruiken. Net als bij normale kaas let ik een beetje op mijn portie als ik het gebruik, ik snijd daarom de plakjes zo dun mogelijk.

De walnoten bevatten veel goede vetten, vitamine E, magnesium en voedingsvezels en zijn daarmee ook super gezond. Ook hier geldt echter dat ze veel calorieën bevatten, niet te veel dus. Ik schreef eerder over een juiste portie noten.

2

De tomaat en de rucola leveren vitamine C, kalium en voedingsvezels. De banaan bevat ook vitamine C en kalium, daarnaast ook magnesium en de verteerbare voedingsvezel inuline.

Al met al een hele gevarieerde lunch dus! De honing is voor het lichaam eigenlijk hetzelfde als suiker, daarmee niet zo gezond. Omdat je een klein laagje gebruikt is dit niet zo erg. Het geeft wel een heerlijk smaakje! Wil je liever geen suiker toevoegen? Dan kun je de honing weglaten.

3

Deze lunch kun je super gemakkelijk meenemen naar je werk. Als je bang bent dat alles door elkaar husselt als je op weg bent, vouw de boterhammen dan in aluminiumfolie en doe ze in een broodtrommel. Zo heb je geen geknoei en kun je heerlijk smullen in je pauze.

Ik koos ervoor om er een banaan bij te eten, maar je kun natuurlijk ook een extra boterham (of meer) nemen, een salade erbij nemen, een gekookt ei, een kopje soep of bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met fruit. Op deze manier maak je een normale boterham een heel stuk specialer!

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Met welk beleg maak jij je boterham speciaal?

6 reacties

  1. Lekker! Ik vind honing en kaas altijd zo´n lekkere combinatie. Is van die zachte geitenkaas ongeveer even vet als feta? Of is dat veel vetter? Want ik ben dol op geitenkaas met honing en walnoten/pijnboompitjes.

  2. Hoi, hoe voorkom je dat je brood sponzig/vochtig wordt?
    Ik deed wel eens pesto en mozarella op mijn brood, maar wanneer ik het een paar uur later wou opeten,
    was het brood helemaal slap en nat geworden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram