Lunchen met crackers

Crackers

Ken je het gevoel dat je zin hebt in iets knapperigs als lunch!? Soms heb ik dat, dan heb ik ineens zo veel zin in crackers in plaats van brood! Op zich geen probleem natuurlijk, vooral niet als je voor volkoren crackers gaat. Het nadeel vind ik echter dat ze me een minder verzadigd gevoel geven dan brood. Ik heb dan twee uur na mijn lunch alweer trek, dat vind ik absoluut niet fijn. Maar…..ik heb daar een oplossing voor, die ik vandaag met jullie deel!

Volkoren crackers zijn een prima broodvervanger. Het enige grote verschil is dat brood gebakken wordt met jodiumhoudend zout. Bij crackers is dit (meestal) niet het geval. Als je brood altijd zou vervangen door crackers, raad ik aan om voor jodiumhoudende crackers te gaan. Ik weet dat bolletje deze heeft. Als je af en toe brood vervangt door crackers, is dit geen enkel probleem. Ik ga daarom gewoon voor de volkoren crackers a la Wasa (alleen nam ik een huismerkproduct).

Zoals ik hierboven al zei, geven crackers me veel minder verzadiging dan brood. Ik los dit op door slimme keuzes te maken in het beleg dat ik gebruik! Door voedzame producten als beleg te gebruiken, met veel eiwitten, vezels en/of goede vetten, heb je toch een goed vullende en super gezonde lunch. De eiwitten en de vezels zorgen voor meer verzadiging. Ook kun je naast de crackers nog iets anders eten, dat je meer vulling geeft. Ik geef je een aantal voorbeelden.

Geitenkaas

Ik koos bij mijn lunch voor een cracker met een klein beetje honing, veel geitenkaas (eiwitten) en komkommer en rucola (vezels). Daarnaast nam ik een cracker met ruim avocado (goede vetten) met peper en zout voor wat pit. Tenslotte nam ik een cracker met hagelslag, gewoon omdat het lekker is :). Als de pindakaas niet op was geweest, was ik zeker daar voor gegaan (goede vetten én eiwitten). Als extra vulling nam ik er drie wortels bij, die veel voedingsvezels bevatten.

Hieronder een aantal andere ideeën voor beleg. De truc is om niet zuinig te zijn! In verhouding eet je minder ‘brood’, dus kun je best wat meer van gezonde soorten beleg nemen.

  • Gerookte zalm met komkommer en sla, of iedere andere vissoort naar keuze. Vis bevat eiwitten én goede vetten.
  • Zelfgemaakte tonijnsalade, een recept vind je hier.
  • Hüttenkäse (eiwit) met tomaat (vezels) en kruiden naar keuze
  • Pindakaas (vet en eiwit) met banaan (vezels) (LOVE.IT.)
  • Hummus (eiwit) met stukjes paprika (vezels). Een recept voor hummus vind je hier.
  • Gerookte kip (eiwit) met ananas (vezels).
  • Een gekookt ei (eiwit) met een plakje ham (eiwit) en tomaat (vezels).

Daarnaast kun je dus iets naast je crackers eten voor meer verzadiging. Hieronder voorbeelden

  • Groenten naar keuze voor wat extra vezels, denk aan komkommer, tomaat, wortel, bleekselderij, paprika, sla etc.
  • Kwark of yoghurt (eiwit) met fruit (vezels)
  • Een handje noten (eiwit en goede vetten)
  • Een kopje (cup a) soep.
  • Een gekookt ei (eiwit)
  • Roerei met champignons en of ham (eiwit)
  • Fruit (vezels)

Zo kun je heerlijk genieten van je knapperige crackers en er ook nog een voedzame maaltijd aan hebben. Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens crackers als lunch? Hoe beleg jij ze het liefst? 

12 reacties

  1. Goede post. Ik ben zo slecht in de juiste combinaties te bedenken. Dit helpt enorm. Even een vraag, waarom raad je jodiumhoudend zout-crackers aan? Ik ben niet zo een broodeter namelijk, eet misschien 1 of 2x per week een brood.

    Aartie

  2. Af en toe heb ik gewoon trek in knapperige volkoren crackers en dan eet ik ze een tijdje een paar keer per week. Met beleggen ben ik niet zo creatief als jij, maar daar smaken ze niet minder om 😉

  3. Mijn vriend en ik eten eigenlijk altijd bij het ontbijt en lunch twee crackers al we thuis zijn. De lunch op school/werk bestaat wel uit boterhammen. Ontbijt zijn altijd crackers. We beleggen ze graag met kaas, mosterd en rucola. Maar meestal met kipfilet en komkommer. En dan meestal daarnaast een banaan of een fruitsalade van ananas, meloen, druiven en aardbeien. We snijden dan van alles de helft en doen dat in een grote kom. Als er wat overblijft hebben we ook nog een lekkere snack!

  4. Grappig dat je ook van pindakaas met banaan houdt! Bij mij in het gezin wordt het al jaren gegeten, maar anderen kijken ons wel eens raar aan om deze combinatie. Een tijdje heb ik ook gedacht dat het niet zo gezond was door het grote aantal calorieën in pindakaas, maar door je blog denk ik daar anders over!

  5. Favorieten;
    – (volkoren) cracker met (slankie 30+) smeerkaas, kipfilet en komkommer.
    – (volkoren) cracker (light) roomkaas, zalm en komkommer.
    – (volkoren) cracker met filet american, peper en rucola.

    Probeer eens iets geks!

  6. Weer een artikel uit de ‘oude doos’ gevonden. Leuk! Hier kan ik ook weer wat mee. Ga een paar combi’s ook eens proberen. Pindakaas met banaan bijvoorbeeld!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram