| 11 april 2017

Light chips en oven chips, gezonder dan normale?

Wie houdt er nu niet van een chipje af en toe!? Dat chips niet het meest gezonde is wat je kunt kiezen, dat hoef ik je denk ik niet meer te vertellen. Toch zijn er tegenwoordig een aantal varianten op de markt, die een stukje gezonder (of in ieder geval minder ongezond) lijken te zijn! Ik besloot dit eens even kritisch te gaan bekijken. Is light chips gezonder dan normale chips? En hoe zit dat met oven chips? En groentechips? En hoeveel zou het eigenlijk schelen? In dit artikel vertel ik het je precies.

Wat is chips?
We moeten natuurlijk wel even duidelijk maken waar we het over hebben. Chips zijn aardappels (of soms andere producten, zoals bij de groentechips) die heel dun gesneden zijn en vervolgens gebakken (gefrituurd) in olie of vet. Er wordt vervolgens een smaakje aan toegevoegd, bijvoorbeeld zout, paprikapoeder of andere kruiden en specerijen.

Waarom is chips ongezond?
We weten dus allemaal wel dat chips ongezond is, maar waarom eigenlijk? Het is toch eigenlijk gewoon aardappel en olie? Beiden gezonde producten, right!? Chips is ongezond doordat het in olie of vet op een hele hoge temperatuur wordt gebracht. Door deze hoge temperatuur verandert een deel van het vet uit de olie in transvet. Dit is de meest ongezonde soort vet die er is, het heeft een negatief effect op ons cholesterolgehalte en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Ook ontstaan er andere gevaarlijke stoffen, zoals acrylamide. In grote hoeveelheden kan dit stofje kankerverwekkend zijn.

Tenslotte bevat ons chipje gewoon hele grote hoeveelheden vet, waardoor het ontzettend calorierijk is. Een gram vet bevat namelijk meer dan twee keer zoveel calorieën als een gram koolhydraten of eiwit. Natuurlijk zit er ook heel veel zout in chips, wat onze bloeddruk kan verhogen. Ook dit verhoogt het risico op hartziekten. Kortom, gewoon niet echt een goede keuze dus.

Maar hoe zit het met de gezondere varianten op chips?? Kun je die beter nemen? En wat is het verschil? Ik test het hieronder voor je.

De chipssoorten
Ik heb drie verschillende soorten chips uit het schap getrokken, die gezonder lijken dan normale chips. Namelijk Lays Light Chips, Lays Oven Baked en Albert Heijn Groentecrisps. Allemaal in de smaak naturel om de vergelijking eerlijk te houden. Ik vergelijk ze met normale Lays Naturel Chips.

Wat belooft de fabrikant?
Op de verpakking van de light chips staat duidelijk ‘33% minder vet’. De oven baked chips belooft zelfs 50% minder vet te zijn. Op de zak met groentechips vind ik geen claim op dit gebied.

De ingrediënten
We gaan eerst eens kijken wat er precies in zit.

Lays Naturel: aardappelen, zonnebloemolie (27%), koolzaadolie (7%), zout.

Lays naturel light: aardappelen, zonnebloemolie (22%), zout.

Lays oven baked naturel: aardappelvlokken (66%) en -zetmeel (15%), zonnebloemolie (11%), suiker, emulgator (zonnebloemlecithine), dextrose, zout, zuurteregelaar (citroenzuur), geelwortelextract.

AH Groentecrisps: groente (18% wortel, 18% rode biet, 18% pastinaak, 18% zoete aardappel) 26% zonnebloemolie, zeezout.

Zoals je ziet is aan de oven baked chips veel meer toegevoegd. Kennelijk was het lastiger om deze chips in de oven een goede structuur en smaak te laten krijgen.

De voedingswaarde
Nu vind ik het pas écht interessant worden. Wat is nu het verschil in voedingswaarde? Hieronder zie je bovenaan de waarde van normale chips. Daaronder de andere soorten. Ik ga uit van 100g product.

De ‘gezonde’ chips varianten bevatten iets minder calorieën. Erg veel scheelt het echter niet. De oven baked chips bevat de minste calorieën en vet. Opvallend is dat de groentechips veel meer suiker bevatten dan de andere soorten. Dat komt doordat wortel en rode biet meer natuurlijk suiker bevat dan aardappel.

Mijn conclusie
Er zijn dus inderdaad soorten chips op de markt die (iets) minder calorieën en vet bevatten. De oven baked chips komen wat dit betreft het beste uit deze vergelijking. Toch kun je ze naar mijn idee echt niet gezond noemen. Ze zijn evengoed op hoge temperatuur bereid, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Bovendien bevatten alle soorten chips veel zout en weinig vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen. Kortom, je lichaam heeft er niets aan en in grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn.

Mijn tip voor jou
Ik zou je aanraden om de hoeveelheid chips die je eet te beperken. Af en toe een schaaltje (of soms een hele zak ;)) kan ECHT geen kwaad. Vaak chips eten is echter niet zo verstandig. Het is erg calorierijk, waardoor je er snel van aankomt. Bovendien geeft het je dus een verhoogde kans op verschillende aandoeningen.
Als je dan chips gaat eten tijdens jouw genietmomentje, kies dan gewoon de soort die jij het ALLERlekkerst vindt. Kiezen voor een ‘gezonde’ soort is wat mij betreft onzin, omdat je deze eigenlijk niet echt gezond kunt noemen. Kies daarom gewoon de lekkerste en probeer je portie (of frequentie) een beetje te beperken. Waarschijnlijk eet je trouwens toch minder als je onwijs van jouw chips geniet, dan als je het eet omdat het een ‘betere keuze’ is.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete chips?

16 reacties

 1. Chips is echt mijn allergrootste verslaving en ik haal het dus eigenlijk nooit in huis. Die zak gaat er dan gewoon aan! Enkel als ik weet dat er visite komt, dan koop ik het. Wanneer die zak in de kast ligt, blijft het gewoon mijn naam roepen! Of het nou ‘s ochtends is, net voor het eten of ‘s avonds laat 🙂

 2. vroeger was ik echt dol op chips, nu minder doordat ik ze nooit meer eet heb ik er ook geen behoefte meer aan.je kan smaken echt afleren.

  mijn favoriete vroeger waren de groentechips van de albert heijn en dan het liefst de bieten! hmmmmm die waren echt lekker! nu maak ik zelf bieten ‘frietjes’ in de oven. heel simpel de bieten in plakjes of partjes snijden, op bakpapier leggen, GEEN olie! is niet nodig. en dan bakken voor 30 minuten op 200°. echt heel lekker en veel gezonder ook 🙂

  een eind geleden poste je een video waarin je een groene smoothie probeerde, ik kan me inderdaad voorstellen dat deze niet lekker waS. je kan groene smoothies wel lekker maken! mijn favoriete is 2 bananen, 1/2 blok zijden tofu (of 200gram kwark/yoghurt, maar weet niet of de textuur wel lekker zal zijn dan, persoonlijk vind ik het niet zo lekker met yoghurt, maar ik neem soja yoghurt dus het kan ook daaraan liggen) en dan 150 gram spinazie of boerenkool toevoegen. ik beloof je je smaakt echt totaal niets van de spinazie! en je hebt lekker al 150gram groenten op zonder dat je het doorhebt 🙂 met sinaasappels kan het ook. dan neem ik 400gram sinaasappels (enkel de schil verwijderen), deze doe ik op zijn geheel in de blender samen met 100gram spinazie/boerenkool en hennepzaad. ook heerlijke en alweer smaak je totaal niets van de groenten! wel goed doorblenden, zeker 2 minuten anders word het geen mooi geheel.

 3. Leuk artikel! Ik had verwacht toen ik begon met lezen, dat de groente chips veel gezonder zouden zijn; maar dit lijkt dus heel erg mee te vallen. Erg interessant om dat te zien, bedankt voor de uiteenzetting!

 4. Interessant om te lezen! Ik ben eigenlijk ook benieuwd naar jouw mening over de Smart Chips van Body&Fit en andere eiwitrijke snacks daarvan. Een leuke eventuele suggestie voor een nieuw artikel?

 5. Chips, I love it! 1x per week ga ik er goed voor zitten en schrans ik een hele zak leeg. Heerlijk 🙂
  En zo te lezen maakt het dus niet veel uit welke zak je neemt, die ene keer in de week kan ik gewoon mijn favo chips eten.

  Zag het verzoek van Demi over Body&Fit snacks en chips. Daar ben ik ook wel benieuwd naar ! Interessant als (tijdelijke) vervangers voor de volvette snacks.

 6. Chips is mijn aller allergrootste zonde. En ik weet dat het ongezond is…
  Fijn om even te lezen dat het niet veel uitmaakt of je de ‘gezondere’ variant neemt.
  Ik probeer me nog meer te beperken dan ik al doe en af en toe eens heeeerlijk te genieten. dankjewel voor dit artikel

 7. Wat een ontzettend fijn artikel. Gewoon niet te vaak een dan wel lekker nemen wat je het lekkerste vindt. Precies wat ik dus al doe…. steeds al gedacht dat het niet heel erg veel scheelde. Dank!

 8. Alweer zeer leerrijk!Ik kan chips heel makkelijk afzweren…chocolade daarentegen…ik probeer dan wel altijd minstens 80 percent cacao te nemen..of zelfs 100 percent van de natuurwinkel,maar ik lijk niet zonder te kunnen…tips Marloes?
  Groetjes van een fan uit Belgie

 9. Transvetten kunnen niet zomaar ontstaan als je vet verhit. De reactie van een onverzadigd vet tot een transvet is een best wel ingewikkelde chemische omzetting en wordt ook wel hydrogenering genoemd. Bacteriën in het verteringsstelsel van koeien kunnen het, vandaar dat er een beetje transvet in zuivel zit, en in de industrie wordt het gedaan om vetten gedeeltelijk te verharden. In de industrie gebruiken ze er waterstofgas en nikkel voor – met alleen een hoge temperatuur zou het je niet lukken 😉
  Frituurvet is vaak gedeeltelijk gehard, waardoor er transvet op je chips terechtkomt. Maar als het goed is wordt er steeds meer in frituurolie gebakken in plaats van in vet, en dan heb je daar geen last van. Frituurolie is vloeibaar, dus niet eerst gedeeltelijk verhard.
  Een veel grotere bron van transvetten is goedkope koek en gebak. Daarin wordt heel goedkope margarine gebruikt. Margarine is gedeeltelijk verhard en als dat op een goedkope slordige manier wordt gedaan met goedkope (soja-)olie als basis krijg je veel transvetten.
  Ik vind het een beetje vervelend om dit op te schrijven, want ik heb de neiging om ervan uit te gaan dat je het beter weet omdat je diëtiste bent, maar vanuit mijn studie scheikunde/biologie ben ik hier toch vrij zeker over. Ik heb het nog gecheckt op de site van het Voedingscentrum en op Wikipedia en dat vertrouw ik toch eigenlijk wel.
  Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Ik wil nog wel een uitgebreidere scheikunde/biologie-uitleg geven als je dat wilt weten.

 10. Hallo

  Leuk artikel

  Ik mag zelf geen gekochte chips eten, daarom maak ik ze zelf… in de oven en echt ze zijn heerlijk. Ik maak ze ook vaal als er iemand komt eten en echt iedereen vindt ze lekker. Je moet wel goede (friet)aardappelen vonden ( Ik kop ze op de markt)
  Oven op 200 graden
  2 grote aardappelen
  Een of twee lepels olijfolie of kokosolie ( die moet je wel even smelten)
  Zout en peper of andere kruiden

  Aardappelen in hele schijfje snijden (ik gebruik een mandoline)
  Goed spoelen
  Droog deppen met keukenhanddoek

  De schijfjes in een kom en dan olijkfolie toevoegen met kruiden naar keuze en dan mengen zodat elk schijfje bedekt is met olijfolie (dit duurt even)
  Leg op een rooster (beter geen bakpapier maar een rooster gebruiken)

  In de oven.
  Na ongeveer 18 minuutjes beginnen ze te kleuren. Ze zijn niet allemaal tegelijk klaar.
  Als de eerste klaar zijn neem ik ze eruit en laat ik de overige nog wat bakken, ik check om de tweetal minuten.

  Laat afkoelen en doe ze meteen in een luchtafgesloten doos zodat ze knapperig blijven
  Ze blijven minstens 2 weken goed

  Wel wat werk maar zo de moeite waard.

  Misschien een ideetje

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram