eetwissel
Trends Voeding

Leuk initiatief: Eetwissel van het Voedingscentrum

Door

Het Voedingscentrum staat niet altijd even positief in het daglicht de laatste jaren. Ik vind dat erg jammer, want ze bieden ZO ontzettend veel nuttige informatie over gezond eten. De laatste tijd hebben ze een campagne waar ik enthousiast over ben, de Eetwissel. Omdat ik denk dat het voor heel veel mensen nuttige informatie is, vertel ik je er vandaag meer over.

Dit artikel is niet gesponsord, ik schrijf het uit eigen initiatief omdat ik enthousiast ben en omdat ik denk dat veel mensen er iets aan hebben.

Wat is een Eetwissel?

Het woord zegt het al een beetje, je wisselt een bepaald product in je eetpatroon voor een ander. In dit geval wissel je een ongezonde variant voor iets vergelijkbaars dat een stuk gezonder is.

Het idee erachter

Als we gezonder willen gaan leven of willen afvallen, doen we dat vaak erg rigoureus. Je volgt een streng eetpatroon en gunt jezelf niets ongezonds meer. Dit houd je echter niet vol op lange termijn! Vaak al na een paar dagen, val je terug in je oude patroon.

Met het maken van kleine realistische veranderingen, voorkom je dat! Je kunt deze kleine aanpassingen namelijk veel makkelijker vol houden. Het lijkt misschien minder efficiënt dan je eetpatroon totaal omgooien, maar op lange termijn levert het juíst betere resultaten.

Zoals jullie weten, is mijn advies ook altijd om te gaan voor kleine haalbare veranderingen. Met deze campagne maakt het voedingscentrum dit super praktisch en voor iedereen toepasbaar.

Hier de campagnevideo. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de eerste zin me een beetje tegen de borst stuit. Toevallig wijdde ik daar afgelopen zondag nog een artikel aan :). Maar de algemene boodschap die ze afgeven vind ik top!

Voorbeelden

Op de website van het voedingscentrum vind je heel veel voorbeelden voor zo’n eetwissel. Ik raad je zeker aan om eens een kijkje te nemen. Sommige zijn misschien inkoppers voor je, maar wie weet haal je er inspiratie uit.

Hieronder een paar voorbeelden van de eetwissels die het voedingscentrum aanraadt:

 • Neem volkorenpasta in plaats van normale pasta.
 • Neem pindakaas in plaats van chocopasta
 • Neem bak en braad in plaats van roomboter
 • Neem een banaan in plaats van ontbijtkoek
 • Neem een fruitsalade in plaats van een smoothie.

Op de website die ik hierboven linkte worden alle wissels nog even kort toegelicht.

Mijn conclusie

Ik ben enthousiast over deze campagne! Hij past goed binnen mijn visie op gezonder gaan leven. Liever kleine stapjes die je kunt volhouden dan ineens je patroon helemaal omgooien. Dat laatste houdt namelijk vrijwel niemand lang vol.

Wat ik wel als nuance erbij zou zeggen, is dat je echt niet altijd de gezonde keuze hoeft te maken. Af en toe bewust genieten van een schaaltje chips, een croissantje of een gevulde koek is naar mijn idee ook ontzettend belangrijk! Maar dat weten jullie denk ik ondertussen wel van mij :).

Groetjes, Marloes

Welke eetwissel zou jij nog wel willen doorvoeren?

.

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Lisa 3 jarengeleden

  Dit is wel iets wat ik leuk vind. Dank, want zonder jou had ik het niet gevonden.

  Reageer
 2. K. 2 jarengeleden

  Heb de site van Het Voedingscentrum nu pas 10 dagen gebruikt. Vindt ze wel behoorlijk streng in hun advies echter ben zeer positief over het gebruik en tips, die je zelf toepast of niet. Overzichtelijk en gemakkelijk programma. Denk niet dat de Belgische overheid dit aanbiedt, zo zijn de Nederlanders ons alweer een stapje voor 😀

  Reageer
 3. K. 2 jarengeleden

  Door gebruik te maken van de tool kwam ik tot de ontdekking dat ik dagelijks meer dan halve kilo fruit eet. In de supermarkt kies ik steeds de allergrootste sinaasappels en kiwi’s uit. Deze staan dagelijks op mijn menu. Wanneer deze voorraad op is, ga ik de gemiddelde grootte nemen, een kleine wijziging maar goed begin om de porties (vooral fruitsuiker) te verkleinen.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: