| 15 januari 2014

Lekkere trek ‘s avonds voorkomen

Klok 8 uur

Heel, heel, heel veel mensen vinden de avond het moeilijkste moment als het gaat om gezond leven. Je kent het vast wel, je wordt wakker met de meest goede voornemens en het gaat de hele dag goed, tot de avond. Je krijgt spontaan zin in zoete of vette dingen en besluit om morgen écht te starten met gezond eten. Omdat dit het onderwerp ik waar ik de meeste vragen over krijg én omdat het perfect past in de 90 Dagen Challenge, geef ik je vandaag tips voor dit moeilijke moment!

De tips die ik je vandaag ga geven, zijn deels bedoeld om ‘s avonds eten te voorkomen. Nooit meer ‘s avonds iets eten is echter helemaal niet nodig! Daarom geef ik ook tips voor gezonde alternatieven voor een avondsnack.

Tips om trek ‘s avonds te voorkomen

 1. Eet voldoende gedurende de dag! Vooral een goed ontbijt zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder trek zult hebben. Ook bij de warme maaltijd kun je beter niet te weinig eten. Neem liever een schep groenten of een aardappel extra, dan dat je ‘s avonds trek krijgt in ongezonde dingen.
 2. Het kan helpen om iets later je warme maaltijd te eten. Neem bijvoorbeeld om 16:00 uur een tussendoortje en eet je warme maaltijd om 19:00 uur. Ik merk dat ik op die manier minder trek heb ‘s avonds.
 3. Zoek afleiding als je de lekkere trek voelt opkomen. Vaak is het een vorm van verveling. Ga iemand bellen, een rondje lopen, een workout video doen :-), een spelletje doen, een boek lezen, de was ophangen of een leuke film kijken.
 4. Drink voldoende gedurende de dag en avond. Heel vaak is trek eigenlijk dorst!
 5. Probeer jezelf langzamerhand aan te leren om niet altijd nog iets te eten na de warme maaltijd. Het is vaak een automatisme om nog iets te nemen. Je lichaam went hier heel gemakkelijk aan en vraagt er automatisch om. Neem daarbij kleine stapjes tegelijk. Begin bijvoorbeeld met 1x per week na de warme maaltijd niets meer eten. Je zult merken dat het langzaam went! Als je voldoende eet gedurende de dag, heb je ‘s avonds echt niets meer nodig.
 6. Verminder je suikergebruik gedurende de dag. Door het eten van suiker, stijgt je bloedsuikerspiegel snel en daalt hij ook weer super snel. Door deze snelle daling krijg je opnieuw zin in iets zoets.

Water

Wat als je tóch trek krijgt?
Door de bovenstaande adviezen toe te passen, heb je kans dat je minder vaak lekkere trek krijgt. Het zal waarschijnlijk nooit helemaal weg gaan, daarom hieronder tips voor als je toch trek krijgt.

 1. Neem eerst een groot glas water of een flinke mok thee. Zo weet je zeker dat je trek geen dorst is.
 2. Ook nu kun je alsnog proberen om afleiding te zoeken door iets anders te gaan doen, soms verdwijnt te trek gewoon weer.
 3. Het helpt mij ontzettend om te denken aan mijn doel, of door op dat moment te gaan kijken naar leuke sites op het gebied van gezond leven (www.optimavita.nl :-D). Hierdoor wordt ik geïnspireerd om gezonde keuzes te maken.
 4. Neem een gezond tussendoortje! Voorbeelden vind je hieronder. Zeker als je weet dat je overdag niet heel veel hebt gegeten, kun je best nog iets nemen. Daarnaast is het nemen van iets gezonds natuurlijk altijd beter dan dat je zwicht voor een zak chips! Wacht niet te lang met het nemen van dit tussendoortje. Hoe meer trek je krijgt, hoe lastiger het is om  een gezonde keuze te maken.
 5. Vertel tegen je vriend/vriendin/vrouw/man/huisgenoot dat je een gezond tussendoortje gaat nemen als je trek krijgt, omdat je gezond leven belangrijk vindt. Doe dit al aan het begin van de avond! Als je nu toch iets ongezonds pakt, zal je een vragende blik krijgen. Dit kan een extra motivatie zijn om toch iets gezonds te nemen, zodat je geen verklaring hoeft te geven.
 6. Train jezelf in het negeren van trek, doe dit echter alleen op momenten dat je je sterk voelt. Ga dit niet proberen als je verdrietig bent, stress hebt, of als het díe tijd van de maand is. Zoals ik hierboven al zei, begin met kleine stapjes en eis dit niet gelijk meerdere avonden per week van jezelf. Langzamerhand zal je beter worden in het negeren van je trek.
 7. Ga iets eerder naar bed. Als je moe wordt, is het steeds lastiger om de trek te weerstaan. Je hebt hier letterlijk geen energie meer voor. Ga gewoon lekker naar bed en neem desnoods een boek mee als je niet direct wilt gaan slapen.
 8. Maar misschien wel het meest belangrijk: gun jezelf af en toe iets ongezonds! Nooit meer chips, toastjes, chocolade of koekjes eten dat gaat je waarschijnlijk niet lukken. Het is helemaal niet gek om 2x per week een avond iets te nemen dat je heel lekker vindt, ook al is het niet zo gezond. Hierdoor houd je een gezonde leefstijl vol op lange termijn.

Cracker avocado

Gezonde tussendoortjes voor ‘s avonds
Als het goed is heb je ‘s avonds niet meer heel veel energie of andere voedingsstoffen nodig. Deze heb je namelijk al binnen gekregen gedurende de dag. ‘s Avonds laat heb je niet meer echt honger, maar het is puur trek. Een uitzondering is als je flink gesport hebt, lees dan dit artikel nog eens. Een kleine tussendoormaaltijd is daarom voldoende. Hier wat ideetjes:

 1. Een stuk fruit naar keuze, je kunt al het fruit nemen! Een bakje druiven, aardbeiden of bosbessen kun je lekker een tijdje mee doen. Ook een appel kun je in kleine stukjes snijden, zodat je er langer mee doet.
 2. (Snoep)tomaatje, schijfjes komkommer, wortel, radijsjes, paprika, selderij of andere groenten die je lekker vindt. Neem hier gerust flink wat van!
 3. Lekkere knapperige kikkererwten uit de oven.
 4. Een schaaltje magere yoghurt met fruit naar keuze. Mijn favoriet is magere yoghurt met appel en kaneel.
 5. Vooral lekker in de zomer, deze zelfgemaakte milkshake
 6. Een gekookt ei met 2 plakjes rookvlees eromheen
 7. Deze heerlijke warme appel met kaneel en rozijnen
 8. Een gezonde zoete of hartige muffin. Bekijk zeker de recepten eens!
 9. Een volkoren knäckebröd met gezond beleg. Denk ook eens aan gerookte zalm, hüttenkäse, hummus of avocado en tomaat als beleg.
 10. Een rijstwafel, neem er gerust 2 of 3.
 11. Of maak dit taartje met havermout. Neem de helft ‘s avonds en bewaar de andere helft voor het ontbijt of de lunch de volgende dag.

Ik hoop dat ik je inspiratie heb kunnen geven om de moeilijke avond door te komen. Geloof me, als je vaker niets eet dan zul je daaraan wennen!

Heel veel succes.

Groetjes, Marloes

Heb jij vaak trek ‘s avonds? Wat doe je dan?

33 reacties

 1. Ik heb nog wel een goede tip voor als je avonds trek hebt. Als ik denk mmm ik heb trek en ik wil nu wat lekkers pakken, ga ik vast mijn tanden poetsen. Door de smaak van tandpasta en het gevoel van een fris en schoon gebit heb ik geen zin meer om nog wat te snacken.

  1. Kauwgom kan ook helpen (uiteraard suikervrij). Dit kun je sowieso nemen na de avondmaaltijd, tegen de zoete trek.

 2. Weer een inspirerend verhaal. Gisteren had ik een dag die niet ging zoals de laatste 2 weken. In de ochtend op de bank al 2 spelt eierkoeken en 2 roggebroodjes met kaas gegeten als tussendoor. En na het late avondeten toch nog heel veel trek in zoet, toen dus 2 dikke plakken dadelpasta (uit Frankrijk) gegeten. In Bed voelde ik me schuldig en dik. Maar vandaag een nieuwe dag met nieuwe kansen en eigenlijk valt het in verhouding met een eetbui van vroeger (pak stroopwafels, 2 repen chocolade, hele zak gewone eierkoeken, 6 mini zakjes chips om maar een voorbeeld te noemen *U* ) heel erg mee.

  1. Precies Sandra! Bijna iedereen heeft wel eens een snoepbui! Geeft niets, voel jezelf niet schuldig maar gebruik het als positieve energie voor de volgende dag! Na een dag veel eten is het juist weer lekker om de volgende dag gezond bezug te zijn. Succes!

 3. ook weer mooie en duidelijke tips!

  sinds ik jullie site bezoek ben ik geinspireerd geraakt door de challenge voor minderen/weglaten van toegevoegde suikers! en ik had echt overal eigenlijk wel (veel) suiker in…. ik was dan ook een echte snoepkont en 1 was ook nooit genoeg 😉 nu ik eigenlijk nergens meer zelf suiker aan toevoeg, merk ik dat enorm!! het was zeker even wennen en niet alleen de “verslaving” maar ook het anders koken/klaarmaken, want ja… wat ga je er dan mee doen om toch smaak te krijgen. dus dat was in het begin wel even zoeken, maar het is nu zo gewoon en hoe moeilijk het soms ook was, ik heb het wel volgehouden en merk nu dat mijn behoefte aan suiker en vooral ook tussendoortjes veel minder is… ook het late snoepen na de avondmaaltijd!

  tuurlijk heb ik ook wel eens lekkere trek en daar ga ik dan ook wel in mee, maar het is gewoon veel minder en daardoor hoef ik ook minder vaak NEE te zeggen tegen mijzelf IDEAAL 😉

  en het leuke is als je het ook door gaat hebben… laatst moest ik de suikerpot hebben en bedacht dat ik die al een heeeele tijd niet in mijn handen had gehad!! 😀 op de weegschaal zie ik steeds meer verschil en ben bijna op mijn magische grens van 70 😉
  en omdat ik niet zozeer bezig ben met afvallen maar meer met de keuze wat gezond is, merk ik dat de kinderen daar ook aan mee doen en zelf ook de gezondere dingen gaan kiezen, iets wat ik toch heeel belangrijk vind om mee te geven en waar ik hoop dat ze daar later profijt van zullen hebben!!

  ik ben dan ook heel blij dat ik op jullie site ben beland en dat jullie mij geinspireerd hebben!!! THNX!!

 4. Ja ik heb vaak s avonds trek maar dit is ook verveling merk ik.
  Vooral als ik alleen thuis ben heb ik er heel veel last van.
  Maar sinds ik op tijd naar bed ga is deze trek veel minder.
  En minder koolhydraten over dag scheelt ook.

 5. Zeker die tip van je vriend vertellen dat je iets gezonds gaat nemen zou voor mij heel goed werken! Ik ben niet zo goed in mij zelf disciplineren maar de vragende blik van mijn vriend zou me er zeker bij helpen!

 6. Ik neem geen toetje, maar neem rond 9 uur een appel in stukjes met een paar rozijntjes, een paar walnootstukjes en kaneel. Jammie! Daar kan ik echt de hele dag naar uitkijken haha! Heel soms heb ik onweerstaanbare trek in chocolade. Dan neem ik een mini brosje en geniet daar met volle teugen van. Mijn appeltje ‘s avonds heb ik nodig, want wij eten vaak al rond vijf uur en we gaan laat naar bed (eigen zaak dus altijd wat te doen 😉 ).

 7. Ik ga het zeker proberen!! Heel erg bedankt voor alle tips en het leuke inspirerende artikel! Voor mij zijn de uurtjes net voor en net na het avondeten het moeilijkst. Voor het eten omdat ik dan trek heb en snel tijdens het koken de koelkast open kan trekken om een kaasje te happen of koekjes uit de kast te plukken.. En net na het eten omdat mijn trekgevoel niet zo snel verdwijnt ookal heb ik een flink bord eten op.. . Ik ga die glazen water op het aanrecht zetten tijdens het koken en net na het eten!! En als ik echt wat wil eten dan ga ik je gezonde snacks proberen!! Ik merk al wel dat door het bewuster met mijn eten en bewegen bezig te zijn dat ik meer energie krijg..!! Echt super.

 8. Dit artikel komt precies als geroepen, dit is precies mijn grootste probleem!!!! Vandaag nog heerlijk gezondigd met n vette raspberry cheesecake van starbucks, maar gister na het avondeten niks meer genomen! Was wel heeeeel moeilijk haha

 9. Ik lees juist heel vaak dat je fruit beter in de ochtend kunt nemen (net zoals rozijnen, gedroogd fruit en honing) omdat dit toch weer suikers zijn. Maar dan heb ik het denk ik over clean eten.

  1. Zo zijn er heel veel visies inderdaad! Mijn mening is dat dit niet heel veel uit maakt, dat het meer een optelsom is gedurende de dag. Bovendien is fruit natuurlijk altijd beter dan chips of iets anders ongezonds en dat is het doel van dit artikel :-).

 10. Het negeren van trek ik idd goed. Ik merk nu pas hoe vaak ik ongezond eet als ik ook maar iets van trek heb en het ook met een glas water op kan lossen.

 11. Ik probeer steeds vaker gezonde snacks te eten ‘s avonds, zoals wortels, komkommer, yoghurt of een rijstwafel. Vaak eet ik twee dingen hiervan op 1 avond.. maar ik denk dat dat nog beter is dan dat ik een stuk chocola zou eten of snoep. Het is wel moeilijk om vol te houden, maar als ik geen snoep in huis heb, dan kan ik het ook niet eten!

 12. Mijn algemene instelling is om op de avond niks meer te nemen, gewoon fijn om die grens te trekken, ook al zou ik best wat lusten. Als ik wel wat neem is dat met een uitzondering van een verjaardag of andere visite wat ik gelukkig niet vaak heb of iets verantwoords of gewoon omdat ik wat lekkers ‘mag’. Maar de meeste avonden zal ik niks nemen. Ik geloof trouwens niet in het feit dat je na 8 uur niks meer mag eten. Wat je op de avond nog kunt eten heeft er mee te maken met hoeveel je op de dag al hebt gegeten en hoeveel calorieën je nog over hebt, niet dat ik die tel trouwens maar toch 25 kilo afgevallen!

 13. Hoi! Leuk artikel en goed dat je dit aankaart! Ik kan echter fruit niet aanraden, de fruitsuikers zijn niet slim zo laat, en rijstwafels zijn over het algemeen geen aanrader omdat ze flinke suikerspiegel pieken veroorzaken. Granen zijn te zwaar voor de meeste mensen, Neem lekker flink wat groente en een bak kwark, tevens goed voor spierherstel :))

  1. Fruit voel ik me persoonlijk prima bij, suiker ‘s avonds kunnen echt niet zo veel kwaad als het met mate is! Rijstwafels bevatten een klein beetje koolhydraten, maar als je er één of twee neemt, valt die stijging écht wel mee. Ik vind het belangrijk om mn lezers veel alternatieven te bieden.

 14. Ik heb echt vreetbuien. chips, knackerbrod met salade’s etc etc.

  Ga van de week hard lopen, kijken of dat werkt.

  En appeltje als ik weer thuis kom.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram