Koolhydraten/Suikers: Wat gebeurt er in ons lichaam?

Er is wordt ontzettend veel verteld over het eten van koolhydraten en suikers. Ook over wat koolhydraten nu precies doen in het lichaam, is vaak veel onduidelijkheid. In deze video probeer ik zo kort en simpel mogelijk uit te leggen wat er gebeurt in je lichaam als je koolhydraten eet.Ik hoop dat het zo een stukje duidelijker voor je is geworden! Als je nog vragen hebt, dan kun je die hieronder stellen. Als er veel vragen zijn, maak ik gewoon een vervolgvideo.

Bart stelde een tijd geleden in de reacties de vraag of ik wat meer kon vertellen over wat er gebeurt met de bloedsuikerspiegel na het eten van koolhydraten. Dat inspireerde me tot dit artikel. Ik vind het super leuk om te weten waar jullie graag informatie over willen hebben. Heb jij ook een vraag? Laat het me dan weten!

Let jij erop dat je niet teveel snelle suikers eet? Of wist je dit nog niet?

11 reacties

 1. HI leuk filmpje over koolydraten!
  Iederee weet wel wel een beetje dat er slechte en goede koolydraten zijn .
  Maar toch vroeg ik me af zijn de goedekoolydraten ook slecht?!
  Veel dieetboeken zeggen dat het minderen van koolydraten beter is voor je gewicht zowel gezondheid zowel bij overwicht als geen overgewicht.

  Pas heb ik het boek van puur gezond gelezen en die adviseren ook minder koolydraten dat bijvoorbeeld de 200 gram van het voedingscentrum?

  Hoe zit dit nu eigenlijk precies en waarom is het deze tijd steeds minder koolydraten en zuivel en meer groenten fruit noten en zaden vis vlees?

  Dit vroeg ik me even af :)?

    1. Dat is ook precies mijn vraag! Is het nodig om koolhydraten te minderen?
     Ik eet namelijk vrij veel fruit op een dag (3 stuks), maar is dat dan ook niet goed voor je bloedsuikerspiegel op lange termijn? Omdat je zegt dat in fruit snelle suikers zitten, waardoor je dus weer sneller trek krijgt en je bloedsuikerspiegel vaker op een dag omhoog schiet. Ik hoop dat er een volgende video over komt, misschien ook gericht op het ontstaan van diabetes door de constante pieken in je bloedsuikerspiegel, lijkt me heel interessant 🙂

 2. Duidelijk filmpje, heel helder uitgelegd, dankjewel!
  Ik probeer er wel op te letten. Ik ontbijt al lang niet meer met een boterham met hagelslag en een glas jus d’orange. Daardoor gebruik ik nu ook bijna nooit meer een tussendoortje, gewoon omdat ik lang vol zit. Dus ik merk wel dat het echt verschil maakt.

 3. Heel interessant 🙂
  Ik kende het verhaal al wel een beetje van de biologie lessen.
  Maar voor de mensen die dat helemaal niet gehad hebben is het denk ik een hele heldere uitleg

 4. Ha Marloes,
  Dankjewel voor de heldere uitleg. Ik heb dezelfde vraag als Sandra, over of het minderen van koolhydraten nou wel of niet ‘gezonder’ is. Daar aan gerelateerd zou ik graag willen weten wat ideale balans is qua voedingsbronnen voor je lijf. Ik lees vaak percentages van 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vet. Graag meer van dit soort achtergrond-video’s. Die ontbreken op andere sites! Ga zo door!

 5. Hallo,
  Sinds kort kom ik vaak op jou website, eerst om thuis aan conditie en kracht te werken en nu ook voor informatie over hoe voeding in je lichaam werkt (ter verduidelijking). Hartstikke goed dat je zo enthoussiast ons meeneemt in je passie. Ik heb er tot nu toe veel aan…en bijvoorbeeld bovenstaand filmpje visualiseert het een en ander simpel maar duidelijk. Bedankt daarvoor en ga zo door!
  Groet Dorien

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram