Koolhydraten / Suikers #2: Zijn ze slecht voor je?

Ongeveer een maand geleden, plaatste ik een video waarin ik uitlegde wat koolhydraten in je lichaam doen. Ik gaf jullie de gelegenheid vragen te stellen over dit onderwerp voor een vervolgvideo en dat hebben jullie gedaan! Jullie waren vooral benieuwd of koolhydraten slecht voor je zijn en hoe je op een gezonde manier koolhydraten kunt minderen. Dat leg ik uit in de video van vandaag :).


Kort samengevat zijn koolhydraten in mijn ogen dus absoluut niet slecht. Sterker nog, ze zijn ontzettend nuttig voor je lichaam! Een strenge koolhydraatbeperking is naar mijn idee dus af te raden. Natuurlijk zijn bepaalde soorten koolhydraten wel schadelijk in grote hoeveelheden. Zoals bijvoorbeeld snoep, koek, chips, suiker en frisdranken. Af en toe zoiets eten moet echter gewoon kunnen.

Het beperken van koolhydraten raad ik alleen aan als je dat voor altijd kunt blijven volhouden. Doe het niet om af te vallen, maar gewoon omdat je je daar prettig bij voelt. We eten in Nederland vrij veel koolhydraten, omdat we graag brood en aardappelen eten. Als je vaker varieert met producten, krijg je meer verschillende vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen binnen.

Hieronder een aantal ideeën voor gezonde maaltijden met (iets) minder koolhydraten dan normaal:

Groenten met ei, pitten en kaas

Omelet-spinazie-1024x712-2

 • Kwark met pompoenpitten, banaan en kaneel
 • Een wrap van ei, belegd met kaas, avocado en groenten
 • Een soep van paprika

Salade-linzen-druiven-1024x645

Ik hoop dat deze video alles weer wat meer duidelijk heeft gemaakt voor je. Als je nog vragen hebt, dan kun je ze hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Let jij op je inname van koolhydraten? Of eigenlijk helemaal niet?

7 reacties

 1. Fijne aanvulling op de vorige video. Erg duidelijk uitgelegd, dus dank daarvoor!

  Ik ben in elk geval dol op koolhydraten, haha :)! Dol op mijn eigengebakken brood, ik hou van crackers en ook bij de avondmaaltijd zit altijd wel iets van pasta, rijst of aardappel of ook soms brood. Ik heb er geen ‘last’ van en ik hoef niet af te vallen. Ik eet daarentegen nauwelijks tussendoortjes, dat scheelt wel in koolhydraten, denk ik. Bij de avondmaaltijd weeg ik trouwens wel altijd de pasta/rijst/aardappelen.

 2. Super duidelijke video weer!
  Heel veel dingen heb ik al geleerd bij biologie op school en ga ik nog meer over leren met mijn opleiding.
  Maar voor de mensen die dat niet hebben gehad is dit een simpele maar duidelijke manier om uit te leggen hoe het een beetje zit.

 3. Ik let wel op mijn koolhydraatinname. Op trainingsdagen zit ik wat hoger in carbs, terwijl ik op rustdagen wat lager zit. Natuurlijk let ik er ook op dat ik zo min mogelijk suikers uit snoep etc. binnenkrijg. Ook drink ik eigenlijk helemaal geen frisdrank…

 4. Dit was heel duidelijk en goed verwoord! De vorige video vond ik ook erg goed. Ik ga dit zeker meenemen tijdens mijn werk (ik werk op een sportschool en krijg hier regelmatig vragen over).
  Ik heb nog wel een vraag: kun je uitleggen wat er precies wordt bedoeld met ‘koolhydraten stapelen’? Ik weet dat het met de opslag in de spieren te maken heeft, maar wat mij nog niet helemaal duidelijk is, is hoe het werkt. Tijdens mijn opleiding is het ter sprake gekomen, maar slechts heel summier.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram