koolhydraatarm brood kopen
Trends Voeding

Koolhydraatarm brood – Wat en waarom?

Door

Het ligt tegenwoordig in de schappen van vrijwel alle supermarkten, koolhydraatarm brood! Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat het precies is, waardoor het minder koolhydraten bevat en waarom je dit zou kiezen in plaats van gewoon brood. Ik probeer het in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen. Daarvoor vergelijk ik het koolhydraatarme brood van de Albert Heijn met het normale volkorenbrood van de Albert Heijn.

Trend!?
Het eten van minder koolhydraten is de laatste tijd echt een trend. Veel mensen denken tegenwoordig dat brood, aardappel en pasta ongezond zijn. Ik ben het daar zeker niet mee eens! Ik vind dat je gewoon heel gezond kunt leven als je deze producten gebruikt. Ook mensen die afvallen, kunnen naar mijn idee vrijwel altijd gewoon brood en aardappelen blijven eten.

Wat wél zo is, is dat de gemiddelde Nederlanders meer koolhydraten gebruikt dan veel mensen uit andere landen. Bovendien heeft ons lichaam in sommige gevallen moeite met het verteren van koolhydraten. In dit soort situaties, kan het heel handig zijn om te kiezen voor koolhydraatarme producten. Ik leg het je onderaan dit artikel nog iets meer uit. Kijk anders ook nog eens mijn video over koolhydraatarm eten.

Koolhydraatarme boterham

Het verschil met gewoon brood 
Hieronder zie je links de ingrediënten van een normaal volkorenbrood. Rechts zie je die van een koolhydraatarm brood. Je ziet dat in normaal brood vrijwel alleen tarwe wordt gebruikt (en een beetje gerst). In een koolhydraatarm brood zitten ook erwtenvezels, lijnzaad, sojaproducten en zonnebloempitten. Dit zijn ingrediënten die minder koolhydraten bevatten dan tarwe, maar meer eiwit en goede vetten! Dat maakt dat het product minder koolhydraten bevat.

Dat verschil zie je natuurlijk ook terug in de voedingswaarde

De prijs
Voor een half Zaanse snijder volkorenbrood betaal je bij de Albert Heijn €0,69. Voor een half koolhydraatverlaagd brood legde ik €2,05 neer. Flink wat meer dus. Ik vind dit echter niet zo gek, omdat er ook veel duurdere ingrediënten worden gebruikt. Voor andere luxe broden betaal je ook meer dan normaal. Ik denk dat dit echter wel de duurste variant is.

De smaak
Persoonlijk vind ik de smaak van koolhydraatarm brood prima! Zeker deze van Albert Heijn vind ik niet heel anders smaken dan normaal brood. Natuurlijk proef je heel licht een verschil, maar ik denk dat vrijwel niemand zou merken dat het geen ‘normaal’ brood is, als ze het niet zouden weten. De smaak kan trouwens per merk koolhydraatarm brood flink verschillen!

normaal brood vs koolhydraatarm broodNormale boterham (links) vs koolhydraatarme boterham

Wanneer ik koolhydraararm brood aanraad
Voor de meeste mensen is normaal brood dus helemaal prima. Maar in sommige gevallen adviseer ik als diëtist koolhydraatarm brood. De meeste van de mensen die ik dat adviseer, vallen in een van de volgende groepen:

 • Mensen met een gestoorde bloedsuikerspiegel. Deze mensen hangen tegen diabetes (suikerziekte) aan, maar hoeven nog net geen medicijnen te gebruiken. Natuurlijk willen ze dit graag voorkomen! Door minder koolhydraten te gebruiken, wordt de bloedsuikerspiegel iets lager. Dit is beter voor het lichaam. Vaak hebben deze mensen overgewicht en kunnen we door afvallen voorkomen dat ze medicijnen hoeven te gebruiken.
 • Voor mensen die al diabetes hebben, kan het ook handig zijn om te letten op hun koolhydraatinname. Hierdoor hoeven ze minder medicijnen te gebruiken. Daarnaast zijn deze mensen vaak intolerant voor insuline. Kort gezegd zorgt de lagere hoeveelheid koolhydraten voor minder aanmaak van insuline. Mensen met overgewicht vallen hierdoor makkelijker af.
 • Ook mensen zonder diabetes kunnen deze insulineintolerantie hebben. Ik zie het regelmatig bij vrouwen rond de 50, ouderen of bij mensen die het niet lukt om af te vallen, wat ze ook proberen. Soms kan het (iets) beperken van koolhydraten hele mooie resultaten geven!

Natuurlijk kun je ook met andere producten koolhydraatarme maaltijden maken. Denk bijvoorbeeld aan salades, soepen en eiergerechten. Omdat veel mensen heel erg gehecht zijn aan hun lunch met boterhammen, vind ik koolhydraatarm in bovenstaande gevallen een uitkomst!

koolhdyraat verlaagd volkoren AH

Tips en aandachtspunten
Ik heb een aantal tips voor je, voor als jij koolhydraatarm brood wilt gaan gebruiken.

 • De hoeveelheid koolhydraten per boterham, verschillen sterk per merk koolhydraatarm brood! Houd dit dus goed in de gaten, vooral als je diabetes hebt. Het verschil zit niet alleen in de hoeveelheid koolhydraten per 100g product, maar ook het gewicht van een boterham kan sterk verschillen!
 • Ook de smaak varieert sterk per merk. Test dus gewoon uit welke jij het lekkerst vindt.
 • Houd er rekening mee dat als je eenmaal minder koolhydraten bent gaan eten, je misschien niet meer terug kunt gaan naar je oude hoeveelheid. Je lichaam en eventuele medicatie is erop aangepast. Zie het dus niet als tijdelijke oplossing, maar als leefstijlverandering.
 • Koolhydraatarm brood is niet altijd even lang houdbaar. Zonde natuurlijk, omdat je er vaak niet zo veel van gebruikt en het heel prijzig is. Mijn tip is om het in porties in te vriezen! Je kunt dan gewoon elke dag jou boterhammen uit de vriezer halen en meenemen. Ze blijven super lang goed op die manier. Ook handig als de rest van je gezin ander brood eet :).
 • Koolhydraatarm brood bevat vrijwel altijd voor een deel tarwe. Check in de ingrediëntenlijst of dit volkoren tarwe is (zoals bij het brood hierboven). Dan bevat het brood namelijk meer vezels, vitamines en mineralen en vult het beter.
 • Voor mensen met een intolerantie voor gluten is koolhydraatarm brood niets, het bevat namelijk vrijwel altijd deels tarwe of andere glutenhoudende granen.
 • Als je steeds verder gaat beperken in koolhydraten, is de kans op tekorten in je voeding groot. Wees dus voorzichtig en zoek eventueel hulp van een diëtist! Dit wordt vrijwel altijd vergoed door je zorgverzekering, vanuit het basispakket.

Ik hoop dat je door dit artikel meer duidelijkheid hebt gekregen over dit product. Ik vind het dus lang niet voor iedereen nuttig, maar in sommige gevallen kan het echt een uitkomst zijn!

Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens koolhydraatarm brood gegeten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (16)
 1. Sandra 5 jarengeleden

  Dank je voor de heldere uitleg! Ik heb wel eens koolhydraatarm brood gegeten omdat ik nieuwsgierig was. Ik heb verder geen diabetes dus weinig redenen om het te eten. Denk je dat het vanwege de extra eiwitten ook beter is voor sporters?

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Dat kan zo zijn, als je het als sporter lastig vindt om je eiwitten uit andere bronnen te halen. Voor vegetariërs en veganisten zou het zeker een goede aanvulling zijn!

   Reageer
   • Sandra 5 jarengeleden

    Thanks voor je reply!

    Reageer
 2. Ellen 5 jarengeleden

  Ik heb het weleens gegeten. Maar ik vind het toch wel echt anders dan gewoon brood. Ik vind het lekkerder wanneer ik er een tosti van maak of het brood doe roosteren.

  Reageer
 3. kim 5 jarengeleden

  Hoi Marloes, interessant artikel weer!
  Ik heb een puntje van feedback op je lettertype in je laatste blogs. Ik weet niet of het bewust gekozen is, of dat je het misschien niet weet. Maar de laatste blogs die ik van je lees via de computer (ik lees ze ook via bloglovin, maar daar is het me eerder niet opgevallen), lezen een beetje vervelend doordat de letter e er als een c uit ziet. Misschien vind jij het wel fijn lezen, maar wilde het je toch even melden dat het voor mij vervelend leest.

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Dank je voor je feedback! Ik ga even pijlen of meerderen dit vinden. Liefs

   Reageer
 4. Jenny 5 jarengeleden

  Hey Marloes, fijne blogs heb je altijd! Heb nog een vraagje, bij mensen die koolhydraat arm brood nemen komt vaak obstipatie voor. Kom jij dit ook wel eens tegen en wat adviseer jij als degene dit volgt in een koolhydraat beperkt dieet?

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Ik raad verschillende dingen aan, ligt aan de cliënt en aan de oorzaak. Voorbeelden zijn meer drinken, beter kauwen, meer groenten of eventueel vezels of probiotica.

   Reageer
 5. Roos 5 jarengeleden

  Interessant artikel! Ik heb alleen nog 1 vraag.. Hoe zit het met de calorieen in koolhydraatarm brood? Is dat ongeveer gelijk aan ‘normaal’ brood?

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Ja, dat is vaak ongeveer gelijk! Soms is het echt heel zwaar brood, dan bevat het meer calorieen per plakje. Maar het vult dan ook meer 🙂

   Reageer
 6. Marion 5 jarengeleden

  Sinds een tijd eet ik minder koolhydraten en val langzaam maar zeker af. Ik heb een schildklierprobleem en slik al jaren medicijnen. Afvallen was moelijk maar nu lukt het wel. Geen brood, rijst of pasta maar wel havermout, linzen en zilvervliesrijstbv. Ik heb een vraag : waarom kun je, als je minder koolhydraten eet niet meer terug naar je oude hoeveelheid koolhydraten ? Wat gebeurt er dan, kom je heel snel weer aan ?

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Ja, je komt snel aan als je het opbouwen niet heel langzaam en gestructureerd doet.

   Reageer
 7. Lynet 5 jarengeleden

  Ik ben zelf heel erg fan van het Sportmik brood! Ik koop dit altijd op de markt maar ik zag het laatst ook eens bij de dirk in de supermarkt

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Ik ken het, maar nog nooit geproefd 🙂

   Reageer
 8. Leentje 5 jarengeleden

  Hoe zit het met de aantal kcal per sneetje is dit veel verschil

  Reageer
 9. Virginia 4 jarengeleden

  Klopt het dat in een gewoon sneetje volkoren brood of een pistoletje 3 suikerklontjes zitten?

  Is het dan een beter alternatief om roggebrood , wasa of een wrap te eten?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: