Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Kooksleur

Door

Schermafbeelding 2015-02-16 o.m 15.11.43

Door Anneloes: Herken jij dat ook, de kooksleur? De gedachten alleen al dat je weer moet gaan koken en dat elke dag weer opnieuw. Zeven dagen per week weer iets lekkers op tafel zetten en het liefst ook nog gezond en gevarieerd. Herken je dat gevoel dat je het koken soms helemaal zat bent? Dan bij deze de uitdaging om uit die sleur te komen en van het koken weer een leuke bezigheid te maken! Doe je mee?

Ik denk dat veel mensen het wel zullen herkennen, het idee aan koken alleen is al een hele opgave. Wat moet er nu weer op tafel komen en hoe kan ik er voor zorgen dat het ook nog lekker is. Ik herken het in ieder geval wel. Vaak heb ik geen idee wat ik wil eten of waar ik zin in heb. Meestal heb ik maar één eis, het moet gezond zijn. Maar wat voor maaltijd het dan wordt, vaak heb ik geen idee. Als ik niet weet wat voor maaltijd ik die dag moet koken, loop ik meestal in gedachten door de winkel en ga elk schap bij langs in de hoop zo inspiratie op te doen voor de warme maaltijd. Maar dat valt nog niet mee, de winkel is groot en de keuze is enorm. Als dat niet lukt, ga ik vaak op sites opzoek naar inspiraties. Meestal kom ik dan uit op de site van de Allerhande van de Albert Heijn. Hier staan makkelijke recepten met weinig ingrediënten en ik selecteer ze of ik het gezond vind of niet en hoeveel tijd het kost.

Het niet weten wat er gekookt moet worden is heel normaal. Meestal heb je een aantal gerechten die terugkomend zijn. Zo kun je voor jezelf vast ook wel een aantal gerechten opnoemen die je al meerdere keren gemaakt hebt en goed in de smaak vielen. Hier is niets mis mee, maar vind je dat hier te weinig variatie in zit? Dan zijn hier een aantal tips om uit die kooksleur te komen!

Ga eens met anderen brainstormen
Jij hebt waarschijnlijk een paar recepten die vaak terug komen. Zo zullen anderen datzelfde hebben. Misschien zijn het totaal verschillende recepten en kunnen deze uitgewisseld worden of hoor je iets nieuws waar je zelf nooit op gekomen zou zijn. Bespreek dit eens met je vriendinnen, je zult merken dat veel mensen het een superleuk gespreksonderwerp vinden.

Maak je eigen receptenboek
Dit kan heel simpel door bijvoorbeeld uit de allerhande recepten te knippen en te plakken die je lekker lijken. Je hoeft ze op deze manier niet direct te bereiden, maar je kunt ze bewaren voor later. Door af en toe je eigen receptenboek eens open te slaan, kom je misschien tot nieuwe inspiratie.Schermafbeelding 2015-02-16 om 12.31.37

Recepten eigen maken
Kook je veel volgens recepten, geef dan eens je eigen draai aan deze recepten. Voeg eens wat extra groenten toe die jij lekker vind of vervang een ingrediënt eens. Ook wanneer een gerecht die in jou favorieten staat, kun je eens variëren met de producten die je toevoegt. Vaak kunnen andere kruiden al een heel andere smaak geven. Je zult zien dat het uitproberen van nieuwe dingen in (bestaande) gerechten het eten een hele andere wending kan geven.

Optimavita.nl
Bovenaan deze website zie je een aantal categorieën staan. Als je op ‘recepten’ gaat staan, kun je ‘warme maaltijd’ aanklikken. Nu filtert de site automatisch alle recepten voor warme maaltijden eruit. Op optimavita.nl weet je ook nog eens zeker dat het om gezonde maaltijden gaat!

Ik ben benieuwd of jou dit uit je kooksleur haalt of dat je misschien nog andere tips hebt om hieruit te komen.

Groetjes Anneloes

Hoe kom jij uit je kooksleur?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Lilian 7 jaargeleden

  Leuk artikel, maar voor mij niet van toepassing 😉
  Ik maak elke donderdag een lijstje voor de hele week. En doe op vrijdag daar de boodschappen voor. Ik ben ik de luxe positie dat mijn man alle verse producten meeneemt van zijn werk en ook nog het eten kookt!
  Ik heb een map met losse recepten. Als ik daar iets van heb gemaakt dat onze hele gezin bevalt, plak ik het in mijn receptenboek.

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Leuk dat jij ook je persoonlijke recepten boekje hebt.
   Goed te lezen hoe jij dit aanpakt.

   Reageer
 2. Roeline 7 jaargeleden

  Voor mij is het echt een hele bezigheid om voor elke week weer het menu te bedenken. Daarom heb ik nu 3 menu’s (kan er nog wel eentje bij eigenlijk) die ik laat rouleren. Gezond eten overheerst maar er zit ook elke week ongezond tussen. Groenten en aardappels zijn niet favoriet bij mij maar ik vind lekker koken moeilijk omdat ik dan toch snel op pakjes en zakjes uitkom. Iets zelf op smaak brengen vind ik lastig. En ik wil niet met pakjes en zakjes koken en dus vind ik mijn aardappels en groenten niet echt lekker. Aardappels vervang ik wel trouwens ook wel voor peulvruchten! Ach ik kom de weken elke keer wel door en kan me dan verheugen op de lekkere stamppot of pizza, patat of pannenkoeken van die week.

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   (bestaande) gerechten op smaak brengen is ook lastig, zonder gebruik te maken van pakjes of zakjes. Goed dat je het probeert.

   Reageer
 3. Manon 7 jaargeleden

  Ik vind het heeerlijk om te koken.
  Daar haal ik juist een beetje m’n rust vandaan.
  Zo zie je maar weer dat iedereen anders is 😉

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Leuk te lezen dat koken je rust geeft!

   Reageer
 4. Vera 7 jaargeleden

  Ook ik vind koken heeerlijk ontspannend! Er zijn toch wel eens momenten dat ik denk: okee, wat kan ik nog maken?
  Ik vind deze site, de allerhande site en de site van 24kitchen dan heel fijn! Verder heb ik wat favoriete recepten op A4 geprint en gelamineerd (blijven de lekker schoon en poetsbaar!).
  Soms vraag ik dan mijn vriend om een paar gerechten te noemen. Die maak ik dan, of de gezonde variaties daarvan! Ik vind het ook een uitdaging om bijv gezonde pizza, gezonde shoarma enzo te maken.

  En af en toe kijk ik wel eens 24kitchen om een idee op te doen!

  Reageer
  • Anneloes Kon 7 jaargeleden

   Leuk te lezen waar jij je inspiratie op doet.

   Reageer
  • Petra Bauer 7 jaargeleden

   Precies dit!! Ik maak ook overal gezonde versies van en vraag mn vriend vaak waar die zinin heeft, om dat vervolgens te maken/bedenken! Ben zelf verder ook groot fan van smulweb, ohmyfoodness en chickslovefood voor recepten!
   Enige wat ik nog nooit heb gedaan is het lamineren, maar wat een top idee!

   Reageer
 5. romy 7 jaargeleden

  Door dat ik duitse van oorsprong ben kook ik ook duits, en nee wij eten niet alleen maar bratwurst en schnitzel.
  Ik houd van koken , maar naar over 44 jaren koken erkend ik het wel wat nu weer en vooral gezond en zonder veel calorieën,
  doe mijn best.
  Kijk ook graag bij jullie site die rezepte schrijf ik over, een ah, vriendinnen die een gezondheidssite hebben, en eigen fantasie , ach kom er wel.

  Reageer
 6. Esther Marieke 7 jaargeleden

  Instagram is mijn inspiratiebron! En ik google veel.. als ik bijvoorbeeld zin heb om iets met spinazie te maken, dan google ik naar gerechten. Wat ik maak, schrijf ik dan vervolgens in een schriftje. Ik doe ook voor een week alle boodschappen, dus het kost best wel tijd, maar ik begin koken steeds leuker te vinden!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.