Koffie droogt uit
| 21 juli 2020

Koffie droogt uit – Feit of Fabel?

Er zijn natuurlijk onwijs veel feiten en fabels in omloop over voeding. Zo af en toe behandel ik diegene waar ik heel vaak vragen over krijg. Vandaag hebben we het over de stelling: ‘Koffie droogt uit’. Werkt koffie inderdaad uitdrogend? Of valt het allemaal wel mee. Ik vertel het je hieronder.

De stelling

Je hebt het vast wel eens gehoord: koffie zou vocht uit je lichaam drijven. Daarom kun je het beste naast elke kop koffie een glas water drinken. Koffie zou je dan ook absoluut niet bij je vochtinname mogen optellen. Is dit eigenlijk allemaal wel waar?

Droogt koffie uit?

Lang werd gedacht dat cafeïne in koffie de aanmaak van urine zou stimuleren, waardoor je meer zou plassen dan normaal. In dat geval zou het een logisch advies zijn, om bij elke kop koffie een glas water te drinken om die vochtuitscheiding te compenseren.

De laatste jaren zijn echter ontzettend veel onderzoeken gedaan waaruit anders bleek. Onderzoeksgroepen die koffie dronken, raakten niet meer vocht kwijt dan de groepen die water dronken. Inmiddels kunnen we dus met zekerheid zeggen dat koffie niet uitdroogt.

Koffie droogt uit

Wel sneller naar de wc

Als je zelf een koffiedrinker bent, dan herken je misschien wel dat je na een kop koffie vaak snel moet plassen. Ook na het drinken van groene of zwarte thee kan dit het geval zijn. Dit heeft te maken met cafeïne. Cafeïne prikkelt namelijk je nieren, waardoor ze worden aangezet tot het uitscheiden van urine die ze in zich hebben.

Ik hoor je denken: huh…maar dan werkt het toch wél vochtafdrijvend? Uiteindelijk is het echter niet zo dat je meer plast als je koffie hebt gedronken. Je moet alleen sneller naar de wc. Voor de uiteindelijke hoeveelheid vocht dat je verliest, maakt dit niets uit.

Of je van koffie sneller moet plassen, verschilt trouwens ook per persoon. waarschijnlijk heeft dit te maken met hoe gevoelig je bent voor de cafeïne.

Mijn conclusie

De stelling ‘koffie droogt uit’ bestempel ik bij deze officieel als fabel. Door het drinken van koffie moet je namelijk niet meer plassen, alleen hooguit sneller. Ben je benieuwd hoeveel koffie je zou kunnen drinken? Lees dan eens dit artikel.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel!

Groetjes, Marloes

Drink jij graag koffie?

Bronnen: deze, deze en deze. Lees ook een interessant artikel uit het tijdschrift Voeding NU

6 reacties

 1. Ja! Ik drink heel graag koffie :). Het was eens echt een gewoonte van me om bij een dorst prikkel vaak koffie te pakken. Dat resulteerde dan in zo’n 8-12 kopjes koffie op een dag.
  Heb op een gegeven moment het toch maar omgezet in water en drink nu alleen nog in de ochtend koffie (slaap een stuk beter!) en maximaal 3 kopjes (maar meestal 2). Merk dat ik nu wel veel meer geniet van die kopjes koffie die ik nog nuttig.
  Het extra effect is dat ik tegenwoordig de caffeine ook bewust weer merk qua energie niveau; dat heb ik een hele tijd niet zo gehad.

 2. Ik drink heel graag koffie! Eerder dronk ik één flinke kop bij het ontbijt en later op de dag nog twee kopjes. Nu drink ik eigenlijk alleen nog die flinke kop bij het ontbijt en alléén op de zondagmiddag een kopje ‘s middags, voelt zo lekker zondags. Gewoon geen behoefte aan meer.
  Bij een dagje op stap zijn, sla ik een cappuccino in de middag natuurlijk ook niet af 😉

  Dat je niet méér hoeft te plassen met koffie, maar alleen snéller, betekent dat ook dat je koffie mag optellen bij je dagelijkse vochtinname?

 3. Ik drink 1 kopje in de ochtend (heeeeel soms een tweede bij de lunch als ik er zin in heb) maar het helpt mij heel goed om naar de wc te gaan 🤓 en niet om te plassen 🙈 Dus vandaar dat het in mijn ochtend routine zit

 4. Hetzelfde effect heeft bij mij de cafeïne in cola, aangezien ik vrij veel cola drink, heb ik toch de indruk dat mijn lichaam niet enkel de gedronken cola elimineert, maar ook extra vocht (uit darmen bvb).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram