| 22 juni 2021

Kinderen beter laten eten door ze erin te betrekken

Ik krijg ZO ontzettend vaak vragen van ouders hoe ze hun jonge kinderen beter zouden kunnen laten eten. Uiteraard heb ik hier een aantal tips voor! Zo is het bijvoorbeeld goed om ze te betrekken in het proces en ze meer verantwoordelijkheid te geven als het op eten aan komt. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Hieronder zeven tips voor jou, om je kinderen beter te laten eten door ze te betrekken.

Deze tips werken vaak perfect voor kinderen tot ongeveer 12 jaar, maar zelfs daarboven kun je ze nog toepassen! Natuurlijk pas je de methode aan jouw kind aan, naar wat past bij zijn of haar leeftijd en vaardigheden.

1. Laat ze kiezen tussen twee of drie opties

Als een kind het gevoel heeft dat het iets móet eten, gaan al snel de hakken in het zand. Het kan al onwijs veel schelen als je ze een aantal opties geeft. Bijvoorbeeld: ‘Wil je vanavond wortel, bloemkool of doperwtjes eten?’ of ‘Wil je pindakaas, kaas of avocado op brood?’. Hierdoor heeft het kind het gevoel dat hij/zij zelf de keuze heeft gemaakt en is eerder geneigd het te eten.

2. Betrek ze in het boodschappen doen

Ook kan het helpen ze te betrekken in het boodschappen doen. Laat ze als ze hier de leeftijd voor hebben, zelf bepaalde producten zoeken en voor je ophalen. Als ze kleiner zijn, kunnen ze bijvoorbeeld appels in een zakje doen voor je. Iets oudere kinderen kun je zelfs een eigen boodschappenlijstje geven zodat ze nog meer een verantwoordelijkheid voelen. Ze zijn betrokken in het proces van eten kopen, waardoor ze er langzaam meer interesse in zullen hebben.

3. Laat je kind(eren) helpen met koken

Ook helpen koken zorgt voor een groter verantwoordelijkheidsgevoel en voor meer interesse in het eten. Dwing je kind niet, als het geen zin heeft dan is dat ook prima. Zelfs de allerkleinsten kun je bij je op het aanrecht zetten om te kijken naar wat je doet. Worden ze iets ouder, dan kunnen ze helpen groenten wassen, dingen mengen of bij elkaar gooien of roeren in de pan onder toezicht. Later kunnen ze ook snijden, het recept voorlezen of zelfs een hele eigen maaltijd koken! Als kinderen betrokken zijn in het proces van bereiden, zullen ze eerder nieuwsgierig zijn en proeven wat ze gemaakt hebben.

Kind koken

4. Geef ze een eigen moestuintje

Een klein stukje tuin is voldoende om een eigen moestuintje in te kweken, of zelfs een paar potten met aarde erin! Laat je kind zelf kiezen wat het wil verbouwen en begeleid hem of haar in het verzorgen van de plantjes. Door te zien hoe iets groeit, stijgt de interesse van het kind. Dit kan doorwerken tot aan tafel!

5. Ga eens naar een open dag van een tuinbedrijf

Heel veel tuinbedrijven en kwekerijen hebben af en toe een open dag, waarop je kun komen kijken hoe ze bepaalde gewassen verbouwen. Kinderen vinden dit vaak heel interessant om te zien! Dit is ook een manier om meer interesse op te wekken voor producten en daarmee voor het eten ervan.

6. Vertel over voeding!

Leg je kind(eren) uit hoe producten groeien, wat goede voeding doet voor ons lichaam en hoe alle producten verschillende waardevolle voedingsstoffen bevatten. Hierbij kun je natuurlijk ook perfect boekjes of filmpjes gebruiken om het extra interessant te maken.

7. Geef ze je vertrouwen…

We zijn vaak geneigd erg voorzichtig te zijn met kinderen. Bijvoorbeeld in de keuken! Met een stomp mes kunnen ook hele kleintjes echter al champignons snijden. Ook kunnen ze vaak eerder met scherpere dingen omgaan dan wij denken! Blijf er gewoon zelf bij om een oogje in het zeil te houden. Heeft jouw kind interesse in koken? Wacht dan ook niet te lang voordat ze helemaal zelf hun eigen maaltijd mogen maken. Door het vertrouwen dat ze van je krijgen zullen ze zich extra trots voelen! Dit heeft weer een positief effect op het eetproces. Jij als ouder weet vaak goed wat jouw kind wel en niet zou kunnen, maar durf ook af en toe je eigen grenzen een beetje te verleggen.

Natuurlijk hoef je écht niet al deze zeven punten toe te passen. Pik eruit wat voor jou en jouw gezin mogelijk gaat werken! Ook kun je er gewoon eens mee experimenteren op een manier die bij jullie past.

Heel veel succes ermee!

Groetjes, Marloes

Heb jij nog aanvullende tips die bij jou en jouw kind(eren) goed werken?

3 reacties

  1. Wij hebben gelukkig geen hele moeilijke eters, al zijn nieuwe recepten nog wel een uitdaging. Dan roepen ze al snel dat ze het niet lekker vinden. Maar vorige week maakte ik een frittata met spinazie en dat vonden ze tot mijn verbazing alle drie heel lekker.

  2. Mijn zoontje van 2 is gelukkig een hele makkelijke eter! (Wij zelf ook trouwens). Van jongs af aan heb ik hem betrokken bij het hele proces van boodschappen doen tot koken. Mijn ouders hebben een enorme moestuin waar hij mee mag helpen met opa.
    En wat bij hen ook goed werkt is om een feestje te maken op zijn bord. Alles een beetje mooi neerleggen enz…

  3. Mooi artikel!
    Hier werkt het ook als onze dochter (2 jaar van maart) wat te doen heeft tijdens het eten.
    Ze mag zelf met haar plastic mes snijden bijvoorbeeld…soms maak ik al inkepingen, dan kan ze zelf het laatste stukje snijden.
    Met groente helpt een dipsausje ook. En dan geen mayo, maar bijvoorbeeld yoghurt met komkommer (tzatziki achtig dus).
    En het trucje dat ik iets op m’n bord heb en zij niet, helpt ook wel eens! Want ja…dan wil ze toch eten wat mama ook heeft 😉.
    Ze heeft wel eens fases gehad met minder goed eten, vooral in de maanden van de tandjes. Dus vooral succes aan alle mama’s waar het (even) niet lekker loopt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram