Afvallen Feiten en fabels Gezonde producten Voeding Voedingstips

Kaas, kaas en nog eens kaas!

Door

collage

Wisten jullie dat de gemiddelde Nederlander zo’n 18kg (!!) kaas per jaar eet!? We zijn echt een kaasland. Er zijn dan ook veel verzoekjes voor een artikel over verschillende kaassoorten. Vandaag is het zo ver! Ik ga jullie vertellen of ik kaas een gezond product vind en welke soorten je het beste kunt kiezen.

Kaas; de basics
Kaas wordt gemaakt van melk. Koeienmelk, schapenmelk, geitenmelk of zelfs buffelmelk, je kunt ontzettend veel soorten krijgen. Tijdens de bereiding wordt de smaak bepaald door de rijpingstijd of door het toevoegen van bepaalde smaakstoffen, bacteriën of zelfs schimmels. Als een kaas langer rijpt wordt hij droger, harder, brokkeliger en pittiger van smaak. Jonge kaas voelt en smaakt daarom veel zachter dan oude kaas.

Voedingsstoffen
Kaas bevat een heel aantal goede voedingsstoffen als eiwit, vitamine B2, vitamine B12, vitamine A, calcium, magnesium en zink. Helaas bevat kaas ook veel calorieën, verzadigd vet en zout. Hierdoor kom je gemakkelijk aan als je veel kaas eet en heb je een grotere kans op een hoog cholesterolgehalte en/of een hoge bloeddruk.

Is kaas gezond?
Ik vind dat kaas prima past binnen een gezonde leefstijl, juist omdat het zoveel positieve voedingsstoffen bevat. Wel is het heel belangrijk om niet teveel te eten! Je krijgt ontzettend snel een te grote portie binnen. Ik raad je aan om gemiddeld niet meer dan 20-30g kaas per dag te eten. Dat komt ongeveer overeen met 1 boterham kaas. Als je een keer kaas als vleesvervanger neemt, dan zal je wat meer binnenkrijgen. Dit geeft dan natuurlijk niets!

20gkaas

Juiste portie kaas
Zoals ik hierboven al vertelde, raad ik je aan om niet meer dan 20-30g kaas per dag te gebruiken. Op de afbeelding hierboven zie je dat dit ongeveer 3 kaasschaafplakken zijn. Als je kaas als vleesvervanger bij een maaltijd gebruikt, kun je uitgaan van een portie van maximaal 50g. Let op, dit is niet veel! Hieronder heb ik 50g geitenkaas op mijn hand. Je kunt wel nagaan dat blokjes kaas tijdens een borrel of op een verjaardag heel hard aantikken! Een blokje is namelijk al snel 10-15g.

50ggeitenkaas

Welke soorten zijn de beste keuze?
Kaas bevat veel calorieën uit verzadigd vet. Over het algemeen geldt dan ook dat de calorierijke kazen ook het meeste verzadigd vet bevatten. De hoeveelheid eiwit in harde kazen is over het algemeen hoger dan die in zachte kazen, dit merk je doordat deze een meer verzadigd gevoel geven.

In de tabel hieronder zie je de voedingswaarde van verschillende kaassoorten. Ik ga bij elke soort uit van 20 gram kaas.

Tabel kaassoorten

Het overzicht hierboven geeft een licht vertekend beeld, doordat ik bij alle kazen ben uitgegaan van 20g. Als je boursin op je boterham smeert, is 20g ontzettend veel. Bij bijvoorbeeld mozarella of brie zal je snel boven de 20g uitkomen, doordat dunne plakken snijden bij deze soorten erg lastig is. Let bij het beoordelen vooral op de hoeveelheid verzadigd vet, dit wil je zo min mogelijk binnen krijgen.

Conclusie
Kaassoorten kunnen sterk verschillen in de hoeveelheid calorieën en verzadigd vet. Vooral voor mensen met overgewicht en/of een hoog cholesterolgehalte, kan het helpen om voor de magere kaassoorten te kiezen. Ik denk echter dat je veel meer winst kunt halen, door de portiegrootte goed in de gaten te houden! Heb je trek in brie of Parmezaanse kaas? Neem deze dan gerust, maar neem niet meer dan 20-30g. Zo kun je lekker variëren in soorten, zonder veel teveel verzadigd vet en calorieën binnen te krijgen. Beleg dan gewoon je andere boterhammen met producten die minder verzadigd vet bevatten. Een artikel over gezond broodbeleg vind je hier.

Ik houd van kaas en zal het dan ook zeker niet laten staan! Ik houd wel mijn portie een beetje in de gaten.

Groetjes, Marloes

Eet jij veel kaas? Wat is je favoriete soort?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Daniella van Dijk 8 jaargeleden

  Ik eet heel veel kaas! Mijn favoriet is jong belegen 48+ kaas jammie! Eerder at ik altijd op elke boterham kaas maar tegenwoordig nog op 1 boterhammetje!

  Reageer
 2. Esther 8 jaargeleden

  Kaas is heerlijk!. ik zie de geitenkaas er niet tussen staan??

  Groetjes

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Oh, vergeten!! Vrijwel gelijk als schapenkaas 🙂

   Reageer
 3. Esther 8 jaargeleden

  ohja, wel logisch eigenlijk 😉

  Reageer
 4. Roeline 8 jaargeleden

  Jammie, geitenkaas en jonge kaas, die vooral! Maar ik eet niet veel kaas, vind het best duur en ik vind het te lekker, als ik een stuk jonge kaas in huis heb gaat dat niet alleen maar op de boterham, hihi!

  Reageer
 5. sandra 8 jaargeleden

  ik vroeg me af is huttekase een goede vervanging van 20+ kaas? zitten daar ook de goede voedingstoffen in?
  ik lust namelijk geen gewone kaas?

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Ja hoor, prima!

   Reageer
   • sandra 7 jaargeleden

    Mag je daar ook iets meer van nemen als 20 gr? ik zelf neem vaak wel 100 gram per dag omdat ik ha gelezen dat het meer een kwark was?
    En als je geen kaas eet dat je dan 600 ml zuivel moet nuttigen!

    gr

    Sandra

    Reageer
    • Marloes 7 jaargeleden

     Meer dan 20g huttenkase is inderdaad niet zo’n probleem Sandra 🙂

     Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.