| 24 april 2021

Is zoete aardappel gezond?

Ik krijg heel vaak vragen over bepaalde producten, of ze gezond zijn. Zoete aardappel is daar absoluut eentje van. In dit artikel ga ik je zo nauwkeurig mogelijk mijn mening geven. Is zoete aardappel gezond? Of kun je het misschien beter laten liggen? Ook geef ik je wat tips voor bereiding. Veel leesplezier!

Disclaimer: Wat mij betreft is het onmogelijk om één product als gezond of ongezond te bestempelen. Een gezond patroon bestaat namelijk uit heel veel verschillende voedingsstoffen uit verschillende producten. Houd dat in gedachten bij het lezen. 

Zoete aardappel

De zoete aardappel wordt ook wel ‘yam’ of ‘bataat’ genoemd. Het is een knol met een licht zoete smaak. In de Surinaamse keuken wordt hij al heel lang gebruikt. De laatste jaren zie je hem ook steeds vaker voorbij komen in Nederland. In vrijwel alle supermarkten kun je de zoete aardappel krijgen.

Goede voedingsstoffen…

Een zoete aardappel bevat verschillende goede voedingsstoffen. Onder andere voedingsvezels die goed zijn voor de darmwerking, vitamine A dat onder andere meehelpt aan een goede weerstand en gezonde ogen en kalium dat goed is voor de spierwerking, prikkeloverdracht in de zenuwen en het goed houden van onze bloeddruk.

Daarnaast levert zoete aardappel ons lichaam koolhydraten, die we gebruiken als brandstof. Kortom, wat mij betreft is het een nuttig product!

Beter dan en normale aardappel?

Veel mensen denken dat een zoete aardappel gezonder is dan een normale aardappel. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ze bevatten andere vitamines en mineralen, waardoor ze allebei zo hun voordelen hebben.

De reden waarom de zoete aardappel voordelig zou zijn, is dat de koolhydraten langzamer opgenomen worden in ons lichaam, dan bij een normale aardappel. We noemen dit ook wel de glycemische index. Getallen hierover verschillen echter enorm. Bovendien hangt de glycemische index ook af van de manier van bereiden.

Wat mij betreft is de zoete aardappel vergelijkbaar met de gewone aardappel. Het zijn beiden gezonde producten met verschillende voordelen. Ik schreef hier al eerder een heel artikel over.

Zoete aardappel friet

Bereidingstips

De zoete aardappel is dus wat mij betreft een gezond product! De bereidingswijze heeft hier echter wel invloed op. Hieronder een aantal manieren waarop je het kunt bereiden:

  • Koken, net als normale aardappel
  • Pureren, als een normale aardappel
  • Verwerken in een stamppot
  • Frituren (dat is uiteraard een stuk minder gezond)

Wat ik het grote voordeel vind aan een zoete aardappel, is dat het sneller gaar is dan een normale aardappel! Hierdoor kun je hem makkelijker bereiden op de volgende manieren:

  • Nat maken, er gaatjes in prikken met een vork en zo’n 3-5 minuten (afhankelijk van de grootte) op vol vermogen stomen in de magnetron.
  • In stukjes snijden en in ongeveer 20 minuten garen in de oven
  • In stukjes snijden en in ongeveer 10 minuten garen in de airfryer
  • In stukjes snijden en roerbakken

Wat mij betreft zijn deze laatsten allemaal gezonde bereidingswijzen, net als koken of pureren prima voor de afwisseling!

Mijn conclusie

Naar mijn idee past de zoete aardappel prima in een gezonde leefstijl! Gefrituurd met een flinke dot mayonaise kun je het misschien beter niet te vaak eten, maar gekookt of gestoomt is het een waardevolle toevoeging aan je dagmenu.

Wat ik altijd aanraad is lekker af te wisselen met verschillende producten. Eet dus niet elke avond zoete aardappel bij je maaltijd, maar neem ook eens gewone aardappel, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bulgur of volkoren wraps. Door af te wisselen krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen.

Groetjes, Marloes

Eet jij graag zoete aardappel? Hoe bereid jij het?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram