Is watermeloen gezond
| 3 augustus 2021

Is watermeloen gezond? – Tips van een diëtist

Nog steeds krijg ik mega veel vragen van jullie over specifieke producten, zo ook over verschillende soorten fruit. Vandaag geef ik antwoord op de vraag: ‘Is watermeloen gezond?’. Zeker in de zomer krijg ik die zo onwijs vaak! Ik snap het wel, want watermeloen is heerlijk, vooral op warme dagen. Bovendien heb je vaak een grote hoeveelheid in huis, waardoor je er snel wat meer van eet. Is dat eigenlijk wel een goed idee?

Watermeloen

Wij behandelen de watermeloen als fruit, omdat het zoet is. Maar wist je dat de watermeloen eigenlijk familie is van de pompoen en de komkommer? Officieel is het daarom een vruchtgroente. De meeste watermeloenen worden geteeld in China.

De voedingswaarden

Het zal je misschien niet verbazen, maar een watermeloen bestaat voor het overgrote deel uit water. Daarnaast bevat het onder andere fruitsuiker, vitamine C, lycopeen, voedingsvezels en bètacaroteen. Daarnaast ook wat mineralen zoals ijzer en kalium. Watermeloen bevat zo’n 35kcal per 100 gram.

Lycopeen is een anti-oxidant die ons lichaam helpt te beschermen tegen schadelijke stoffen. Het helpt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Bètacaroteen wordt in ons lichaam omgezet tot vitamine A. Dit is onder andere goed voor onze ogen, voor de huid en voor de weerstand.

In vergelijking tot ander fruit…

Wat mij betreft hebben alle fruitsoorten hun eigen kracht. In verhouding tot andere soorten fruit, bevat watermeloen vooral veel lycopeen en bètacaroteen. Beiden zijn stoffen met gunstige effecten op ons lichaam. Watermeloen eten is uiteraard niet de enige manier om ze binnen te krijgen! Lycopeen zit bijvoorbeeld ook in tomaat en bètacaroteen zit ook in wortel.

Ook bevat watermeloen relatief weinig calorieën in verhouding tot andere soorten fruit. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid water in watermeloen, waardoor de hoeveelheid fruitsuiker iets lager is. Dit lijkt een groot voordeel als je wilt afvallen. Ik zou je echter niet aanraden dat als enige maatstaf te nemen. Je mist dan namelijk waardevolle voedingsstoffen uit meer calorierijke soorten fruit. Zo bevat banaan bijvoorbeeld aanzienlijk meer kalium dan watermeloen en ook meer voedingsvezels die heel gunstig zijn voor ons lichaam.

Hoeveel watermeloen eten

Hoeveel watermeloen kun je eten?

Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl. Af en toe (of regelmatig) wat meer fruit eten is in mijn ogen totaal geen probleem. Gek genoeg vinden we het niet zo raar als iemand op een warme dag een coupe ijs neemt…maar als je een halve watermeloen wegwerkt dan wordt je ineens gek aangekeken :). Ook heb ik liever dat je wat meer fruit eet, dan dat je dagelijks veel vruchtensap drinkt. Dit laatste bevat namelijk in verhouding nog véél meer suiker.

Mijn conclusie

Watermeloen is gezond in mijn ogen! Het bevat veel voedingsstoffen waar ons lichaam iets aan heeft. Net als elke soort fruit trouwens. Mijn advies zou altijd zijn om lekker af te wisselen met verschillende soorten fruit.

Wees niet bang voor de suikers die in watermeloen zitten, die zitten namelijk vaak nog veel meer in andere zoete snacks. Ik heb nog nooit iemand gezien die ongezond of dik is geworden door het eten van wat meer fruit. Mocht jij diabetes hebben met een ontregelde of te hoge bloedsuikerspiegel? Dan geldt voor jou een uitzondering en kun je beter wél een klein beetje opletten.

Momenteel heb ik een watermeloen in de koelkast liggen, waar ik vanavond heerlijk van ga genieten. Het blijft dan vást niet bij 200g ;).

Groetjes, Marloes

Houd jij van watermeloen?

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram