Is waterijs gezond
| 17 juli 2021

Is waterijs gezond? – Tips van een diëtist!

Vorige week beantwoordde ik de vraag ‘is roggebrood gezond?‘, vandaag diezelfde vraag voor een ander product: is waterijs gezond? Ook daar is veel onduidelijkheid over merk ik. Ik geef je in dit artikel zo goed mogelijk mijn mening en mijn tips als diëtist.

Wat is waterijs

Het woord zegt het al, waterijs is ijs op basis van water. Waar voor veel soorten ijs melk of room als basis wordt gebruikt, is dat hier niet het geval. Goed nieuws voor mensen met een intolerantie voor lactose of een allergie voor melk.

Waterijs is eigenlijk bevroren water met een smaakje. Dit smaakje kan op een aantal verschillende manieren worden toegevoegd. Daarover meer in het volgende kopje.

Bekende voorbeelden van waterijsjes zijn bijvoorbeeld raket, perenijsje, calippo of een dubbellikker. Wist je dat sorbetijs eigenlijk ook een vorm van waterijs is!? Het is namelijk gemaakt op basis van fruit, vaak gecombineerd met water.

De ingrediënten

Waterijs bestaat eigenlijk altijd voor een groot deel uit water. Daarnaast is een zoete component toegevoegd, bijvoorbeeld een siroop. Hierdoor zijn de belangrijkste ingrediënten van waterijs water en suiker.

Ook kan waterijs zoet gemaakt worden met behulp van fruit. Nog steeds is de basis water en suiker, alleen in dit geval hebben we het over fruitsuiker in plaats van geraffineerd suiker. Voor je lichaam maakt dit overigens niet een groot verschil.

Daarnaast kunnen er kleurstoffen, zuurteregelaars, stabilisatoren, aroma’s of andere ingrediënten aan zijn toegevoegd.

In vergelijking tot ander ijs…

Veel andere ijssoorten bevatten net als waterijs redelijk wat suiker, maar daarnaast ook flink wat vet. Dit komt doordat ze gemaakt zijn met hele volle melk of room. Dit soort ijsjes zijn vaak wat groter dan het gemiddelde waterijsje. Waterijsfabrikanten richten zich namelijk vaak op verkoop voor kinderen terwijl roomijsfabrikanten vooral volwassenen als doelgroep hebben.

Door deze twee factoren krijg je bij het eten van een waterijsje vaak minder calorieën binnen dan het geval is bij het eten van bijvoorbeeld een cornetto, een magnum, een softijsje of een bakje (of hoorntje) roomijs. Vet bevat namelijk per gram meer calorieën dan suiker én je portie is kleiner als je een waterijsje eet.

Ter vergelijking: een raketje bevat 40kcal, een perenijsje 50kcal, een cornetto 178kcal en een magnum 260kcal.

Mijn conclusie

In mijn ogen kun je waterijs niet gezond noemen. Het bevat namelijk vrijwel geen écht waardevolle voedingsstoffen voor je lichaam. Waterijsjes op basis van fruit kunnen een beetje vitamine C en vezels bevatten…maar hiervoor kun je toch écht beter gewoon vers fruit eten.

Wel bevat waterijs vaak aanzienlijk minder calorieën dan de meeste andere ijssoorten. Dit komt door de relatief kleine portie en door het ontbreken van vet in het ijs. Hierdoor zal je minder snel aankomen van waterijs dan van roomijs.

Mijn advies? Eet gewoon af en toe lekker een ijsje als je daar zin in hebt! Welke je dan neemt…zal mij een worst zijn :). Houd je enorm van waterijs? Neem het dan vooral! Vind je juist een cornetto of een magnum ontzettend lekker? Dan neem je die!

Wil je dagelijks een ijsje eten en heb je moeite met het onder controle houden van je gewicht? Dan is een waterijsje misschien de beste keuze. Dit betekent echter niet dat ik het echt gezond kan noemen, omdat er relatief veel suiker en weinig nuttige voedingsstoffen in zitten. Ook af en toe een magnum eten kan in mijn ogen trouwens prima als je wilt afvallen!

Hoe ik het zelf doe…

Ik houd enorm van ijsjes, vooral in de lente en de zomer. Wij hebben dan ook vaak kleine waterijsjes in huis. Op dit moment kleine aardbeienijsjes van de Lidl (vergelijkbaar met perenijsjes). Daar eet ik er een paar per week van. In het weekend neem ik soms een groter ijsje. Ik heb overigens geen ambities om af te vallen :).

Ik hoop dat ik je vraag beantwoord heb!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete soort ijs? Mijne denk ik softijs of roomijs.

2 reacties

  1. Oppo ijs vind ik erg lekker en bevat veel minder calorieën dan normaal roomijs. Ook de sticks zijn een traktatie, ze lijken op een kleine Magnum maar zijn maar 120 cal. Dus vaak neem ik een raketje en wil ik echt wat lekkers, dan wordt het een oppo ijsje.

  2. Mijn favoriete ijs is Italiaans schepijs/roomijs. Boerenjongens vind ik erg lekker. Maar af en toe een split, perenijsjes of magnum classic vind ik ook erg lekker. Ik wil graag wat afvallen dus ik eet niet zo vaak ijs en met name pas ik op met magnums en roomijs. Eens per maand of zo geniet ik er echt even van.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram