| 24 november 2016

Is veganistisch eten gezond?

veganistisch-eten-gezond

Veganistisch eten is de laatste tijd ontzettend populair. Je ziet het veel op social media, YouTube en bij beroemdheden. Ik kreeg er bij de aankondiging van mijn ‘Vraag maar raak video’ veel vragen over. Het leek me daarom handig om er een apart artikel over te schrijven. Ik leg hieronder uit wat veganistisch eten precies inhoudt, wat de voor- en de nadelen zijn en ik geef een aantal tips.

Wat is veganistisch eten
Mensen die veganistisch eten, gebruiken geen dierlijke producten. Ze eten dus geen vlees en vis, maar ook geen melkproducten, kaas, eieren en alle andere producten die van dieren afkomen. Vaak doen ze dit omdat ze dit belangrijk vinden voor het welzijn van dieren, onze planeet en/of uit gezondheidsoverwegingen. Vaak gebruiken ze in het dagelijks leven ook geen dierlijke producten. Zo dragen ze geen wol, leer, bont en dons en kiezen vaak voor producten waar geen dierproeven voor zijn gedaan.

Veganistisch eten

Het voordeel van veganistisch eten
Ik denk dat het grootste voordeel van veganistisch eten, is dat je ermee aangeeft dat je je zorgen maakt om het welzijn van dieren. Ook bescherm je onze planeet, doordat plantaardige producten meestal minder bewerkt worden. Hierdoor zijn minder fabrieken nodig, wat natuurlijk zorgt voor uitstoot van minder gassen. Plantaardige voeding belast mede hierdoor het milieu een stuk minder dan dierlijke. Het is echter wel de vraag of het goed zou zijn als iedereen veganist zou zijn. Er is dan namelijk veel meer grond nodig voor de landbouw, omdat veganisten in verhouding meer moeten eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook zijn bepaalde stukken van de wereld niet geschikt voor het verbouwen van gewassen, maar alleen voor het houden van vee.

Ook kun je veganistisch eten om minder schadelijke stoffen zoals antibiotica en hormonen binnen te krijgen uit dierlijke producten. Ik ben zelf van mening dat hier in de Nederlandse voeding voldoende op wordt gecontroleerd. De eisen staan strenger dan in veel andere landen op de wereld, waardoor er maar een beperkte hoeveelheid van deze stoffen in onze voeding mag voorkomen. Bovendien kunnen in plantaardige producten ook schadelijke stoffen voorkomen (bijv. bestrijdingsmiddelen). Je zou dan al moeten gaan voor een volledig biologische veganistische voeding, wat me echt ontzettend lastig lijkt.

Quinoa2

De nadelen van veganistisch eten
Hieronder wat voor mij de nadelen zijn van veganistisch eten. Ik bespreek ze kort per puntje, anders wordt dit artikel ontzettend lang. Ook geef ik je een paar tips om deze nadelen weg te werken.

  • Het is zeker in het begin een gepuzzel. Je moet alle verpakkingen namelijk heel goed gaan checken op ingrediënten. Ook moet je precies weten welke producten en e-nummers van dierlijke oorsprong zijn. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer opties en als je eenmaal een periode vegan eet, zal je helemaal op de hoogte zijn.
  • Jij zelf zal wel wennen aan wat je allemaal kunt eten. Maar in sociale omstandigheden is het lastig. Bij iemand anders eten gaat moeilijk en ook uit eten gaan wordt een uitdaging. Deze website kan je daarbij helpen, daar vind je namelijk vegan-friendly restaurants!
  • Je hebt een grotere kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, de belangrijkste zet ik hieronder op een rijtje:
    • Vitamine B12: dit is een vitamine die in dierlijke producten voorkomt. Aan sommige veganistische vleesvervangers wordt het toegevoegd, ook aan Marmite spread wordt het toegevoegd. Vrijwel alle veganisten zullen echter extra B12 moeten gebruiken, ze krijgen vaak af en toe een injectie van de huisarts of slikken tabletten.
    • Ijzer uit dierlijke producten wordt veel beter door ons lichaam opgenomen dan plantaardig ijzer. Veganisten hebben dus een grote kans op een tekort. Veel plantaardig ijzer innemen is daarom belangrijk, dit vind je onder andere in soja, veganistische vleesvervangers, volkoren producten, peulvruchten, noten en bepaalde groenten (spinazie!).
    • Calcium halen we voornamelijk uit melkproducten, iets wat veganisten niet nemen. In groenten zit echter ook vaak heel wat calcium. Omdat veganisten vaak veel meer groenten eten dan niet-veganisten, krijgen ze het op die manier binnen. Ook wordt het vrijwel altijd toegevoegd aan plantaardige melkvervangers. Het blijft echter wel een aandachtspunt!
    • Vitamine B1 komt voornamelijk voor in vlees en melk. Veganisten moeten een ruime hoeveelheid graanproducten, aardappel en bepaalde groenten eten om er voldoende van binnen te krijgen.
    • Eiwit lijkt misschien een probleem, maar voor veel veganisten is dit niet het geval. Peulvruchten, quinoa (zie foto hierboven) en andere plantaardige producten bevatten best wat eiwit. (Top)sporters kunnen wel moeilijkheden krijgen, omdat zij meer eiwit nodig hebben. Dan kunnen veganistische eiwitpoeders een uitkomst zijn. Hier zie je een overzicht van merken.

Mijn conclusie
Veganistisch eten kan heel gezond zijn, maar het kost wel veel moeite om het op een juiste manier te doen. De kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen is erg groot. Ik raad je dan ook aan om hulp te zoeken van een professional als je veganistisch wilt eten, of je ontzettend goed in te lezen. Ik raad daarnaast aan om je huisarts op de hoogte te stellen van je voedingspatroon. Het kan handig zijn om af en toe je bloed te laten checken op tekorten.

Ik kies er zelf voor om niet veganistisch te eten. Ik heb heel veel respect voor mensen die het wel doen, maar het is voor mij persoonlijk niet weggelegd. Ik eet vaak buiten de deur en/of bij vrienden, dit zou als veganist erg lastig zijn. Ook sport ik ontzettend veel, waardoor ik een nóg grotere kans op tekorten zou hebben. Ik weet dat het mogelijk is om dit aan te vullen, maar de producten hiervoor zijn vaak ontzettend prijzig en moeilijk te krijgen. Ik ga dus voor gemak, hoe egoïstisch dat misschien ook is. Ik let er wel steeds meer op dat ik niet iedere dag vlees eet en vaker kies voor producten met een ‘goed leven’ keurmerk.

Veganistisch leven is dus niet iets wat je ‘zomaar even’ doet, denk er goed over na! Vooral speciale doelgroepen zoals sporters, zwangere vrouwen, mensen met bepaalde aandoeningen en jongeren in de groei zullen erg veel energie moeten steken in hun productkeuze, om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Kortom: ik vind veganistisch eten best heel goed, maar wel verdomd lastig.

Groetjes, Marloes

Zou jij veganistisch kunnen/willen eten? Of doe je het misschien al?

17 reacties

  1. Wat goed om hier eens een artikel over te lezen! Ik ben zelf vegetariër en heb er bewust niet voor gekozen om veganistisch te eten. Ik vind het voor mezelf net een stapje te ver gaan, zeker bij sociale gelegenheden. Wel heb ik veel respect voor mensen die wel die keuze maken.

  2. Ik denk dat ik het best zou kunnen, de discipline heb ik wel. Maar ik vind mijn stukje vlees gewoon té lekker, die wil ik niet missen. En aangezien ik erg veel sport (en dus een verhoogde eiwitbehoefte heb) is het voor mij makkelijker om niet-veganistisch te blijven leven 😉

  3. De toegenomen zichtbaarheid van het veganisme is denk ik ook wel goed, er komt zo meer nadruk op plantaardige voeding. Er is zoveel keuze voor vervangende eiwitten tegenwoordig.
    Zelf ben ik al heel lang vegetariër. Sinds een paar maanden eet ik bewust een paar dagen per week puur veganistisch. Het is een goede manier om bewuster met eten om te gaan, en om te weten wat er in bepaalde producten zit. Bijvoorbeeld, in veel vleesvervangers zit wel ei.

      1. Ik ben wel van België en koop het hier in de biologische en natuurwinkels 😉 Ik vond het wel alvast op het internet bij ekoplaza.

        Groetjes

  4. Goed artikel. Leuk dat je er aandacht aan besteed. Zelf ben ik vegetariër maar het veganisme spreekt mij wel aan.

    Ik ben het niet eens met je punt dat er meer land voor veganisten nodig zou zijn. Dit omdat juist de productie van vlees en andere dierlijke producten enorm veel land en grondstoffen kost (een kg rundvlees producten kost 10 kg voer)
    Volgens het rapport van.de VN is de veeteelt verantwoordelijk voor 51% van de co2 uitstoot.

  5. Zelf ben ik nu ruim een veganist. Het is zeker niet iets wat je zomaar doet. Inmiddels helemaal gewend en weet iedereen het in mijn omgeving. Ik hoef in de supermarkt ook niet meer na te denken en je wordt er creatief zijn. Uit eten is soms wel een beetje saai qua eten maar de kok kan je soms ook goed verassen! Bij de meeste restaurants kun je wel terecht alleen moet je wel even van te voren bellen.
    Zelf prik ik ook bloed en gelukkig is alles goed behalve vitamine D, maar dat heeft niet zozeer met veganisme te maken. Ik vind het vooral leuk om te zien dat er steeds meer blogs/kookboeken/producten veganistisch zijn 🙂 .
    Altijd bij nieuwe mensen als ik vertel dat ik veganist ben beginnen mensen zich gelijk te verdedigen dat ze niet elke dag vlees eten blabla.. blijkbaar gevoelig onderwerp.. dus veel mensen zijn zich er waarschijnlijk wel bewust van maar doen er niets aan 😉 .

  6. Ik vind het niet egoïstisch dat je geen veganist bent, hoor. Zelf zou ik niet zonder mijn eitje, kaas en melk kunnen :). Zonder vlees wel, als ik voor mezelf kook zit daar meestal geen vlees bij.

  7. Het consumeren van vlees, vis en zuivel zijn de allergrootste bedreigingen voor onze planeet! Het tropisch regenwoud (de biotoop van meer dan de helft van al het leven op aarde) verdwijnt permanent met een snelheid van 2 voetbalvelden per seconde, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit is “nodig” om voldoende landbouwgrond te creeeren voor het verbouwen van veevoer. Voor 1 KG eiwit uit kippevlees, moet een kip ca. 7 KG plantaardig eiwit eten. Voor 1 KG eiwit uit varkensvlees, moet het dier ca. 14 KG plantaardig eiwit eten. Voor 1 KG eiwit uit rundvlees, moet de koe ca. 21 KG plantaardig eiwit eten. Als mensen plantaardige eiwitten zouden eten in plaats van vlees, zou de vernietiging van het regenwoud onmiddellijk kunnen stoppen.

    1. Goed gezegd alexander! Eet nu ruim een half jaar veganistisch en het gaat prima.het enige wat ik de eerste paar maanden miste was kaas…verder niks.ik was hiervoor al wel 34 jaar vegetariër dus dan is de stap natuurlijk kleiner.ik gebruik wel vitamine b12 en heb nu 1 keer mn bloed laten checken en dat was goed.dit wil ik 2 keer per jaar laten doen.het lijkt idd wel een hype,maar in ieder geval niet voor mij want als vegetariër begonnen maar nu voor altijd vegan! Uiteraard voor alle dierenleed en daarnaast nog genoeg andere redenen! Ik zeg…go vegan!!

  8. Beetje late reactie, maar ik wil graag reageren op dit stukje:
    “Het is echter wel de vraag of het goed zou zijn als iedereen veganist zou zijn. Er is dan namelijk veel meer grond nodig voor de landbouw, omdat veganisten in verhouding meer moeten eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook zijn bepaalde stukken van de wereld niet geschikt voor het verbouwen van gewassen, maar alleen voor het houden van vee.”
    Het is precies andersom.
    Koeien eten nauwelijks gras, maar wel soja en mais geïmporteerd uit oa Zuid-Amerika (want bulk/goedkoop), waar constant regenwoud wordt gekapt vanwege de alsmaar toenemende vraag naar veevoer en dus landbouwgrond. Een koe eet gemiddeld 2500 kilo krachtvoer per jaar (geperste maïs, soja). Koeien kalveren voor het eerst als ze ongeveer 2 jaar oud zijn en hebben dan al bijna (lactatieperiode eraf) 4500 kilo voer gegeten. En voordat een kalfje slachtrijp is zijn we ook weer 8, 9 maanden verder. Een groot kalf levert ca 250 kilo consumeerbaar vlees. Om die 250 kilo vlees te produceren is er eerst 6000 kilo plantaardig voer ingestopt van landbouwgrond waar je ook bonen, maïs etc voor rechtstreekse menselijke consumptie had kunnen telen. Overigens als koeien wel gras eten, zoals op sommige Amerikaanse bedrijven, dan hebben ze daar gemiddeld 70 kilo (ja echt, zeventig) per dag van nodig, dan krijg je een nog ongunstiger rekensom.
    Veganisten etc hoeven ook absoluut niet meer te eten dan omnivoren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Heel veel info – de diepte in! – hierover vind je hier https://www.foodlog.nl/images/uploads/edepotlink_t4a421231_001.pdf
    En de super interessante Netflix documentaire Cowspiracy wil ik ook van harte aanbevelen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram