Is te veel water drinken schadelijk? Wat is te veel?

Water drinken is gezond! Toch hoor je ook regelmatig dat te veel water drinken niet goed voor je is. Het zou zelfs schadelijk zijn. In dit artikel vertel ik je daar meer over. Is het echt zo schadelijk? En wat is is dan ‘te veel’? Ik leg het je zo goed mogelijk uit.

Als ik het hieronder heb over ‘veel water’, bedoel ik ook ‘veel vocht’. Of je water of bijvoorbeeld thee drinkt, maakt in dit opzicht geen verschil. 

Water drinken is gezond

Laten we voorop stellen dat water drinken heel goed voor ons is! Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Het ondersteunt ons lichaam bij verschillende processen, onder andere temperatuurregulatie, transport van stoffen door het lichaam en het afvoeren van afvalstoffen. Ik schreef al eens uitgebreid over voldoende water drinken. In dat artikel geef ik je ook flink wat tips.

Te veel water drinken is schadelijk

Het is inderdaad zo dat te veel water drinken schadelijk kan zijn. Het is de taak van de nieren om de hoeveelheid water en zout (mineralen) in ons lichaam op peil te houden. Ze filteren afvalstoffen uit ons lichaam en scheiden het uit met de urine. Drink je veel te veel? Dan kan de filterfunctie van de nieren het niet meer goed aan. Dit kan schadelijk zijn, doordat je bijvoorbeeld te veel mineralen verliest met de urine.

Ook kan er watervergiftiging ontstaan. Door een veel te grote hoeveelheid vocht in ons lichaam, komt er een te grote druk op al onze lichaamscellen te staan. Vooral in ons hoofd en in organen kan dit schade opleveren en in extreme gevallen zelfs dodelijk zijn.

Klinkt ernstig he!? Ik zal het hieronder een beetje nuanceren…

meer drinken waarom en tips

Wat is te veel water drinken?

Onze nieren kunnen maximaal ongeveer 1 liter vocht per uur verwerken. Drink je structureel meer dan 1 liter vocht (water) per uur? Dan kan dat schadelijke effecten opleveren. Don’t worry, het is echt niet direct schadelijk als je een keertje iets meer dan een liter drinkt in een uur. Doe dit echter niet structureel meerdere uren per dag.

Kortom, 3, 4 of zelfs 5 liter drinken verspreid over de dag, kan geen enkele kwaad. Pas als je nog véél meer gaat drinken, wordt het schadelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 10 liter of meer per dag, of extreem veel water drinken in een keer.

In sommige gevallen is het belangrijk om meer op te letten op je vochtinname. Bijvoorbeeld bij mensen met nierschade of bepaalde hartproblemen. Zij krijgen soms een vochtbeperking opgelegd van hun arts en mogen bijvoorbeeld niet meer dan 1,5 liter per dag drinken. Dit geldt dus niet voor gezonde personen.

Mijn conclusie

Ja, te veel water drinken is schadelijk. Het is echter verrekte moeilijk om écht te veel water te drinken. Normaal gesproken hoef je hier dus totaal niet bang voor te zijn!

Ik raad je aan dagelijks zo’n 2 liter vocht te drinken (inclusief thee, koffie, melk etc.). Drink jij net als ik zo’n 3-4 liter per dag of zelfs nog iets meer? dat is geen enkel probleem. Pas bij extreem hoge hoeveelheden, zoals 10 liter of meer, kan water (vocht!) drinken schadelijk worden.

Ik hoop dat ik je een beetje gerustgesteld heb :).

Groetjes, Marloes

Hoe veel drink jij ongeveer per dag? (Alle dranken bij elkaar)

 

4 reacties

  1. 2-3 liter per dag. Daar ga ik toch het lekkerste op. Minder dan 2 liter krijg ik al snel hoofdpijn. Maar wel een echte theeleut. En drink daarnaast water.

  2. Ik kom op veel dagen wel op 4L per dag gok ik…
    Maar ook dagen van 2L.

    Ik krijg vaak van omgeving te horen: Je drinkt VEEL te veel… zal ze dan dit artikel laten zien 😉

  3. Ik weet dat ik te weinig drink en ik moet echt meer gaan drinken zowel voor mijn huid als voor mijn afvalstoffen. Maar ik moet zo vaak plassen kan de deur niet uit want als ik moet dan moet ik ook.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram