Suiker verslavend
| 29 mei 2021

Is suiker verslavend?

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: ik ben verslaafd aan suiker! Is suiker verslavend? Of valt dat allemaal wel mee? In dit artikel probeer ik het je zo goed mogelijk uit te leggen.

Wat is een verslaving?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, ben ik eerst benieuwd naar de precieze definitie van een verslaving. Deze informatie vond ik op de website van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN):

Je spreekt van verslaving als je:

  • niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch
  • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
  • meer dan de helft van de dag bezig bent met het gebruik door erover te denken, het te verkrijgen of daadwerkelijk te gebruiken

Wat doet suiker in ons lichaam?

Vervolgens willen we natuurlijk weten wat suiker precies doet als het ons lichaam binnen komt. Dit is globaal gezien het proces bij gezonde mensen:

  • Via de mond, maag en darmen komt suiker in ons bloed terecht. De bloedsuikerspiegel stijgt.
  • Onze alvleesklier maakt het hormoon insuline aan om suiker te kunnen opnemen in de lichaamscellen.
  • Door insuline kan suiker getransporteerd worden van het bloed naar de cellen, de bloedsuikerspiegel daalt weer.
  • Het eten van suiker zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt in de hersenen, een gelukshormoon. Dit geeft ons een fijn gevoel.
  • Ook zijn er onderzoeken die uitwijzen dat je na het eten van een suiker- en vetrijke snack minder serotonine aanmaakt, waardoor je weer trek krijgt.

Mindset afvallen

Is suiker verslavend?

Je denkt nu misschien: suiker maakt een gelukshormoon in de hersenen aan, DUS het is verslavend. Dat kun je echter niet zo makkelijk zeggen. Dat gelukshormoon wordt bijvoorbeeld ook aangemaakt als we dierbaren knuffelen, als we leuke muziek luisteren of als we sporten.

In technische zin is suiker niet verslavend, omdat je geen ontwenningsverschijnselen krijgt als je geen suikerrijke producten weer eet. Je lichaam is niet afhankelijk van jouw suikerrijke snacks. Sommige mensen ervaren een beetje hoofdpijn, maar dit is lang niet bij iedereen zo. Suiker is niet een gifstof, zoals bijvoorbeeld alcohol of drugs is. Ook is het niet zo dat je steeds meer suiker nodig hebt om hetzelfde effect te hebben.

MAAR…

Dit is de wetenschappelijke theorie, maar in de praktijk kunnen mensen wel degelijk het gevoel hebben verslaafd te zijn aan suiker! Eigenlijk spreek je nu niet van een verslaving, maar van een hardnekkige gewoonte. Iets dat je maar héél moeilijk kunt afleren. Veel mensen zijn zo gewend aan het fijne gevoel en/of de energie die suiker ze geeft, dat het ontzettend lastig is om er minder van te gebruiken. Ook komt het vaak voor dat mensen emoties proberen weg te drukken met suikerrijke producten. Heel veel van ons gaan eten als er bijvoorbeeld stress, verdriet of eenzaamheid is.

Dit afleren is echt niet zo maar iets! Dat suiker niet echt een verslaving is, wil wat mij betreft dus niet zeggen dat we het minder serieus moeten nemen.

Heb jij het idee dat suiker een belangrijke rol speelt in jouw dagelijks leven? Zoek dan hulp om van deze hardnekkige gewoonte af te komen! Dit levert je gigantische gezondheidswinsten op. Neem bijvoorbeeld contact op met een diëtist bij jou in de buurt.

Laten we het even heel duidelijk hebben dat het in dit artikel niet gaat over mensen die af en toe een suikerrijk product eten, of die maar een heel klein beetje suiker eten gedurende de dag. Dat is uiteraard geen enkel probleem.

Groetjes, Marloes

Ben/ken jij iemand die het gevoel heeft een suikerverslaving te hebben?

4 reacties

  1. Hoi Marloes, als ik last heb gehad van cravings, bijvoorbeeld in het weekend. En ik stop er maandag ad hoc mee, dan heb ik echt ontwenningsverschijnselen. Zoals misselijk, extreem zweten, duizelig… Zou hier graag vanaf willen komen, maar ik weet niet bij welke specialisatie is hulp moet zoeken.

  2. Waarschijnlijk eet je op die maandag dan te weinig waardoor je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Dat veroorzaakt zulk soort klachten :). Als je iets meer zou eten dan weet ik bijna zeker dat het niet gebeurt! Succes!

  3. Volgens mij is het ook zo dat als jij jezelf heel vaak producten met meer suiker ontzegt en erg volgens regeltjes en restricties leeft . Of wel zwart / wit leeft qua eetgewoonten het niet zo vreemd is dat je denkt dat het een verslaving is maar dat het probleem eigenlijk is dat je iets liever voor jezelf moet zijn. Wat meer moet leren eten op gevoel en luisteren naar je lichaam. In plaats van dan alles toestaan en dan zo min mogelijk toestaan tot bijna niks.

  4. Ik heb een vriendin, met zwaar overgewicht. ze is onder begeleiding bezig met 50 kilo afvallen. Ze doet het echt goed en ik ben super trots op haar.
    ik moest aan haar denken bij dit artikel, want ze heeft vaak als excuus dat ze een suiker verslaving heeft en daarom dat koekje bij de koffie wel mag hebben. Terwijl ik heel erg mijn best doe om die kleine geniet momentjes op te sparen voor één groter geniet momentje.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram