Feiten en fabels Voeding

Is speltbrood gezond? Gezonder dan tarwebrood?

Door

Ik heb dit onderwerp al vaker besproken in een vraag maar raak video en zelfs een keer in een artikel. Toch krijg ik er nog steeds vaak vragen over. Daarom vandaag een compleet artikel waarin ik antwoord geef op de vraag: Is speltbrood gezond? Ik probeer het je zo goed mogelijk uit te leggen en geef mijn advies over welk brood je het beste kunt kiezen.

Wat is speltbrood?

Speltbrood is brood waar spelt in zit. Spelt is een graansoort die al eeuwen oud is. De benaming ‘speltbrood’ is niet volgens de warenwet aan regels verbonden. Je mag elk brood waar spelt in zit dus speltbrood noemen, ook al is het een mengsel met andere granen. Speltbrood bevat in de praktijk vrijwel altijd ook tarwe. Soms is de hoeveelheid tarwe in speltbrood zelfs hoger dan de hoeveelheid spelt die erin zit.

Het verschil met tarwebrood

Wat veel mensen niet weten, is dat spelt familie is van tarwe. De voedingswaarde van spelt en tarwe is dan ook vrijwel gelijk. Er worden soms hele kleine verschillen gevonden, die eigenlijk niet noemenswaardig zijn. Verschillende oogsten van zowel spelt als tarwe kunnen iets verschillen in voedingswaarden, bijvoorbeeld door de locatie, kwaliteit van de ondergrond en weersomstandigheden.

Is speltbrood gezond?

Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat spelt gezonder zou zijn dan tarwe, of andersom. In de voedingswereld zien we het daarom eigenlijk als gelijkwaardige producten. Kortom, speltbrood is zeker niet per definitie gezonder dan tarwebrood. Het tegenovergestelde is overigens ook niet aan de orde.

Er is een kleine uitzondering, namelijk dat mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) soms beter reageren op speltbrood dan op tarwebrood. In het Fodmap dieet dat in sommige gevallen ingezet wordt bij PDS, is een kleine hoeveelheid speltbrood toegestaan terwijl tarwebrood wordt afgeraden. Dit heeft te maken met de restproducten die terecht komen in onze darmen.

Welk brood kies ik dan?

Of een brood uit spelt, tarwe, rogge of een andere graansoort bestaat, zegt niet zo veel over de gezondheid ervan. Wat wél iets zegt, is de term ‘volkoren’. Dit is een beschermde term, die alleen gebruikt mag worden als de hele graankorrel is verwerkt in het brood. Goede voedingsstoffen uit graan zit vaak in het buitenste gedeelte. Wordt de graankorrel eerst gemalen en gezeefd, dan verdwijnt hier een deel van. Ook het vliesje rond de graankorrel kan ons lichaam goed gebruiken, want dit bevat veel voedingsvezels die goed zijn voor de darmen. Ieder soort volkorenbrood is helemaal prima, of dit nu spelt, tarwe, rogge of ander graan bevat.

Eerder dit jaar schreef ik een uitgebreid artikel over welk soorten brood wel en geen goede keuzes zijn.

Mijn conclusie

Speltbrood is niet perse gezonder dan tarwebrood. Wat een brood gezond maakt, is als het een volkorenbrood is. Welke graansoort daarbij gebruikt is, maakt niet een groot verschil. Een uitzondering geldt voor sommige mensen met PDS of andere darmklachten, die beter reageren op spelt dan op tarwe. Ik heb zelf ook PDS, maar voor mijn lichaam merk ik geen verschil. Ik gebruik dan ook beiden soorten brood, net waar ik zin in heb. De smaak verschilt namelijk wel iets.

Groetjes, Marloes

Wat voor soort brood kies jij vaak?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. M. 3 jarengeleden

  Allison brood met zonnebloempitten vind ik het lekkerste brood. Zuurdesem brood ook, maar of dat volkoren is?

  Reageer
 2. Vera 3 jarengeleden

  Ik was vroeger dol op Annika-brood. Niet dat m’n moeder wist wat het was….totdat bleek dat ik het brood bedoelde dat een meisje op de crèche, dat Annika heette, altijd bij zich had 😉😂

  Reageer
 3. yvca 3 jarengeleden

  Blij te lezen dat brood toch gezond is en met name de volkoren variant. Ik heb tijdje geen brood gegeten en miste dit best wel. Heb het weer terug gebracht in mijn voeding en nu eet ik het voornamelijk met veel groentes en Hüttenkäse erop, een ware traktatie

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: