Als diëtist krijg ik ontzettend vaak vragen over bepaalde producten. De vraag ‘is roggebrood gezond?’ is er bijvoorbeeld eentje die regelmatig voorbij komt. In dit artikel geef ik je mijn antwoord. Ik leg het zo goed mogelijk uit.
Disclaimer: van één product zeggen of het gezond of ongezond is, is vrijwel onmogelijk. Er zijn namelijk altijd meerdere producten nodig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te kunnen krijgen. Daarnaast kan het advies per persoon verschillen. In dit artikel richt ik me op algemene adviezen voor het grootste deel van de bevolking.
Wat is roggebrood?
Roggebrood is brood gemaakt van rogge. Vaak is er ook water, gist en zout aan het brood toegevoegd en soms ook andere soorten granen, zuurdesem of andere toevoegingen zoals conserveringsmiddelen en/of suiker.
Het kan gemaakt zijn van de hele roggekorrel, dan ontstaat het grove brood dat de meeste mensen kennen als roggebrood. Het kan ook gemaakt zijn van gemalen rogge of (al dan niet volkoren) roggemeel. In dat geval krijg het brood meer de structuur van brood zoals wij dat kennen.
Rogge is net als tarwe een spelt een graansoort. De korrels worden gewonnen uit de palmen van het gras.
In vergelijking met normaal brood…
Roggebrood is over het algemeen donkerder en compacter dan normaal brood. Ook heeft het een iets andere smaak. De algemene voedingswaarden van volkoren roggebrood verschillen niet extreem met die van volkoren tarwebrood of volkoren speltbrood. Vak bevat het íets minder koolhydraten dan een gemiddeld normaal brood, maar dat verschil is niet heel groot.
Net als bij normaal brood, kun je bij roggebrood het beste voor de volkoren variant kiezen. De meeste roggebroodsoorten zijn dit echter wel! Is jouw roggebrood gemaakt van normaal roggemeel of roggebloem (zonder ‘volkoren’ ervoor), dan heb je een minder voedzame variant te pakken.
Een ander verschil is dat normaal brood vaak gemaakt wordt met jodiumhoudend bakkerszout, roggebrood soms met normaal zout. Brood levert ons een relatief groot aandeel van de benodigde jodium. Als je altijd roggebrood gebruikt, is dit een klein aandachtspunt.
De voedingsstoffen
In volkoren roggebrood zitten veel vezels. De koolhydraten in het brood worden relatief langzaam door het lichaam opgenomen, oftewel de glycemische index van roggebrood is laag. Daarnaast bevat het onder andere redelijk wat ijzer, kalium en verschillende B-vitamines. Heel wat voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam dus!
De ingrediënten
Om te weten of jouw roggebrood een gezonde keuze is, kun je de ingrediëntenlijst eens checken. Is er volkoren rogge(meel) gebruikt? Of niet? Bevat het alleen rogge, gist, water en zout? Of zijn er nog andere dingen aan toegevoegd? En wat zijn die toevoegingen dan precies? Google ze desnoods eens.
Ik heb momenteel een pakje roggebrood van de Lidl in huis. De ingrediënten zie je hierboven. Het is vooral gemaakt van gebroken rogge, een goed teken want dat betekent dat de hele roggekorrel (=volkoren) is gebruikt en niet enkel roggemeel. Ook bevat het gejodeerd zout! Daarnaast bevat het tarwekiemen, tarwezemelen (=extra vezels!) voedingszuren en conserveermiddelen, maar daar schrik ik niet zo van.
Ik zou zeggen dat deze soort niet de allerbeste keuze is, het liefst heb ik natuurlijk zo min mogelijk toevoegingen. Maar ik vind het een alternatief dat ik heel goed kan accepteren. Als dat voor jou anders is, dan snap ik dat natuurlijk volledig! Roggebrood van het merk ‘Smaakt’, is bijvoorbeeld meer puur (ingrediënten: volkoren gebroken roggekorrels, water, lijnzaad, zeezout). Deze bevat dan weer geen gejodeerd zout.
Mijn conclusie
Roggebrood pas wat mij betreft perfect in een gezonde leefstijl! Ik raad je dan wel aan om voor volkoren roggebrood te gaan, net als bij andere soorten brood. Kies je heel vaak of zelfs altijd voor roggebrood? Check dan eens of het gejodeerd zout bevat. Zo niet, probeer dan op een andere manier jodium binnen te krijgen (zit bijv. in vis, zeewier, eieren en zuivel).
Ik lunch vanmiddag lekker met plakjes roggebrood!
Groetjes, Marloes
Houd jij van roggebrood?
Hoi Marloes,
Sinds kort begonnen met afvallen en het lezen en kijken van je blogs en vlogs.
Ten eerste, ontzettend leuke content heb je! Ik probeer veel van je tips mee te nemen in mijn afval journey.
Ik had wel een vraagje waar je mij hopelijk mee kan helpen….
Ik eet nu sinds 2 weken super gezond (nog zonder een geniet momentje omdat ik hier nog geen zin in heb gehad). Ik merk alleen wel, dat ik bij lange na niet kom op de calorie inname die ik nodig heb voor mijn lichaam terwijl ik nu gezond eet. Ik honger mijzelf niet uit, ik zit daadwerkelijk vol. Maar de app geeft toch aan dat ik maar rond de 1200 kcal per dag eet. Het afvallen gaat goed. Maar ik heb het gevoel te weinig te eten terwijl ik dus wel vol zit. Hoe kan ik meer gezond eten terwijl je lichaam niet aangeeft trek te hebben? Ik hoop wat van je te horen. Nogmaals geweldige content 🙂
Hi! Dank je wel voor je lieve reacties. Jouw probleem kan veel verschillende oplossingen hebben. Ik hoop dat je begrijpt dat ik onmogelijk iedereen gratis persoonlijk advies kan geven. Check wel of je écht alles invoert (denk bijvoorbeeld aan olie om in te bakken, boter op brood etc.). Als dat zo is en je wilt toch meer binnen krijgen zonder meer te eten, dan kun je vaker kiezen voor meer calorierijke opties. Bijvoorbeeld voor een handje noten tussendoor, wat gebroken lijnzaad in je yoghurt etc. Succes!
Ja ik hou van roggebrood! Heerlijk met haring en augurk. Maar ook met gerookte ham met grove mosterd. Leuke blog! En je workouts zijn top!
Dag Marloes
Wederom een
Interessant en informatief artikel.
Wel heb ik nog een vraag ivm voorverpakt brood, zoals roggebrood. Hoe komt het dat dit veel langer houdbaar blijft dan wanneer je bijv. een vers brood bij de bakker haalt?
Groetjes
Megan