Is pure chocolade gezond?

Pure chocolade gezond 3

Er wordt heel vaak gezegd dat pure chocolade gezond is. Chocoladeliefhebbers grijpen dit met beide handen aan als excuus om er meer van te eten. Maar is het eigenlijk wel zo? Werkt pure chocola inderdaad positief voor onze gezondheid? In dit artikel probeer ik zo duidelijk mogelijk aan je uit te leggen of het goed is om regelmatig chocolade te eten, of dat je het beter kunt laten staan.

Wat wordt er gezegd
Pure chocolade zou goed zijn voor onze bloedvaten, het zou beschermen tegen hart- en vaatziekten, het maakt ons alerter en vrolijker, het helpt ons beschermen tegen schadelijke stoffen en sommige bronnen beweren zelfs dat het helpt bij het afvallen.

Het is natuurlijk ontzettend verleidelijk om niet verder te zoeken naar informatie, deze claims te geloven, de (hardloop)schoenen aan te trekken en naar de winkel te rennen voor een extra grote portie. Dat gaan we niet doen, want dit klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch maar verder op onderzoek uit…

Pure chocolade gezond 2

Verschillende soorten chocolade
Je hebt verschillende soorten chocolade. De soorten zijn ingedeeld op de hoeveelheid cacaopoeder die ze bevatten. Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, alleen cacaoboter. Sommige mensen zeggen daarom dat het eigenlijk geen chocolade is. Melkchocolade bevat ten minste 25% cacaopoeder en pure chocolade ten minste 54%. Dan heb je ook nog extra pure chocolade, ik vond bij de Albert Heijn Lindt chocolade met zelfs 99% cacaopoeder! Als het percentage cacaopoeder relatief laag is (54-65%), dan heet de chocolade vaak gewoon ‘pure chocolade’, zoals bijvoorbeeld de chocolade hierboven. Bij een percentage van 70% cacaopoeder of hoger, wordt dit vaak vermeld op de verpakking, zoals je ziet op de bovenste foto.

Natuurlijk bestaan er ook eindeloos veel repen met toevoegingen als noten, fruit en karamel, maar daar ga ik in dit artikel even niet op in.

Voedingswaarde en calorieën 
Eigenlijk is het vrij makkelijk: hoe meer cacaopoeder er in een reep chocolade zit, hoe minder suiker. Je ziet dat duidelijk op de foto hieronder. De normale pure chocolade (links) bevat ruim 44g suiker per 100g, de 72% chocolade (midden) bevat 27g suiker en de 90% chocolade (rechts) nog maar 7g.
Dat er minder suiker in zit, wil echter niet zeggen dat hele pure chocolade minder calorieën bevat. Integendeel zelfs! Cacao bevat van nature veel (verzadigd) vet. Vet bevat per gram meer calorieën dan suiker, om deze reden zitten er meer calorieën in de meest pure reep!

Voedingswaarde

Gezondeheidsclaims
Nu het moeilijkste gedeelte. Wat is er waar van alle positieve geluiden rondom pure chocolade. Er zijn super veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan, die niet allemaal hetzelfde uitwijzen. Sommige onderzoeken zijn niet heel sterk qua opzet, waardoor over de uitslag gediscussieerd kan worden. Ik bespreek hieronder per claim of deze voldoende is bewezen:

 • Voorkomt hart- en vaatziekten: Dit zou komen door de flavanolen (of flavonoïden) in cacaopoeder. Deze gaan helaas grotendeels verloren bij de bereiding van chocolade. Rauwe chocolade bevat veel meer van deze anti-oxidanten en zou daarom in theorie gunstiger moeten werken. Voor beide varianten is niet voldoende wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen dat het positief werkt tegen hart- en vaatziekten. Áls er een gunstig effect is, dan is dat bij matig gebruik (dagelijks +-10g).
 • Goed voor de bloedvaten: Het lijkt wél zo te zijn, dat de flavanolen en positief effect hebben op onze bloedvaten. Het houdt ze soepel door te beschermen tegen schadelijke stoffen. Desondanks wordt niet perse aangeraden om pure chocolade te eten.
 • Alertheid: Dit zou komen door de cafeïne die in cacaopoeder voorkomt. Deze hoeveelheid is echter héél klein. Veel minder dan in bijvoorbeeld een kopje koffie. Waarschijnlijk is het effect dus erg klein. Als je erg gevoelig bent voor cafeïne, zou je misschien een heel klein verschil kunnen merken.
 • Vrolijk maken: Pure chocolade bevat het stofje tryptofaan en nog een paar andere soortgelijke stofjes. Deze worden omgezet in serotonine, wat gevoelens van angst en stress verlaagt. Hierdoor kunnen we ons vrolijker gaan voelen. De stofjes komen echter in hele kleine hoeveelheid voor, waardoor het effect minimaal zal zijn. Ik wil daar even aan toevoegen dat de heerlijke smaak je natuurlijk wel vrolijk kan maken :).
 • Helpen met afvallen: Dit is een grote fabel, want pure chocolade bevat juist ontzettend veel calorieën. Als je er (te) veel van eet, kom je juist aan.

Pure chocolade gezond 4

Voordelen en nadelen van pure chocolade 
Om een volledig beeld te geven, hier even de voor- en de nadelen van pure chocolade onder elkaar.

Voordelen 

 • Hele pure chocolade (70% of hoger) bevat veel minder suiker dan andere soorten chocola. Het verhoogt daardoor minder de bloedsuikerspiegel. Voor mij is dit een groot voordeel, omdat je op een later moment geen extra zoete trek krijgt (iets wat ik met normale chocolade zeker wel heb).
 • Van hele pure chocolade heb je veel minder de neiging om veel te eten. Van ‘normale’ chocolade eet ik altijd meer dan ik zou willen. Ik heb nu 2 blokken hele pure chocolade in de koelkast liggen en ik kan makkelijk 1 stukje nemen en hem weer weg leggen.
 • Het helpt dus de bloedvaten beschermen.

Nadelen

 • Het bevat veel calorieën en verzadigd vet. Je kunt er dus beter niet teveel van eten als je niet wilt aankomen. Ik raad ongeveer 10 gram als portie aan.
 • Het heeft een heel gezond imago, waardoor je denkt dat je super goed bezig bent.
 • De bittere smaak vinden veel mensen een stuk minder aantrekkelijk dan de zoete smaak van normale chocolade. Het is in ieder geval even wennen.
 • Veel stukken pure chocolade zijn helemaal niet zo ‘puur’ en bevatten maar 54% cacaopoeder. In deze varianten zit evengoed nog heel veel suiker en weinig goede voedingsstoffen. Producten als pure chocopasta of pure hagelslag kunnen zelfs nog véél minder cacaopoeder bevatten, omdat deze niet onder de warenwet van chocolade vallen.

Mijn conclusie
Ik vind hele pure chocolade een prima tussendoortje! Kijk alleen uit met de hoeveelheid vanwege de calorieën. Verwacht er bovendien geen wonderen van, want vele gezondheidsclaims zijn niet voldoende bewezen. Ik vind het heerlijk om een stukje bij een kopje koffie of thee te nemen, of ik breek kleine stukjes in mijn kwark. Vooral de combinatie met Optimel Griekse stijl in de smaak koffie vind ik goddelijk 🙂 (zie foto hierboven).

Ik hoop dat ik je vraag heb kunnen beantwoorden!

Groetjes, Marloes

Houd jij van hele pure chocolade?

Bronnen zijn onder andere: Voedingscentrum, Natuurdiëtisten, CNN

12 reacties

 1. Heel pure chocola eet ik alleen in gerechten, bv over muffins, niet gewoon op zichzelf. Veel te bitter! Dan liever een minder puur stukje met lekkere nootjes eens in de zoveel tijd:) maar ik ben dan ook geen echte chocofreak 😀

 2. Optimel Griekse stijl in de smaak koffie? Bestaat dat??
  Ben dol op chocola! En vooral op (extra) puur! De combi met yoghurt/kwark moet ik dan ook zeker eens proeven ! 🙂

 3. Vroeger luste ik alleen maar witte chocolade maar tegenwoordig alleen nog maar puur. Ik neem altijd die hele pure bij de koffie, heerlijk! Iedere dag neem ik een stukje, ik kan echt niet zonder haha.. En die Optimel koffiesmaak met cacaonibs en kokosvlokken is om voor je bed uit te rennen sochtends haha.

 4. Ik had een tijdje “oh ik ga hele pure chocolade eten, dat is gezonder dan (vul maar in; milka/ tony’s blabla). Maar ik vind het zo vies! Haha. Als ik chocolade wil, is dat omdat ik zin heb in iets lekkers. En dan vind ik het dus zonde om vieze calorieën naar binnen te werken. Nu eet ik weer gewoon Tony’s of Milka en dan doe ik daar een heel klein stukje van. Ik eet op zaterdag een blokje, that’s it. Dus doe er ook nog eens lang mee (zo’n twee maanden, met m’n moeder samen :)). Maar goed artikel, leuk Marloes!

 5. Heerlijk verhelderend artikel! Bedankt Marloes! Helemaal terecht dat jij hier (bloggen) je geld mee kan verdienen. Gezien je achtergrond heb je voor mij een zekere autoriteit en kunde waardoor ik veelal kan aannemen wat je schrijft. Bedankt voor je research!

  Groetjes, Anne

 6. Fijn Marloes dat je dat zo duidelijk uitgelegd hebt. Ik ben dol op de aller donkerte chocolade. Ik vind juist die bittere smaak lekker. Maar altijd maar een klein stukje. Ik heb nog nooit de behoefte gehad een groot stuk op te eten of meerdere bonbons achterelkaar. Veel te zoet!!!!!!!!
  Nu weet ik dat ik het goed doe met zo’n kleinstukje te nemen. Dank je wel!

 7. Dit geld ook voor de o zo gezomde pure pindakazen en notenpasta van tegenwoordig bij het branden onstaan transvetten niet balken in notenolie maar wel pindakaas of.notenpasta op je brood smeren wat greoon verhit os met de bereieing..
  .??? Allemaal worden ze gebrand dus liever rauwe pure pindas en noten en dan ook nog eens de calorien die je snel binnen krijgt

  Altijd voor pure rauwe cacaopoeder kiezen aangezien deze niet zijn verhit en geen vitamines e mineralen verloren gaan…. zoals wel bij chocolade en andere commerciele doelstelli gen….. laat je niet verleiden door de commercie met windermiddelen en natuurlijk….

  Hoot graag commments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram