Is pindakaas gezond

Is pindakaas gezond? Het is toch een dikmaker?

Het is geen geheim: ik HOUD van pindakaas! Bijna elke dag gebruik ik het. Ik merk dat veel mensen er vragen over hebben. Is pindakaas gezond? Het bevat toch mega veel calorieën? Hoe zit dat? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Disclaimer: van 1 product zeggen of het gezond is of niet, is vrijwel onmogelijk. Een gezond eetpatroon bestaat namelijk uit een verzameling van allerlei verschillende producten met verschillende voedingswaarden. Toch ga ik een poging doen…

Wat is pindakaas?

Pindakaas is een product dat gemaakt is van gemalen pinda’s. 100% pindakaas bevat letterlijk alleen maar pinda’s. Aan veel soorten pindakaas zijn echter ook andere ingrediënten toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan zout, suiker en (palm)olie

Is pindakaas gezond?

In pinda’s (en dus in pindakaas!) zitten veel goede, onverzadigde vetten. Deze helpen ons cholesterolgehalte goed houden. Daarnaast bevat het (plantaardige) eiwitten die goed zijn voor onze spieren en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine E, vitamine B6, magnesium en zink. Kortom, veel goede voedingsstoffen! Wat mij betreft past (100%) pindakaas dus prima in een gezond eetpatroon.

Pindakaas met toevoegingen is iets minder gezond. Suiker en zout zijn ingrediënten die minder bevordelijk zijn voor onze gezondheid. Ook palmolie is niet zo goed voor ons, omdat het relatief veel verzadigd vet bevat. Daarnaast worden voor het telen van palmolie veel bossen gekapt, waardoor het vaak niet zo milieuvriendelijk is.

Veel calorieën…

Houd er echter wel rekening mee, dat pindakaas heel calorierijk is. Dat komt doordat het zo ontzettend rijk is aan (goede!) vetten. Deze vetten hebben een positieve invloed op onze gezondheid, maar we hebben er maar een heel klein beetje van nodig.

Eet je veel en vaak pindakaas? Dan kan het inderdaad een dikmaker zijn. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je op je boterham smeert of door je havermoutpap gooit.

Mijn advies aan jou

Ik vind het lastig om een exact advies te geven, maar toch ga ik het proberen te doen. Pin me er echter niet teveel op vast! Wat mij betreft is het geen enkel probleem om dagelijks pindakaas te eten. Ik raad je echter aan om het bij zo’n 15-30g per dag te houden. Ga je daar voor een keertje overheen? Dat is natuurlijk geen enkel probleem.

Pindakaas als enige bron van goede vetten gebruiken, zou ik niet aanraden. Het bevat namelijk relatief veel omega-6 vetzuren en relatief weinig omega-3 vetzuren. Om een goede balans in vetzuren te houden, raad ik je ook aan regelmatig omega-3 rijke voedingsmiddelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan vette vis, noten, zaden, bepaalde oliesoorten, plantaardige margarines en algen(supplementen).

100% pindakaas

Conclusie

Pindakaas past heel goed in een gezond eetpatroon. 100% pindakaas is de beste keuze. Deze is tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten goed te krijgen, zowel van A- als van B-merken. Mijn persoonlijke favorieten zijn de 100% pindakaas varianten met stukjes noot van Jumbo of Albert Heijn huismerk.

Ik ga nu lekker een boterham met pindakaas smeren!

Groetjes, Marloes

Eet jij graag pindakaas? Wat is je favoriet?

 

7 reacties

 1. Ik hou ook van 100% pindakaas. Krijg door het lezen van het artikel er zin in! Kan je op een dag pindakaas en een handje noten nemen? Omdat ze allebei calorierijk zijn

 2. Tipje: Lidl heeft ook 100% pindakaas, maar dan zijn de noten even (zonder toegevoegde olie etc.) geroosterd. Daardoor is die smaak iets dieper. Enorm lekker voor de afwisseling.

 3. Ha, mijn favoriete 100%pindakaas: die mijn lieve man maakt.
  Pinda’s even roosteren, daarna malen en klaar!
  Om niet er teveel van te snoepen eet ik maximaal drie keer in de week een zelfgemaakte (grote) boterham met deze pindakaas.

 4. Ik ben echt dol op pindakaas 🥰
  Ik heb een hoge energiebehoefte en vind het daarom eigenlijk best ideaal dat het zoveel calorieën bevat.
  Wat ik me soms eerder afvraag, is of ik niet teveel lectines binnenkrijg met veel gebruik van pindakaas en (andere) peulvruchten…
  Zou je een artikel over lectines willen overwegen?😇

 5. Ik gebruik altijd de bio 100% pindakaas van Lidl. Ik heb ah geprobeert, daar vind ik teveel olie in en de smaak viel tegen.

 6. Ja de 100% pindakaas van de B&F-shop (natural en/of crunchy) elke dag neem ik er een lepel uit voor door m’n havermoutpap of op een rijstwafel met plakjes banaan …

 7. Heerlijk!

  Gewoon zelf even een zakje ongezouten en ongeroosgerde pindas in de keukenmachine en klaar! Soms heel smeuig soms met iets meer stukjes is maar net waar ik zin in heb! Lekker goedkoop en gezond!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram