word je dik van koffie
| 2 juni 2019

Is koffie gezond? Hoeveel kopjes mag je drinken?

Het is geen geheim dat ik een ontzettende koffieleut ben. Ik drink niet ontzettend veel per dag, maar er gaan weinig dagen voorbij zonder kopje koffie. Heel vaak krijg ik de vraag of dat niet slecht is. Cafeïne is toch niet goed voor je? En koffie is vochtafdrijvend, toch? Vandaag deel ik de laatste bevindingen met je.

Is koffie gezond?

Veel mensen denken dat koffie ongezond is. Cafeïne zou slecht voor je zijn, koffie verhoogt je cholesterolwaarden en het drijft vocht af. In de werkelijkheid valt dit allemaal best wel mee.

Er zijn zelfs steeds meer onderzoeken dat matig gebruik van koffie een iets lager risico geeft op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Een paar kopjes koffie drinken, past dus prima in een gezonde leefstijl. Er zijn echter een paar aandachtspunten hierbij. Die vertel ik je hieronder.

Cafeïne is slecht voor je…?

Koffie bevat cafeïne, in een gemiddeld kopje koffie zit 85mg cafeïne. In geringe mate (1-2 kopjes koffie) kan cafeïne een positief effect hebben op de alertheid, je concentratie en je (sport)prestaties. Krijg je te veel cafeïne binnen, dan kan dat zorgen voor een gevoel van angst, hoofdpijn, duizeligheid of hartkloppingen. Waar die grens ligt, kan per persoon verschillen. Ik merk dat de een gevoeliger is voor cafeïne dan de ander. Vaak voelen mensen snel genoeg of dat bij hen het geval is.

Koffie verhoogt het cholesterol

In koffie zitten stofjes die het slechte cholesterol (het LDL-cholesterol) kunnen verhogen. Bepaalde koffiesoorten bevatten meer van deze stofjes. Van bijvoorbeeld espresso of koffie gemaakt met cups, kun je om deze reden beter niet meer dan 2-3 kopjes per dag drinken. Ook voor koffie gezet door een automaat met een metalen of nylon filter, geldt dit advies. Voor koffie die gezet is met een cafetière wordt aangeraden niet meer dan 1 kopje per dag te gebruiken. Kookkoffie kun je het best zo min mogelijk nemen.

Is koffie vochtafdrijvend?

Lang werd gedacht dat koffie vochtafdrijvend werkt en dat je het daardoor niet mocht rekenen als vochtinname. Het advies om bij elke kop koffie een glas water te nemen, hoor ik nog vaak! Dit blijkt echter niet waar te zijn. Na het drinken van een kopje koffie moet je vaak sneller plassen. Op een later moment ga je dan echter weer minder vaak naar de wc. Je raakt dus iets sneller je urine kwijt, maar niet méér dan normaal.

Hoeveel kopjes koffie mag je drinken?

Bij het gebruik van 4 kopjes koffie per dag treed er bij vrijwel niemand een negatief effect op. Bij veel mensen gebeurt dit ook nog niet als ze dagelijks 6 kopjes nemen. Uitzonderingen zijn dus de koffiesoorten die meer cholesterolverhogende deeltjes bevatten, zoals ik hierboven aan gaf.

Kom je aan van koffie

Voor wie is koffie drinken niet zo verstandig?

Voor kinderen onder de 13 jaar, wordt het gebruik van cafeïnerijke producten helemaal afgeraden. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen beter niet meer dan 1 kopje koffie per dag drinken wegens mogelijke schadelijke effecten.

Mijn conclusie

Koffie drinken is helemaal niet ongezond, als je niet binnen de risicogroepen valt! Neem gerust 4 kopjes koffie per dag. Houd wel je eigen lichaam goed in de gaten. Krijg je een rusteloos of gespannen gevoel na het drinken van koffie? Beperk dan je inname wat meer.

Uiteraard kun je het beste kiezen voor koffie zonder suiker of melk, anders kunnen de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt snel oplopen.

Ik zelf blijf gewoon lekker mijn 1-4 kopjes per dag drinken. Ook het gebruik van cafeïne voor het sporten helpt me ontzettend als ik weinig motivatie heb voor mijn workout. Ik probeer dit niet te vaak te doen, anders kan het effect afzwakken.

Groetjes, Marloes

Drink jij veel koffie?

Bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad, NOC*NSF factsheet cafeïne.

5 reacties

  1. Laatst stond er een artikel in de krant over een onderzoek dat koffie erg gezond blijkt te zijn en een goede invloed heeft op de darmen.

  2. Dank je voor het overzichtelijke artikel! Wat is kookkoffie precies?
    Koffie is echt zoiets waar elke maand wel een nieuw bericht over is dat het goed voor je is en de maand daarna dat het slecht voor je is. Ik gok erop dat het niet al te nadelig is! Ik drink 1-4 flinke koppen koffie per dag, oplos of boerenkoffie (schep koffie in je kopje en dan kokend water erop)

    1. Kookkoffie wordt vaak gemaakt door Turkse en Marokkaanse mensen. Ze gebruiken een soort koffiepotje (zie afbeelding) en zetten het op het vuur :).

  3. Hii,
    Hoeveel ml noem jij een kopje. Ik heb namelijk een grote mok en die is wel 400 ml. 1 kopje is dan best veel?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram