Is een Kant en Klare Stoommaaltijd Gezond?

stoommaaltijd-gezond

We weten allemaal dat koken met verse producten altijd de meest gezonde keuze is voor een warme maaltijd. Maar wat als je een keer écht geen tijd hebt? Dat een kant en klare nasi, bami of macaroni niet de beste keus is, weten veel mensen wel. Maar hoe zit het met een stoommaaltijd? Hierin zitten gewoon allemaal verse ingrediënten! Ik bekijk zo’n maaltijd kritisch voor je en vertel je waar ik op let om te beoordelen of dit een gezond alternatief is.

Wat is een stoommaaltijd?
Een kant en klare stoommaaltijd kun je tegenwoordig bij heel veel supermarkten krijgen. Het is een plastic bak met daarin verse producten. In de deksel van de bak zit een ventiel, die hete lucht doorlaat. Door de bak in de magnetron te zetten, stoomt de maaltijd gaar. In een korte tijd heb je dus een ‘verse’ warme maaltijd op tafel staan.

ingredienten

De ingrediënten
Om te weten of deze maaltijd gezond is, ga ik eerst kijken naar de ingrediënten. Ik wil namelijk dat er zo min mogelijk onnodige toevoegingen in mijn voeding zit. Het liefst dus zo veel mogelijk verse en pure producten met gezonde voedingsstoffen.

Je ziet de ingrediëntenlijst hierboven, hoe eerder een ingrediënt genoemd is, hoe meer er van in zit. Allereerst veel groenten, daar word ik blij van. Verder aardappel en kip, ook prima! Waar ik iets minder blij van wordt, is roomboter, aroma (want watvoor aroma is het??) en suiker. Ik hoop dat deze hoeveelheden niet zo groot zijn.

De samenstelling van de maaltijd 
In dit artikel kon je al eens lezen hoe de samenstelling van een warme maaltijd ongeveer ‘hoort’ te zijn. Ik hoop op ongeveer 200g groenten, 100-150g kip en 150g aardappel. Ik ben even aan het rekenen geslagen, in deze maaltijd zit ongeveer:

  • 135g groenten
  • 126g aardappel
  • 95g kip

Dit betekent dat ongeveer 90g ‘overige’ producten zijn. Voor een deel is dit citroen, maar ook kruiden, specerijen, olie, boter en suiker. Ik had natuurlijk liever meer groenten, kip en aardappel gehad en iets minder overige dingen. Toch vind ik 135g groenten in een kant en klare maaltijd niet slecht! Dat was een aantal jaar geleden zeker veel minder.

De voedingswaarde
Dan ga ik ook eens even kijken naar de voedingswaarde van dit gerecht. Deze is te vinden op de verpakking. In deze hele maaltijd zitten de volgende voedingsstoffen:

voedingswaarde

Om goed te kunnen vergelijken, heb ik de voedingswaarden van een aantal recepten die ik de laatste tijd plaatste, eronder gezet. Zoals je ziet, past de stoommaaltijd hier eigenlijk prima tussen. Als ik mijn perfect gezonde maaltijd had mogen samenstellen, dan had ik liever íets minder verzadigd vet gehad en iets meer eiwit, maar mijn eigen gezonde recepten hebben dit ook lang niet altijd! De hoeveelheid suiker valt overigens echt super mee, als je naar deze waardes kijkt.

De smaak
Ik heb natuurlijk echt niet alle maaltijden uitgeprobeerd, maar ik moet zeggen dat ik de smaak van degenen die ik wel heb gehad, echt niet vind tegenvallen! De laatste jaren is de kwaliteit naar mijn idee flink vooruit gegaan. Ik vind de maaltijden vaak wel erg zout, of er zit (zoals bij die op de foto) best veel knoflook en citroen op. Dit haalt de smaak natuurlijk erg omhoog, maar mijn prikkelbare darmen worden hier niet zo vrolijk van. Ook is het naar mijn smaak vaak iets te vettig, omdat ik thuis minder olie/boter gebruik. Verder is het vlees/de vis gewoon lekker mals en blijven de groenten knapperig. Kortom, qua smaak ben ik best enthousiast, zeker in vergelijking tot de stoommaaltijden van een paar jaar geleden!

stoommaaltijd

De prijs
Bij de meeste supermarkten heb je een stoommaaltijd tussen de €4,- en €6,-. Helemaal geen gekke prijs naar mijn idee, want als je zelf een maaltijd kookt ben je niet veel minder kwijt. Als je voor meerdere personen kookt, wordt het in verhouding wel een stuk goedkoper. Een stoommaaltijd is naar mijn idee net iets duurder dan een gemiddelde maaltijd die je thuis kookt.

Mijn conclusie
Als ik alles zo op een rijtje zet, dan vind ik deze stoommaaltijd een heel goed alternatief voor als je geen tijd hebt om te koken. Natuurlijk wil je het allerliefst iets minder verzadigd vet en een warme maaltijd zonder toegevoegd suiker. Maar welke maaltijd is nu écht perfect?? De enige echte nadelen, vind ik dat de hoeveelheid groenten te laag is en de hoeveelheid zout hoog. Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je deze maaltijden beter mijden. Ik raad aan om extra groenten te eten bij de lunch of als tussendoortje, op dagen dat je kiest voor een stoommaaltijd.

Kortom, niet perfect…maar zeker een heel acceptabel alternatief! Bovendien een stuk beter dan een andere kant en klaarmaaltijd of fastfood :). Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten stoommaaltijden, maar nu weet je hoe jij jouwe kunt beoordelen op gezondheid.

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens een stoommaaltijd?

5 reacties

  1. Yep, ik vind ze soms ideaal. Zeker als er door mijn omgeving voor een vette (fastfood) maaltijd wordt gekozen. Maar het liefst kook ik zelf, dan weet ik precies wat er in gaat.

  2. Nee, ik heb nog nooit een stoom maaltijd geprobeerd. Als ik niet uitgebreid wil koken maak ik liever een omelet of wok ik wat groentes met tofu ofzo.

  3. Blij met deze review. Ik vind zo’n stoommaaltijd, of een kant en klare maaltijdsalade, namelijk af en toe een uitkomst maar dacht dat het heel slecht is voor je. Gelukkig valt dat dus wel mee.

  4. Zonde van de hoeveelheid zout en de kleine hoeveelheid groente. Maar ik vind hem wel heel erg meevallen eerlijk gezegd! Inderdaad wel een prima maaltijd als je een keer geen tijd hebt om te koken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram