is kaas gezond

Is kaas gezond? Mijn tips!

Wij Nederlanders zijn echter kaasmonsters. Op brood of crackers, bij de warme maaltijd of gewoon als tussendoortje, kaas wordt rijkelijk gegeten. In mijn diëtistenpraktijk raad ik héél regelmatig mensen aan om minder kaas te eten, daarom leek het me handig om er ook op mijn blog wat extra aandacht aan te besteden.

Wat is kaas?

Ok, laten we even heel kort aandacht besteden aan wat kaas eigenlijk is. Kaas wordt gemaakt van melk. Er worden stoffen uitgehaald (vooral vocht) en aan toegevoegd (stremsel, zuren en eventueel schimmels). Door bereiding en rijping ontstaat kaas. Sommige kazen zoals bijvoorbeeld hüttenkäse hebben een heel kort rijpingsproces. Oude kaas heeft juist heel lang gerijpt.

De voordelen van kaas

Dan ga ik eerst even in op de positieve eigenschappen van kaas. Die zijn er namelijk genoeg! Kaas bevat veel eiwit en zit boordevol verschillende vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld calcium, vitamine B12, vitamine B2, vitamine A, magnesium en zink. So far so good dus…

De nadelen van kaas

Er zitten echter ook wat grote nadelen aan kaas. Het bevat namelijk veel (slecht) verzadigd vet en zout. Onderzoeken wijzen uit dat dit de kans op verschillende hart- en vaataandoeningen vergroot. Bovendien is de kans op een hoge bloeddruk hoger als we teveel zout gebruiken.

Daarnaast zijn veel soorten kaas best heel calorierijk, doordat er zo veel vet in zit. Je komt dus gemakkelijk aan als je vaak en veel kaas eet.

Gezonde varianten

In 10+, 20+ en 30+ kaas zit een stuk minder vet dan in ‘normale’ 48+ kaas. In 30+ kaas zit ongeveer de helft aan slechte vetten. Ditzelfde geldt voor veel soorten schapenkaas en geitenkaas. Deze hoeveelheid is echter nog steeds een stuk hoger dan die in andere gezonde soorten broodbeleg! Bovendien zit er vaak alsnog veel zout in. Neem het dus niet te vaak. 10+ en 20+ kaas zijn vaak niet zo lekker meer en plastic-achtig van structuur.

20+ smeerkaas is wel vaak lekker en bevat aanzienlijk minder vet, maar ook dit is erg rijk aan zout.

Naar mijn idee is hüttenkäse een gezondere vorm van kaas. Deze is relatief arm aan vet en de hoeveelheid zout is te overzien :). Ook 30+ kaas met minder zout is een beter alternatief dan normale kaas.

Toast met huttenkase

Kaas als vleesvervanger

Vegetariërs gebruiken kaas vaak als vleesvervanger. Ik zou adviseren dit niet te vaak te doen. Kaas bevat namelijk niet voldoende ijzer om een volledige vleesvervanger te zijn. Daarnaast is ook hier de hoge hoeveelheid verzadigd vet en zout een issue. Hier vind je tips over een juiste manier van vlees vervangen.

Mijn advies

Je hoeft echt niet te stoppen met kaas eten! Zoals ik in het begin zei, bevat het veel goede voedingsstoffen. Niet te veel kaas gebruiken is echter wel verstandig.

De meeste mensen geef ik het advies om gewoon matig te zijn met kaas. Meestal geef ik het advies niet meer dan 1 boterham met kaas te eten per dag (of 3 kleine blokjes kaas / 20-30g geraspte kaas).

Mensen met een hoog cholesterolgehalte adviseer ik vaak om over te stappen op 30+ kaas. Ook hier raad ik aan matig mee te zijn. Ik houd daarbij dezelfde hoeveelheden aan als hierboven. Mensen met een hoge bloeddruk die zoutarm moeten eten, kunnen eventueel kaas met minder zout gebruiken. Ook dit echter met mate.

Tot slot wil ik nog even benadrukken dat af en toe genieten van een kaasfondue of een kaasplankje natuurlijk helemaal geen probleem is!

Groetjes, Marloes

Eet jij veel kaas? Wat is je favoriete soort?

12 reacties

  1. Hoi Marloes,

    Ik eet nooit kaas want ik vind het niet lekker. Dus bij het letten op verzadigd vet en zout is dat wel gunstig! Tenminste nog een voordeel van geen kaas eten, want heel vaak is het wel een nadeel omdat het toch in veel dingen zit.

    Mijn favoriete soort is dan ook pindakaas :P.

  2. Ik ben dus echt zo’n kaasmonster! Liefst 48+ kaas. Maar smeerkaas (ind 20+), brie en mozzarella vind ik ook heerlijk. Vind het dan ook best moeilijk hierin te matigen haha

  3. Ook ik was, ben een kaasmonster. Ik heb de kaasmodus dus echt op een laag pitje moeten zetten. Zo in de loop van de tijd heb ik er aardig wat andere producten voor in de plaats gevonden. Ik eet ook heel anders maar een eiwitpannenkoekje met kaas is nog steeds niet te versmaden😋 ik leg er nu twee kaasmesplakjes op terwijl ik vroeger op een gewone pannenkoek er wel vijf plakte. 🤭

  4. Hou Marloes terwijl ik jou artikel lees zit ik dus een boterham (volkoren natuuuuurlijk 🤗) met een plak old Amsterdam te eten met tomaatjes in the side ook ik ben een super kaas monster vind zowat bijna alle kazen lekker haha maar dat er ongezonde dingen inzitten is jammer maar weet dat ook wel dus dan maar met mate 🙈 leuk artikel weer thanxxx
    Karyn

  5. Hoi Marloes,

    Hier een kaasliefhebber, dus ook huttenkase. Sinds een jaar erachter gekomen dat ik een lactoseintolerantie heb. Een alternatief voor huttenkase heb ik nog niet gevonden. Jij wel?

    Groetjes Milou

  6. ik ben echt een kaasmonster, maar probeer wat minder ervan te eten,
    ik heb laatst bij huttenkase op de verpakking gekeken, maar daar is room aan toegevoegd? hoor dat echt zo of doen merken dat maar voor de smaak? het klinkt namelijk niet gezond 😛

  7. Hoi Marloes, ik vind kaas heerlijk, jong, oud,geitenkaas en fransekaas. Helaas heb ik vaak mijn cholesterolgehalte te hoog en moet ik daar ook medicijnen voor slikken. Sinds ik jou filmpjes bekijk eet ik veel minder kaas en ook niet meer elke dag. Dus helemaal top.

  8. Moet bekennen dat ik een echt kaasmonster ben. Doe ik het op brood, dan schaaf ik gerust nog wat plakjes kaas voor ‘on the side’. De lekkerste kaas vind ik oude kaas. Heerlijk! Ik hou ook van feta en gebruik dit in mijn couscoussalade. Smeerkaas vind ik lekker, wel die van Eru. De 15+-variant vind ik ook lekker van dat merk. Ondanks dat ik het al wist, is jouw artikel wel weer een eyeopener. Morgen weer eens andere vleesvervangers voor op brood kopen.

    Liefs,
    Marloes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram