Een aantal van jullie gaf aan het leuk te vinden om af en toe een artikel te zien rondom een bepaald product. Dat vond ik een leuk idee! Vandaag daarom een artikel over hüttenkäse, oftewel cottage cheese. Dat ik fan ben van hüttenkäse, dat heb je hoogstwaarschijnlijk wel door als je vaker mijn blog bezoekt. Ik verwerk het in superveel recepten en eet het zeker meerdere keren in de week. Waarom ik hüttenkäse zo geweldig vind, hoe ik het gebruik en wat mijn favoriete recepten zijn, dat lees je in dit artikel!
Wat is hüttenkäse?
Hüttenkäse wordt ook wel cottage cheese of huttenkaas genoemd. Het is een kaas die niet gerijpt of gekleurd is, eigenlijk gewoon een hele jonge kaas dus. Qua structuur lijkt het een beetje op kwark met klontjes (sounds good, right!? ;)). Normale kaas wordt geperst, waardoor al het vocht eruit is. Bij hüttenkäse gebeurt dit niet, waardoor het nog vochtig is.
De voedingswaarde
Vrijwel alle soorten kaas zijn ontzettend vet. Hüttenkäse is daar een grote uitzondering op! Het bevat nauwelijks vet en koolhydraten, maar wel veel eiwit in vergelijking tot andere producten. Bovendien is het heel caloriearm in vergelijking tot andere kaassoorten.
Eiwitten zijn niet alleen goed voor onze spieren en het herstel na het sporten, maar het vul ook mega goed. Daarom wordt hüttenkäse vaak gebruikt door mensen die willen afvallen (of niet willen aankomen), maar ook door fitnessers, bodybuilders en andere sporters.
Hierboven zie je de voedingswaarde van hüttenkäse, vergeleken met die van normale kaas en 30+ kaas. Zoals je ziet bevat het aanzienlijk minder vet en calorieën en nog wel aardig wat eiwit.
De smaak
Hüttenkäse heeft een hele neutrale smaak. Het is een stuk minder zuur dan kwark. Door de neutrale smaak kun je het zowel in zoete als in zoute recepten verwerken! Ook kan het lekker wat smeuïgheid (vies woord eigenlijk…) toevoegen aan een gerecht, zonder dat het vet toevoegt. Wat mij betreft een dikke YAY dus!
Mijn favoriete recepten
Hieronder vertel ik je hoe ik hüttenkäse graag gebruik. Ik link daarbij natuurlijk naar verschillende recepten die ik eerder plaatste.
- Als beleg op brood, crackers, roggebrood, rijstwafels of pannenkoeken. Ik combineer hüttenkäse dan heel graag met bijvoorbeeld kipfilet, avocado, gerookte zalm, augurk, kruiden, (rucola)sla en tomaat. Ik maak er ook regelmatig sandwiches mee zoals bijvoorbeeld hier en hier.
- Door een salade, om het iets smeuïger te maken! Zoals bijvoorbeeld op de foto hierboven. Ik probeer het gebruiken van slasaus te beperken omdat het vrijwel altijd heel vet is. Hüttenkäse is voor mij een ideale vervanger.
- Hüttenkäse vind ik ook perfect voor door de soep, in plaats van créme fraîche of kookroom. Hierdoor geef je jouw soepje toch een beetje frisheid mee. Het krijgt zelf een beetje een romige structuur zonder dat je veel extra vet toevoegt.
- Verwerkt in een toetje, zoals bijvoorbeeld deze gezonde trifle met hüttenkäse en aardbei.
- Ik maak er graag gezonde borrelhapjes mee. Bijvoorbeeld tomaatjes gevuld met hüttenkäse en kruiden of gerookte ham rolletjes met hüttenkäse, tomaat en basilicum.
- Ook op mijn wraps gebruik ik graag hüttenkase, voor een beetje smeuïgheid.
- Tenslotte neem ik het soms als simpel tussendoortje, gemengd met fruit. Bijvoorbeeld een mandarijn gemengd door 70g hüttenkäse met een beetje kaneel.
- In een zelfgemaakte tonijnsalade of zalmsalade geeft hüttenkäse ook heerlijk wat smeuïgheid! Ik maakte ook eens deze licht pittige variant met papadews.
Naar mijn idee kun je dus echt eindeloos variëren met dit goedje!
Tips
Hieronder wat algemene tips. Ik krijg hier vaak vragen over.
- Hüttenkäse en Cottage cheese zijn exact hetzelfde, de namen worden door elkaar gebruikt.
- Ga voor huismerkvarianten, dat scheelt je vaak meer dan de helft in prijs terwijl de voedingswaarde vrijwel altijd gelijk is.
- Gebruik gerust een wat grotere portie! Hüttenkäse is dus heel mager maar bevat wel aardig wat eiwit. Hierdoor geeft het je smaak en verzadiging zonder dat het veel calorieën levert. Ik gebruik bijvoorbeeld bij de lunch regelmatig 1/4 of zelfs 1/2 bakje!
Conclusie
Ik kan eigenlijk gewoon heel kort zijn: I FREAKIN’LOVE HÜTTENKÄSE! Je vindt het op vrijwel ieder moment in mijn koelkast. Ik blijf het zeker gebruiken in allerlei gerechten!
Groetjes, Marloes
Gebruik jij wel eens hüttenkäse? Wat is jouw favoriete gerecht?
Ik ben ook mega fan van huttekase! Inderdaad wat jij zegt, lekker die smeuïgheid en romigheid zonder al die extra calorieën erbij. Ik eet het dan ook vrijwel dagelijks! ??
#teamhuttenkase 😉
Kun je huttenkase elke dag nemen
Ik HOUD van cottage cheese! Ik vind de structuur ook lekker inderdaad. Ik gebruik het vaak door salades als ‘dressing’ of op brood. Beetje vreemde combinatie misschien (oeps) is een heel klein beetje ketchup of curry toevoegen als je het eet op brood. Maar dat doe ik alleen als ik alleen lunch, want heel veel mensen vinden het maar vreemd, haha. Leuk artikel en thanks voor de inspiratie!
Oeh, lijkt me heerlijk! Vooral met curry! En dan komkommer…mjum
Lekker!!!!
Ik maak ook vaak een salade met cottage cheese.
Doe er dan vaak een paar druppels sriracha chili saus erbij(lekker pittig)
Ik vind de sructuur van cottage cheese of hüttenkase juist zo vies, net als champignons. Die chewy kauwgum achtige licht zoute en romige, maar veder smakelose stuctuur.. bah! Mijn tip voor andere mensen die dat ook hebben, maar wel willen profiteren van de voordelen van dit product, pureer het ergens door heen. Zeker wanneer je het voor smruigheid wil gebruiken bij je soep of in de dressing.
Heel leuk, zo’n artikel over 1 product! Fijn om wat meer info en inspiratie te krijgen!
Thanks!
weet iemand hoelang het na opening nog goed blijft?
(Heb net een geopend doosje met schimmel weggegooid)
Een paar dagen (3-4 ongeveer). Goed afsluiten met folie helpt.
Ik vind cottage cheese echt heel erg tof! Ik vroeg me alleen af of je het bijvoorbeeld ook kan gebruiken om een gerecht mee te gratineren, dus bijvoorbeeld als een vervanging van mozzarella of geraspte kaas?
Dat gaat niet helemaal zoals bij normale kaas. Kijk anders even naar mijn recept voor gezonde lasagne. Ik vind het niet echt een heel groot succes met hüttenkäse.
Is een heel balje.per dag 200 gram op brood bij de lunch erg verdeel het meestal over 2 broodjes of is dit beter.niet goed vanwege zoutgehalte ??
Gr
Dat ligt er helemaal aan wat je verder eet!
Ik krijg echt de bibbers van die klontjes in mijn eten, jakkes 🙁
Dit soort blogs mogen er vaker komen, leeeeuk
Ik vind het niet lekker. Ik krijg de kriebels van die klontjes
Ik ben grote fan en vind het super lekker! Ik eet de 200g met daarin nog een 10g chocolade whey in, wat lijnzaad en soms chiazaad. Of soms wat stukjes noten of blauwe bessen/frambozen erdoor!
Wat is het eigenlijk precies voor een product ? Waarvan afkomstig?
En zou je het ook bijvoorbeeld kunnen gebruiken ipv kookroom als je zelf kip kerrie saus maakt?
Ah sorry mijn eerste vraag zie ik het antwoord al van, niet goed gelezen 😉
Je kunt het inderdaad in warm eten ook toevoegen! Helaas blijven de klontjes wel zitten.
Mijn favo recept is een ommelet gevuld met een beetje pesto, huttekase en rucola. Mmmmm.
Heerlijk spul! Ik gebruik het vaak in pastasalades 🙂
Jaa! Favoriet is met aardbei op een cracker, zo lekker.
Let op het zoutgehalte! Maar zeker beter alternatief voor gewone kaas, maar dus wat zout betreft niet voor kwark.
Zeker waar 🙂
Ik vind Hüttenkäse ook verschrikkelijk! Echter vind ik de variant met bieslook wel erg lekker, is deze minder goed dan de originele Hüttenkäse?
Sinds kort eet ik nu Hüttenkäse,
lekker fris en neutraal van smaak.
Het voordeel is,
het is überhaupt niet
vet
Bovendien het is gezond en zuiver
zonder allerlei kunstmatige toevoegingen.
En veelzijdig
toepasbaar:
een eetlepel cottage cheese door de macaroni of spaghetti
of om een salade wat
smeuiger te maken.