Is hummus gezond

Is hummus gezond? Recepten met hummus!

Hummus, humus, houmous, over de schrijfwijze is te discussiëren. We hebben het echter over hetzelfde: spread van kikkererwten. Klinkt gezond, right!? Toch is kant en klare hummus niet opgenomen in de schijf van vijf van het voedingscentrum. In dit artikel vertel ik je waarom. Ook geef ik je tips voor lekkere gerechten met hummus.

Wat is hummus

Mocht je het nu helemaal niet kennen, even een korte uitleg. Hummus is een spread van kikkererwten gemengd met tahin (sesampasta), olie, knoflook en kruiden. Vooral in Marokko, Turkije en in het Midden-Oosten wordt het ontzettend veel gegeten. Vaak gecombineerd met brood.

Sinds een paar jaar is hummus ook overal in Nederland en België te krijgen. In iedere supermarkt ligt het in het koelschap en vrijwel altijd kun je het ook vinden op de versafdeling. Tegenwoordig heb je ook eindeloos veel variaties op de ‘normale’ hummus. Denk bijvoorbeeld aan pittige hummus, kerriehummus, pompoenhummus en hummus met zongedroogde tomaat.

Is hummus gezond?

De basis van hummus is kikkererwten, die natuurlijk heel gezond zijn! Ook vrijwel alle andere ingrediënten van hummus passen prima in een gezonde leefstijl. Afhankelijk van hoeveel olie een hummussoort bevat, kan hij wel erg calorierijk zijn. Gebruik er dus niet te veel van als je wilt afvallen. Elke dag een boterham hummus eten, kan echter totaal geen kwaad naar mijn idee.

Een nadeel van kant en klare hummus, is dat het vrijwel altijd veel zout bevat. Zout werkt bloeddrukverhogend en is daardoor niet gezond om in grote hoeveelheden te gebruiken. Om deze reden kiest het voedingscentrum ervoor om kant en klare hummus niet op te nemen in de schijf van vijf. Zelfgemaakt hummus is wel helemaal prima, als je geen extra zout toevoegt. In een grijs verleden plaatste ik al eens een recept voor hummus. Laat in dit geval het zout dus weg :).

Recepten met hummus

Het recept voor mijn zelfgemaakt hummus kon je hierboven al zien. Hieronder geef ik je verschillende manieren waarop ik hummus graag gebruik in recepten. Je kunt er namelijk heel veel kanten mee op!

  • Natuurlijk is het gewoon heerlijk op een boterham of een cracker. Ik combineer hummus graag met bijvoorbeeld komkommer, tomaat, rucola, ei, avocado of magere vleeswaren.
  • Als dip voor snackgroenten. Zo heb je in een handomdraai een gezond borrelhapje. Ook beleg ik wel eens plakjes komkommer met hummus, als soort van toastje.
  • Door een salade voor extra smeuïgheid, zoals ik bijvoorbeeld doe in dit recept.
  • Smeer een wrap in met een beetje hummus en beleg met bijvoorbeeld avocado, ei, sla, komkommer en tomaat.
  • Maak een uitgebreide sandwich met bijvoorbeeld hummus, tonijn, olijven, sla en komkommer.
  • Door een pastasalade, bijvoorbeeld voor bij de barbecue.

Zoals je ziet, zijn er genoeg manieren om hummus te combineren op een gezonde manier. Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan!

Mijn conclusie

Hummus is gezond, maar kant en klare varianten bevatten veel zout. Maak het dus liever zelf. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat zelf niet vaak doe. Als fanatieke sporter met een lage bloeddruk vind ik een beetje extra zout niet echt een probleem. Heb jij een hoge bloeddruk? Dan raad ik het aan om hummus zelf te maken. Het is echt niet zo veel werk….en super lekker!

Groetjes, Marloes

Hoe gebruik jij hummus het liefst?

13 reacties

  1. kant-en- klare hummus bevat soms ook suiker en andere toevoegingen, niet enkel het zout is “ongezond”. Desondanks maak ik het nooit zelf. De hoemoes van maza vind ik een heel leuk product. Ze hebben er nu ook met “less salt”. Helemaal prima dus.
    Ik maak er ook graag salades van bijvoorbeeld gekookte kip in stukjes of tonijn in blik en daar hoemoes door ,heerlijk op een volkoren boterham.

    1. Zelfs de “less salt” hummus van Maza valt niet binnen de schijf van vijf volgens het Voedingscentrum 🙁

        1. Het voedingscentrum baseert haar bevindingen op ontzettend veel wetenschappelijke artikelen. Het is dus zeker geen onzin! Wat jij als consument voor keuzes maakt staat daar uiteraard los van. Vandaar dat ik persoonlijk wel de kant en klare varianten kies zoals ik aangeef.

  2. Tot voor kort kende ik hummus niet. Liep altijd met opgetrokken neus lang die bakjes tot ik hoorde dat kikkererwten zo gezond waren en ik er een pasta van maakte. Tja toen aten wij dus hummes zonder dat we het wisten. Ik weet nu dat je er vele kruiden door kunt malen en dat een scheutje olijfolie het smeuïg maakt. We eten het als puree bij onze warme maaltijd. Niet te veel want het is machtig. Het is warm ook erg lekker. Eigenlijk eet je gewoon opgewarmde gemalen kikkererwten met kruiden “hummes” haha!

  3. Bij de AH hebben ze op de versafdeling naast de “Hummus naturel” (met een laagje olie erop) tegenwoordig ook “Hummus klassiek”. Deze smaakt niet alleen lekkerder maar heeft ook nog eens veel minder kcal! 11 kcal per 10gr (1 KH, 0.6 eiwit, 0.4 vet en 0.5 vezels) ipv ca. 33kcal per 10 gr (en veel meer vetten).
    Tip voor als je wil besparen op calorien!

    1. Ik wilde een hummus van de AH aanraden, maar Elisa deed dat al! De Hummus klassiek van de AH is inderdaad een heerlijke, caloriearme variant.

  4. Uit luiheid koop ik vaak kant-en-klare houmous, terwijl ik de zelfgemaakte variant veel lekkerder vind. Ook heb je veel meer als je het zelf maakt. Toch binnenkort maar weer eens doen.

    Liefs,
    Marloes

  5. Mijn ochtend snack is altijd een schaaltje groenten die ik dip in de hummus. En ik zou hem zelf moeten maken…I know…in de originele hummus zit zelfs geen pllantaardige olie in. Daar komt de olie uit de tahin.. en de smeuïgheid uit het kookvocht van de kikkererwten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram