Ik gebruik onwijs vaak havermout in mijn recepten. Toch krijg ik er nog heel regelmatig vragen over: Is havermout gezond? Waarom is het gezond? Is het geen dikmaker? Kortom, ik vond het hoog tijd voor een meer informatief artikel over havermout. Ik ga al deze vragen beantwoorden en je natuurlijk ook wat tips en recepten geven.
Wat is havermout?
Haver is een graansoort, net als bijvoorbeeld tarwe, rogge en spelt. Haverkorrels worden geoogst en vervolgens gepeld, plat gemaakt en in kleinere stukjes gebroken. Soms worden deze stukjes alvast gestoomd, zodat de bereidingstijd korter wordt.
Is havermout gezond?
Havermout wordt gemaakt van de hele haverkorrel. Het is dus een volkoren graanproduct. Zoals je misschien weet, is volkoren graan altijd de beste keuze. Alle goede voedingsstoffen van het graan zitten namelijk nog in het product.
Havermout bevat onder andere langzame koolhydraten, vezels, eiwit, B-vitamines, ijzer, zink en magnesium. Onderzoek wijst uit dat haver een positief effect heeft op ons cholesterolgehalte. Kortom, wat mij betreft past het zeker in een gezond eetpatroon!
Het is toch een dikmaker?
Veel mensen denken dat havermout een dikmaker is. Wat mij betreft is dat zeker niet het geval! Hoe je jouw havermout maakt, heeft echter wel grote invloed op de voedingswaarden. Op de volgende manieren kan jouw havermoutpap ineens toch erg veel calorieën gaan bevatten:
- Vroeger werd havermoutpap vaak gemaakt van hele volvette melk. Daarnaast werd er ook flink wat suiker en boter aan toegevoegd. Dit maakt het wat mij betreft iets minder gezond.
- Ook door een overschot aan gezonde toppings kan jouw havermoutje veel calorieën bevatten. Noten, zaden, pindakaas, cacaonibs en kokos zijn voorbeeld van gezondere toppings die toch heel veel calorieën bevatten. Wil je een beetje op jouw gewicht letten? Wees er dan niet al te rijkelijk mee (al kan af en toe natuurlijk best ;)).
- Suikervervangers als honing, siroop en kokosbloesemsuiker ziet je lichaam gewoon als suikers. Voeg hier dus niet te veel van toe.
Havermout lekker maken
Als je havermout mengt met water of melk en het vervolgens kookt, heeft het niet heel veel smaak. Ik voeg daarom heel graag vers of diepvriesfruit toe aan mijn havermoutpap! Ik doe dit voor het koken, zodat de smaak er lekker in trekt. Mijn persoonlijke favorieten zijn banaan, appel, blauwe bessen, mango en peer…maar eigenlijk alle fruitsoorten kun je erdoor mikken.
Ook kun je jouw havermout op smaak maken met bijvoorbeeld:
- Kaneel
- Cacaopoeder
- Koek- en speculaaskruiden
- Toppings zoals bijvoorbeeld noten, pitten, zaden, cacaonibs, kokos, gojibessen, moerbeien, gedroogd fruit of een beetje pure chocolade.
Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk! Experimenteer lekker met verschillende smaken.
Daarnaast krijgt je havermoutpap een andere smaak als je melkvervangers gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan sojadrink, amandeldrink of haverdrink. Overigens bevat sojamelk van deze opties verreweg het meeste eiwit.
Recepten met havermout
Je denkt misschien gelijk aan havermoutpap als we het over recepten met havermout hebben. Dat is inderdaad een veel voorkomende manier om het te gebruiken. Ik heb veel verschillende havermoutpaprecepten op mijn blog staan, zoals deze met appeltaartsmaak, met pompoen, 4 verschillende recepten, carrot cake havermoutpap of deze stokoude video waarin ik havermoutpap met fruit en walnoten maak.
Toch kun je ook nog heel veel andere dingen met havermout maken:
- Gezondere pannenkoeken, deze of deze
- Gezondere wafels
- Overnight oats
- Bananenbrood
- Cake
- Mugcakes
- Koekjes
- Smoothies
Mijn conclusie
Kortom, zorg dat je altijd een pak havermout in de kast hebt staan, want het is heel veelzijdig en nog gezond ook! Ik ga meestal gewoon voor de meest basic zak met havermout. Sommige fancy soorten bevatten naast havermout ook nog andere toevoegingen die ik liever niet wil. Twijfel je of jouw havermout puur havermout is? Check dan even de ingrediëntenlijst.
Groetjes, Marloes
Gebruik jij vaak havermout? Wat is je favoriete recept?
Ik luste vroeger geen havermoutpap, heb mijn neus er altijd voor opgetrokken. Nu, sinds ik jou recepten ken ben ik helemaal om! Dank😘
Mijn favoriete dagelijkse ontbijt. Lekker afwisselend met karnemelk, verschillende plantaardige drinks of zoals vanmorgen met halfvolle geitenmelk! Zo lekker.
Ik was toch nieuwsgierig naar je “stok oude” video…dus net gekeken! En inderdaad 😅😅, is gewoon al 7 jaar terug! Maar je hebt mij wel geïnspireerd, ik ga morgen mijn allereerste havermoutpap maken!
Ik was toch nieuwsgierig naar je “stok oude” video…dus net gekeken! En inderdaad 😅😅, is gewoon al 8 jaar terug! Maar je hebt mij wel geïnspireerd, ik ga morgen mijn allereerste havermoutpap maken!
Louise,
Alvast smakelijk eten morgenochtend. Is heerlijk, kan in vele variaties, met fruit (banaan, bessen, rozijntjes…)en een losgeklopt eitje door… je bent er vlugger verslaafd aan dan je denkt !
Goeiemorgen Louise,
Vanmorgen had ik havermout met verse geitenmelk en frambozen + banaan.
Heeft het bij jou ook lekker gesmaakt ? 😉
Geraspte wortel met appel doe ik ook vaak. Heerlijk. En als je van rode bietjes houd kun je die ook in je havermout doen. Ik gebruik voorgekookte rode bietjes in zo’n vaciumverpakking. Rasp dan 100 gram bietjes, 100 gram blauwe bessen, 200 ml. melk, 3 eetl. havermout en 1 eetl. lijnzaad. Verwarm dit tot je de juiste dikte hebt. Eventueel nog wat nootjes of zaadje zoals zonnebloem of pompoenpitjes voor de bite. Klinkt misschien een beetje raar, maar probeer het maar, hmmm