groentechips gezonder dan normale
| 31 augustus 2019

Is groentechips gezond?

Jullie vragen inspireren me altijd tot nieuwe artikelen. De laatste tijd heb ik een aantal keer de vraag gekregen of groentechips beter is dan normale chips. Ik snap helemaal dat hier twijfel over is. Groenten zijn namelijk gezond. Maar is dit nog steeds zo als er chips van wordt gemaakt? Tijd voor een artikel! Ik leg het je zo goed mogelijk uit.

Wat zijn groentechips

Eigenlijk zegt het woord het al, we hebben het hier over chips gemaakt van groenten. Oftewel dunne krokante plakjes van bijvoorbeeld wortel, rode biet, pastinaak, of andere groenten.

Hoe wordt het gemaakt?

Eerst worden de groenten uiteraard gewassen en in heel dunne plakjes gesneden. Vervolgens worden ze net als chips gefrituurd in olie. Vaak wordt hiervoor zonnebloemolie gebruikt. Tenslotte wordt er zout over de chips gestrooid om de smaak te verbeteren. Soms worden er nog andere kruiden, specerijen of smaakmakers toegevoegd.

Groenten bevatten natuurlijk veel goede voedingsstoffen als vitamines en mineralen. Door het verhitten op hoge temperatuur zullen deze echter grotendeels verdwijnen.

Tyrells groentechips

De ingrediënten

Hieronder vergelijk ik de ingrediënten van normale naturel chips met die van groentechips:

Naturel chips: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), zout.

Groentechips: pastinaak, rode biet, wortel, zonnebloemolie, zeezout

Eigenlijk is het enige verschil dat in plaats van aardappel groenten worden gebruikt. Daarnaast bevat deze groentechips (Tyrells, o.a. te koop bij Jumbo) zeezout in plaats van normaal zout.

De voedingswaarde

Ook vergelijk ik de voedingswaarde van normale chips met die van groetechips. Ik ga uit van 100g product.

Voedingswaarden groentechips

Zoals je ziet maakt het vrijwel geen verschil. Beide producten bevatten veel verzadigd vet (= slecht vet) en zout en zijn dus zeker niet gezond te noemen. De groentechips bevatten iets minder koolhydraten, maar flink wat meer suikers. Dit komt doordat in sommige soorten groenten wat suiker zit, bijvoorbeeld in wortel en in rode biet.

Het staat niet op de verpakkingen (wat dat is niet verplicht), maar deze producten zullen ook veel transvet bevatten (de meest slechte vorm van vet). Dit komt door de manier van bereiden. Als je gezonde olie (zonnebloemolie of andere plantaardige oliën) verhit op zeer hoge temperatuur, dan wordt een deel van dat vet omgezet in transvet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

is groentechips gezond

Mijn conclusie

Ik kan groentechips dus geen gezonde chips noemen. Ze bevatten veel verzadigd vet, transvet en zout. Daarnaast zitten er vrijwel geen nuttige voedingsstoffen meer in. Eigenlijk zijn ze gewoon vergelijkbaar met normale chips.

Gezonde chips??

Vaak krijg ik dan als vervolgvraag: Wat is dan wel gezonde chips? Mijn antwoord daarop is misschien niet zoals je die verwacht. Natuurlijk bestaan er chipsvarianten met minder slecht vet doordat ze bijvoorbeeld in de oven zijn gebakken. Ook die bevatten echter vaak veel zout en weinig nuttige stoffen.

Mijn advies zou dus altijd zijn: chips kun je beter niet te vaak eten, maar als het het doen, neem dan gewoon de chips die jij het allerlekkerst vindt! Let dan gewoon even niet op gezondheid en geniet van jouw schaal met chips. Uiteindelijk heb je er op die manier denk ik het meeste plezier van.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete soort chips?

5 reacties

  1. Gewoon een heerlijke schaal nachos met dip en gesmolten kaas op een terras met een glaasje wijn! Zooo veel meer genieten dan een schaaltje groentechips met een glas water 😉! Genietmomentje nummer 1

  2. Chips is echt mijn meest moeilijke eten om te laten staan. Ik koop het in principe niet maar mocht het toevallig in huis komen (vriend die het meeneemt of overblijft van een feestje) dan moet het direct op. Het trucje met een schaaltje werkt niet (dan loop ik toch wel 5x naar de zak argh!) wist wel dat groente chips net zo ongezond is maar vind ze wel heel lekker! Zijn ook dikker gesneden waardoor ik iets rustiger eet en zit minder in een zakje. Heb je hier specifieke tips tegen misschien ? Vind het zo jammer dat ik het niet eens in huis kan hebben voor bijv bezoek of mijn vriend..

  3. Wow, wat een eye-opener! Ik had niet de indruk dat groentechips heel gezond zijn, maar dat het zo weinig scheelt met normale chips had ik ook niet gedacht. Dan dus lekker af en toe gewone chippies!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram