Vlogmas 6 optimavita
| 2 februari 2021

Is elke dag iets ongezonds eten slecht?

Als je me volgt dan weet je hoe ik met het eten van ongezonde dingen om ga. Ik noem ze genietmomentjes en heb deze gemiddeld zo’n 2x per week. Dan eet ik een relatief grote hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld 100-150g chocolade, 2 wijntjes met hapjes erbij, een afhaalmaaltijd en een toetje, 100g chips etc. Vaak krijg ik hier vragen over en daarnaast willen mensen weten of het erg is om elke dag iets ongezonds te eten. Die vragen beantwoord ik hieronder!

Is mijn manier van omgaan met ongezond eten goed?

Het eerste wat ik wil benadrukken, is dat mijn manier van genietmomentjes hebben bij mij past. Dat wil echter niet zeggen dat het dé juiste manier is. Sterker nog, ik weet 100% zeker dat het voor mijn lichaam niet altijd even fijn is om ineens zo’n stoot aan suiker of zout binnen te krijgen. Mijn hormonen, nieren en de rest van mijn stofwisseling zullen alle zeilen bij moeten zetten om mijn innerlijke zelf in balans te houden na zo’n moment. Toch kies ik ervoor om het op deze manier te doen, omdat ik er ook onwijs van geniet. Ik houd van genieten van een groter snoepmomentje. Van 1 stukje chocolade geniet ik meestal minder dan als ik meer heb.

Hoeveel ongezonde dingen kun je eten?

Ik krijg heel vaak de vraag ‘hoeveel ongezonde dingen kun je eten?’. Dat is voor mij heel lastig om te beantwoorden. Het ligt namelijk onder andere aan wat je doel is. Hoe gezond wil je zijn? Wil je afvallen? Wil je een heel laag vetpercentage hebben of is dat niet zo belangrijk voor je? Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe veel je sport en beweegt. Heb je een staand beroep of een zittend beroep? Beweeg je veel in het dagelijks leven? Sport je veel? Al deze vragen zijn van belang.

Een man van 2 meter die veel sport en niet af hoeft te vallen, kan over het algemeen meer snoepen bij het bereiken van zijn doel, dan een vrouw van 1.60m die de heel dag zit en graag flink wil afvallen. Het lichaam van deze voorbeeld-man zal namelijk beter in staat zijn de extra suikers te gebruiken als energiebron.

Het beste advies dat ik je kan geven is: test uit wat voor jou werkt! Haal je op dit moment jouw doelen niet? Eet minder ongezonde dingen, vervang ze door gezonde producten en probeer eventueel meer te bewegen. Houd het echter wel haalbaar voor op lange termijn! Zo vind je heel langzaam een gezonde leefstijl die bij jou past. Dit proces duurt vaak minimaal een paar maanden tot zelfs jaren, dus heb geduld en zie het als oefenen.

Mindset afvallen

Elke dag iets ongezonds eten

Maar is het dan slecht om elke dag iets ongezonds te eten? Nee! In mijn ogen zeker niet. Er zijn super veel mensen die onwijs genieten van elke avond een 2 blokjes chocolade bij de koffie, of twee biscuitjes of speculaasjes, of een klein bakje chips. Wat mij betreft is dat totaal geen enkel probleem voor je gezondheid. Ik ga er daarbij dan even van uit dat je de rest van de dag gezonde producten eet en dat je al je vitamines en minderalen gewoon binnen krijgt.

Eet je op lange termijn dagelijks veel meer ongezonde dingen, dan zal dat waarschijnlijk op een gegeven moment wel negatieve effecten gaan geven op je gezondheid.

Uitzonderingen…

Voor verreweg de meeste mensen is elke dag een kleine hoeveelheid ongezond eten dus totaal geen enkel probleem. Ik ga er dan echter van uit dat je gezond bent. In sommige gevallen is het een ander verhaal. Bijvoorbeeld als je diabeet bent en als jouw bloedsuikerspiegel te veel stijgt van de ongezonde momentjes. Of als je nierpatiënt bent en je erg op je zoutinname moet letten, of als je een extreem hoge bloeddruk hebt die reageert op jouw zoutgebruik. Kortom, er zijn altijd uitzonderingen te bedenken.

Ook als jij van jezelf weet dat je maar moeilijk maat kunt houden met ongezonde dingen, kun je ze misschien beter niet elke dag eten. Een schaaltje chips wordt dan al snel een zak en twee biscuitjes een halve rol. Misschien kun je dan beter net als ik gaan voor 1-3 genietmomentjes per week, zodat je jezelf langzaam kunt leren beter maat te houden.

Mijn conclusie

Elke dag iets ongezonds eten is zeker niet per definitie slecht! Als je een kleine hoeveelheid pakt en daarnaast gezond eet en voldoende beweegt, dan heeft het waarschijnlijk geen negatieve gevolgen voor je gezondheid. Behoor jij tot een van de uitzondering-gevallen. Doe het dan liever niet :).

Wil jij jouw ideale gezonde leefstijl vinden zonder jezelf dingen te verbieden? Wil je jouw doelen behalen op een positieve manier zonder een streng dieet? Doe dan mee met mijn online cursus! Hier kun je je inschrijven voor de wachtlijst.

Groetjes, Marloes

Hoe vaak eet jij iets ongezonds?

4 reacties

 1. Ik heb mijn genietmomentjes altijd goed in de hand kunnen houden, maar ik merkte dat dit door de lock-down echt lastiger werd.
  We zijn gezellig met ons 3en thuis, mijn man moet thuis werken en ik werk in het kappersvak…
  Nu waren er in de loop van de weken wat meer en grotere genietmomentjes ingeslopen die eigenlijk alleen maar negatieve gevolgen hebben en dan bedoel ik niet eens de weegschaal. Mijn huid reageert behoorlijk op teveel suiker en ik word daar ook minder energiek van.
  Nu ben ik al mijn vrije tijd nuttig gaan besteden en heb ik eens goed op jouw site rondgeneusd. Ik ben aan het bakken geslagen! Gezonde tussendoortjes aan het bakken!
  Man en kind vinden ze ook lekker.
  Dus thnx voor alle inspiratie!

 2. Ik hou ook meer van grote genietmomemten. Dan kan ik gewoon pakken wat ik wil en hoef ik het niet perse op 1 bakje chips of een paar blokjes chocola te houden. Voor mij werkt het dus net als bij jou.

 3. Bij mij hangt het een beetje van mijn stemming af. Soms heb ik een hele dag veel lekkere trek. Dan spreek ik met mezelf af dat ik overdag niet ga snoepen, maar dat ik in de avond wat lekkers mag. Dat helpt me om overdag er vanaf te blijven. Soms heb ik periodes helemaal geen lekkere trek en dan vind ik een groot genietmomentje in het weekend weer fijner.

 4. Ik kan geen of slecht maat houden dus heel simpel ik haalde het niet in huis, maar ik doe nu een keer in de week of zelfs twee weken mijn boodschappen dus nu is het wel in huis en dat is lastig dus ik heb van de aldi die repen met kleine chocolaatjes, een zak chips met die uitdeelzakjes erin, een zak met mini’s en nog iets. Ik woon in een apartement dus het ligt in de berging en soms in mijn brievenbus. Krijg ik een vreetaanval dan moet ik eerst drie etages dus negen trappen naar beneden.. dan heb ik geen zin mee en eet ik een peer of havermout.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram