Tosti gezond
Feiten en fabels Gezonde producten Voeding

Is een tosti gezond? Hetzelfde als 2 boterhammen?

Door

Ik krijg zo vaak vragen over tosti’s. Is een tosti gezond om te eten? Het zijn toch gewoon twee boterhammen met beleg? Of heeft het grillen van het brood invloed op de voedingswaarden? En wat is het verschil tussen een horeca-tosti en een thuis-tosti? Ik leg het je zo goed mogelijk uit.

De gemiddelde tosti

We maken eerst even duidelijk hoe een gemiddelde tosti eruit ziet. Vaak zijn het twee witte boterhammen. Als je het in de een horecagelegenheid bestelt, zit er vaak roomboter op en een grote plak ham tussen twee plakken normale kaas. Vaak wordt er mayonaise en/of ketchup bij geserveerd, al snel minimaal 30g.

In dit geval kunnen we wat mij betreft niet spreken van een gezonde maaltijd. Witbrood is namelijk een sterk bewerkt graanproduct, waardoor het weinig vezels, vitamines en mineralen bevat. Daarnaast bevat deze tosti veel verzadigd vet (= slecht vet) uit de roomboter en uit de kaas. Verzadigde vetten verhogen ons cholesterolgehalte.

Een gezonde tosti

Je kunt een tosti echter vrij gemakkelijk gezond maken! Ik raad je aan om te gaan voor volkorenbrood in plaats van witbrood. Neem een dun laagje halvarine in plaats van roomboter (of als je graag roomboter gebruikt, smeer dit dan heel dun). Gebruik 1 plak 30+ kaas in plaats van 2 plakken normale kaas.

Eventueel zou je de sausjes ook nog kunnen skippen. Ik snap echter als je dit wel erg radicaal vindt ;). Je kunt dan twee keuzes maken. Qua ingrediënten is mayonaise beter, maar het bevat erg veel calorieën! Ketchup is een stuk calorie-armer, maar bevat suiker. Wil je afvallen of op je gewicht letten? Neem dan in ieder geval niet teveel saus :).

De voedingswaarden van je twee boterhammen met kaas en ham veranderen niet door het grillen. Ze worden dus niet ineens ongezonder doordat je ze in het tosti-apparaat doet.

Gezonde tosti

Voedingswaarden

Hieronder zie je het verschil tussen de tosti’s die ik hierboven schetste. Bij de horeca tosti voeg ik 30g saus toe, bij de gezonde tosti 15g.

Best een groot verschil hè!? De minst calorierijke en meest calorierijke tosti schelen 310kcal! Het maakt dus nogal uit wat voor tosti je neemt. Uiteraard worden de verschillen nog groter als er meer saus bij wordt geserveerd, als er salami in plaats van ham op de tosti zit of als er dikkere boterhammen dan normaal worden gebruikt.

Gezonde tosti rode biet geitenkaas

Creatief met gezonde tosti’s

Ik ben een enorme tosti fan. Ik vind het echter leuk om mijn tosti iets specialer te maken. Op optimavita.nl vind je dan ook een paar recepten voor originele gezonde tosti’s.

Mijn conclusie

Een tosti is zeker niet per definitie ongezond! Gewoon even de juiste keuzes maken en hij past perfect in jou gezonde leefstijl. Dat je jouw boterhammen verhit in een apparaat of in een pan (zonder olie), heeft geen invloed op de voedingswaarden!

Eet smakelijk :),

Groetjes, Marloes

Eet jij graag tosti’s?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Daisy 2 jaargeleden

  Oh een tosti met brie en honing is mijn guilty pleasure, jamjamjam! Mijn normale tosti is eigenlijk gewoon alleen brood en kaas. Geen sausje:)

  Ik pak in ieder geval niet meer zo snel een tosti in de horeca, jeejtje wat veel calorieën!

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Haha, het wisselt natuurlijk wel heel erg per tosti, omdat ze er soms totaal anders uit zien.

   Reageer
 2. Sandra UA 2 jaargeleden

  Oh nu heb ik echt zin om weer tosti’s te eten! Pindakaas+banaan is mijn favoriet!

  Reageer
 3. Lieve 2 jaargeleden

  Heeft de maillard reactie geen invloed op de suiker eiwit samenstelling?

  Reageer
  • Lieve 2 jaargeleden

   Of op de vitaminen of mineralen samenstelling, ook door de verhitting?

   Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Scherp Lieve! 🙂 Dit zou inderdaad hele kleine verandering kunnen aanbrengen. Over het algemeen is de bereidingstijd van een tosti echter relatief kort, waardoor het meevalt. Het is echter een anders verhaal als je een donkerbruine/zwarte tosti lekker vindt ;). Dat is niet zo bevorderlijk voor onze gezondheid.

   Reageer
 4. Chantal 2 jaargeleden

  Ik gebruik altijd volkoren brood met 30+ kaas en kipfilet en soms zelfs smeerkaas! (20+) heel soms met wat pesto of uien er tussen! Ik heb wel een vraag: ik heb ooit gelezen dat je lichaam meer moeite heeft om gesmolten kaas te verteren (dus dat je sneller een opgeblazen buik Etc krijgt) weet jij hier iets over ?

  Reageer
 5. Vera 2 jaargeleden

  Hmmmm….tosti 😍
  Regelmatig leg ik m’n boterham met kaas in ons kleine oventje…zo klaar en gewoon lekker warm. En dan natuurlijk een beetje sweet chili saus erbij 😉

  Maar een tosti met zalm en roomkaas…..hmmm….lang geleden….erg lekker voor af en toe!

  Reageer
 6. Evelien 1 jaargeleden

  Ben gek op tosti’s!
  Casino brood, half plakje kaas (voor gesneden) en plakje ham… nom nom nom…
  Tegenwoordig maak ik ook graag spicy tonijn tosti 😀
  En maak tegenwoordig ook van jouw site.

  Heerlijk!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.