Feiten en fabels Voeding

Is een fruitsmoothie gezond?

Door

Door Tamarah: Het advies om elke dag twee fruit te eten lijkt gemakkelijk. Toch valt het tijdens gesprekken op dat niet iedereen daar aan toe komt. Vaak wordt gedacht om een smoothie te maken om zo aan je dagelijkse portie te komen.  Maar is een vloeibare variant wel een goede vervanging?

Fruit

We weten bijna allemaal dat fruit gezond is. Fruit bevat namelijk ontzettend veel voedingsstoffen en is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit bevat onder andere vitamine C, foliumzuur, kalium, voedingsvezels en koolhydraten.

Koolhydraten?!

Fruit levert inderdaad koolhydraten, in de vorm van suiker. Een stuk fruit bestaat ongeveer 10-15% uit suiker. Een citroen maar 1% en een dadel 60%.  Een stuk fruit bevat fruitsuiker oftewel fructose. Fructose wordt eigenlijk op dezelfde manier in ons lichaam opgenomen als alle andere soorten suikers. Het blijft een vorm van energie voor het lichaam.

Het verschil ligt erin dat fruit, naast suikers, ook veel vezels bevat. In het lichaam zorgen de vezels ervoor dat de suikers rustiger opgenomen worden in je bloedbaan, waardoor je minder een piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.

Bij een glas vruchtensap of smoothie, worden alle vruchten gemalen en gaat een deel van voedingstoffen verloren. Vitamines vervliegen namelijk tijdens de bereiding. Door het malen van fruit worden de suikers makkelijker opneembaar voor ons lichaam. Dit zorgt voor een snellere stijging van je bloedsuikerspiegel. Je lichaam moet veel insuline aanmaken om deze suikers op te nemen, waardoor je bloedsuikerspiegel ook weer redelijk snel daalt. Hierdoor kun je snel weer trek krijgen.

Daarnaast hebben vezels een verzadigende werking. Als je een sinaasappel eet,  krijg je eerder het gevoel dat je vol zit. Bedenk dat als je een glas sinaasappelsap neemt, hier al gauw meer sinaasappels in zitten. Ongeveer 3-4 sinaasappels worden er gebruikt om een glas van 250 ml te vullen.  Je krijgt ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen.

supersmoothie

Kauwen

Het verteren van voeding begint al in onze mond. In ons speeksel zitten enzymen die helpen om voeding af te breken. Door te kauwen komt er speeksel vrij.  Als je een smoothie drinkt vermeng je het niet met speeksel en komt de eerste stap van vertering niet op gang.

Daarnaast helpt kauwen bij het gevoel van vol zitten. Door kauwen geven we onze hersenen het signaal dat er voedsel binnenkomt. Onze hersenen maken dan een stofje (histamine) aan, wat ook wel een verzadigingshormoon wordt genoemd. Als dit stofje vrijkomt, dan geeft je lichaam aan dat je verzadigd bent. Dit stofje komt pas na een lange tijd vrij. Door niet te kauwen, hebben onze hersenen niet de tijd om dat stofje aan te maken.

Afraden of aanraden?

Smoothies kunnen veel suikers bevatten, doordat er veel suiker in fruit zit. Daarnaast verzadigen ze relatief slecht voor de hoeveelheid energie die je binnen krijgt. Als je een smoothie maakt, dan kun je dit het beste doen met een blenden of staafmixer in plaats van met een sap pers. Hierdoor blijven namelijk zo veel mogelijk vezels behouden.

Smoothies zijn een makkelijke manier om voedingsstoffen binnen te krijgen voor mensen die moeite hebben om genoeg te eten. Als je weinig binnen krijgt op een dag, dan kun je dit naar mijn idee relatief makkelijk aanvullen met smoothies. Als je echt geen fruit lust, maar wel fruit neemt door het maken van een smoothie, waarom dan niet? Op deze manier krijg je toch wat voedingsstoffen binnen van de vrucht.

Als je het echt lekker vindt, neem dan ook lekker een smoothie! Dat is totaal geen probleem.

Daarom raad ik het ook echt niet af! Ik vind het alleen belangrijk dat je bewust bent dat er een verschil zit tussen het drinken van een fruitsmoothie en het eten van fruit 🙂

Liefs, Tamarah

Drink jij vaak een smoothie?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. silke 4 jaargeleden

  “Bedenk dat als je een glas sinaasappelsap neemt, hier al gauw meer sinaasappels in zitten. Ongeveer 3-4 sinaasappels worden er gebruikt om een glas van 250 ml te vullen. Je krijgt ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen”

  meer suikers en minder vezels in een glas fruitsap snap ik, maar 2-3 sinaasappels in een glas sap? er worden wel zoveel sinaasappels gebruikt om een glas sap te bekomen wat het heel erge zonde maakt om je sinaasappel te persen, want een groot deel van de sinaasappel, en dan vooral de vezels, worden gewoon weggegooid. een sinaasappel weegt gemiddeld 150 gram en een glas sap ook. het is niet zo dat je 3 sinaasappels in een glaasje sap gegeten hebt?

  Reageer
 2. Levensgenieter 4 jaargeleden

  Ik maak graag een groene smoothie in de ochtend met twee stuks fruit, bladgroente en hennep eiwitpoeder. Als ik het eet als een bowl met wat granen erdoorheen dan kauw ik er wel op. Is het dan gezonder om het zo te eten?

  Reageer
 3. Janne 4 jaargeleden

  Histamine is niet het verzadigingshormoon. Histamine is een hormoon dat onder andere vrijkomt bij allergische reactie. Ik denk dat je leptine bedoelde 😉

  Reageer
  • Tamarah Openneer 4 jaargeleden

   Hi Janne, het klopt dat histamine ook een functie heeft in het afweersysteem! Naast dat histamine een functie heeft in het afweersysteem, heeft het meerdere functies in ons lichaam. Tijdens het kauwen maken onze hersenen histamine aan. Als dit stofje vrijkomt, geeft je lichaam aan dat je verzadigt bent 🙂 Leptine ondersteunt inderdaad ook het verzadigingsgevoel!

   Reageer
 4. Lena 4 jaargeleden

  Tamarah bedoelt dat 1 glas sap de hoeveelheid suiksers bevat die je zou binnenkrijgen door 3 à 4 sinaasappels te eten, wat best veel is.

  Reageer
  • Lena 4 jaargeleden

   @Silke 🙂

   Reageer
   • silke 4 jaargeleden

    Ik heb even opgezocht en 150 gram sinaasappels bevat evenveel kcal en suiker als 150 ml sinaasappelsap. Dus in dat opzicht is er toch geen verschil en heb je niet 3 sinaasappels op in 2 glas sinaasappelsap? Het enige verschil is dat je bij het persen van een sinaasappel 3 vruchten nodig hebt om een volledig glas te vullen en de vezels overblijven in de schil en je die weggooit. maar de kcal en suikers zijn gelijk?

    Marloes?

    Reageer
    • Vera 4 jaargeleden

     Maar krijg je 150 ml sap uit 150 gram sinaasappelsap? Of heb je al meer nodig om die hoeveelheid sap uit te kunnen persen?

     Reageer
     • silke 4 jaargeleden

      nee, want je perst het sap uit de vrucht, daarmee laat je al het vruchtvlees en de vezels achter in de schil, daarom heb je meer sinaasappels nodig om 1 glas sap te vullen. Dat maakt het heel erge zonde om sinaasappels te persen. Maar op vlak van suikers en kcal is het wel gelijk.

    • Tamarah Openneer 4 jaargeleden

     Hi Silke! De calorieën zijn misschien wel gelijk, alleen eet je niet zo snel 3 sinaasappels. Dat is wat ik graag duidelijk wilde maken. Je hebt inderdaad bij het persen van een sinaasappel wel meer dan 1 nodig om een glas te vullen, je krijgt ongemerkt meer calorieën binnen als je je hier niet bewust van bent. Je eet niet zo snel 3 sinaasappels, maar een glas sinaasappelsap met 3 geperste sinaasappels krijg je gemakkelijk naar binnen.

     Reageer
  • Tamarah Openneer 4 jaargeleden

   Ja!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.