| 25 oktober 2018

Is een banaan gezond?

De banaan is een beetje het zwarte schaap van het fruit. Het zou een suikerbom zijn en je zou er snel van aankomen. Beter vermijden dus? Of toch niet? In dit artikel leg ik je zo goed mogelijk uit waarom ik vind dat de banaan een véél positievere beoordeling verdient.

De banaan

Bananen groeien in trossen aan een bananenplant. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. Zo heb je hele kleine bananen, maar ook hele grote. Daarnaast bestaat er ook bijvoorbeeld de bakbanaan die gebakken of gekookt wordt gegeten. We gaan het vandaag hebben over de ‘gewone’ gele banaan die je in de Nederlandse supermarkten vindt.

De roddels

Cliënten vertellen me vaak heel trots dat ze geen bananen eten, omdat ze zoveel suiker bevatten. Ook van lezers en kijkers krijg ik vaak vragen over hoe het zit met bananen. Kom je er echt zo snel van aan? Wist je dat er zelfs een gezegde is dat vaak wordt gebruikt!? ‘Banaan zet aan’. Veel mensen die willen afvallen, laten bananen daardoor angstvallig in de supermarkt liggen. Heel onnodig naar mijn idee! Waarom, dat vertel ik je hieronder.

Kwark havermout banaan pindakaas

Suiker in banaan

Het is inderdaad zo dat banaan de fruitsoort is waar het meeste suiker in zit. Een banaan van gemiddelde grootte bevat ongeveer 24g suiker. Dit zijn fruitsuikers, maar zoals ik eerder vertelde maakt het voor je lichaam niet zo veel uit of een suiker natuurlijk of geraffineerd is. Het aantal calorieën en het effect op ons lichaam blijft vrijwel gelijk. In de tabel hieronder vergelijk ik de hoeveelheid suiker (en calorieën) van verschillende fruitsoorten.

Het grappige vind ik dat mensen die bananen principieel laten staan, vaak wel zonder pardon een Snelle Jelle eten à 30g suiker of een flesje vers fruitsap drinken à 34g suiker.

Voordelen van banaan

Puur op basis van de hoeveelheid suiker, zou je dus inderdaad beter andere fruitsoorten kunnen kiezen. Dit maakt een banaan in mijn ogen echter zeker geen slechte keuze! Deze gele rakker heeft namelijk een heel aantal voordelen die andere fruitsoorten missen:

  • Een banaan bevat veel voedingsvezels, meer dan de meeste andere fruitsoorten.
  • De specifieke voedingsvezel inuline uit banaan, is een goede voedingsbodem voor de nuttige bacteriën die in de darmen leven. Volgens sommige roddels zou een banaan stoppend werken, maar bij de meeste mensen is juist het tegengestelde het geval! Banaan werkt positief op de darmwerking.
  • Hij is rijk aan kalium, veel meer dan andere fruitsoorten!
  • Ook bevat het meer B vitamines dan de meeste andere fruitsoorten.
  • Een banaan geeft langer een verzadigd gevoel dan de meeste andere fruitsoorten.
  • Ook zorgt een banaan ervoor dat je snel weer wat energie hebt.
  • Door de grote hoeveelheid vezels, wordt suiker in banaan minder snel opgenomen dan pure suiker. Je lichaam heeft daardoor meer tijd om het goed te verwerken. Fun fact: als je het sap uit fruit perst, zijn de suikers dus wel weer makkelijker opneembaar!

snack na het sporten fluff

Wanneer ik graag een banaan eet

Misschien weet je het wel, ik ben een banaanfreak! Momenteel is het toevallig iets minder, maar ik heb jarenlang dagelijks een banaan gegeten. Momenteel zijn het er zo’n 4 per week. Er zal echter zeker een periode komen dat ik weer meer bananen zal eten. Hieronder mijn favoriete banaan-eet-momentjes:

  • In mijn ontbijt als ik weet dat ik lang een vol gevoel wil houden. Ik snijd de banaan in stukjes door de kwark en voeg wat muesli of noten toe. Ook doe ik het graag door mijn havermoutpap heen.
  • Vlak voor het sporten als ik een snelle energieboost wil.
  • Na het sporten, bijvoorbeeld door de kwark of in mijn welbekende overheerlijke fluff (zie foto hierboven).
  • In bepaalde recepten, zoals bijvoorbeeld een mugcake, gezonde muffins of bananenpannenkoekjes,

Mijn conclusie

I love banana’s! Ik vind het echt heel erg jammer dat ze zo’n slecht imago hebben. Met dit artikel hoop ik de angst voor bananen bij veel mensen een beetje weg te nemen. Fruit eten is gezond en bananen horen daar zeker bij! Net als met alle producten is afwisselen het beste. De ene vrucht bevat meer vitamine C, de ander meer kalium en vezels. Zo krijg je een grote variatie aan goede voedingsstoffen binnen.

Ik blijf dus zeker lekker mijn bananen eten!

Groetjes, Marloes

Houd jij van bananen? Hoe vaak eet je er een?

9 reacties

  1. Zelf ben ik dol op banaan en vind het zo jammer om toch regelmatig te horen en te lezen hoe mensen bijna bang zijn voor een banaan. zelf heb ik een periode 5 bananen per dag gegeten als ontbijt en ik kwam hier ook helemaal niet van aan. ze zitten vol b vitamines en kalium. De natuur heeft niet voor niets fruit, waaronder dus bananen, voor ons gemaakt. Wij zijn gemaakt door de natuur, bananen ook, hoe kan je dan ooit denken dat een banaan ongezond is, maar een bewerkt iets uit een fabriek wel goed voor je zou zijn.

    er zijn zoveel fabels, van onrijpe (de gele) bananen kan je constipatie krijgen, maar eet je een rijpe (met bruine vlekken) banaan dan helpt het juist tegen constipatie.

    ik ben blij te lezen dat je toch geschreven hebt over de vezels bij de opname van suikers in je lichaam, dat maakt fruit toch echt wel anders voor je lichaam dan een zak snoep of klontje suiker, veel mensen vergeten dat fruit geen ‘puur’ suiker is.

    daarbij hoeven bananen ook niet meteen kcal rijk te zijn, ik heb al vaker bananen tegengekomen die minder kcal bevatten dan een appel omdat ze kleiner waren, voor e bananen van de albert heijn zijn minder dan een gemiddelde appel.

  2. Da’s grappig, ik ben een van de mensen die idd heel lang heeft gedacht dat bananen zorgen voor verstopping! Maar nu weet ik beter. Las eens een heel mooi art. dat voor bananen pleitte. Stonden veel dezelfde punten in als hierboven. Ik neem nu sinds ik gezonder ben gaan leven vaak een banaan mee als ik denk wat langer onderweg te zijn. Marloes, van jou heb ik geleerd om ze te verwerken als zoet in mijn maaltijden i.p.v. suiker, dat werkt als een tierelier! Ik eet heerlijk tegenwoordig maar veel gezonder!
    Groet Conny

  3. Ik eet al jaren als ik moet werken (3x in de week) s ochtends een banaan en een kop brandnetel thee. Op de andere dagen havermout pap met blauwe bessen, amandelen, kaneel, anijszaad en geraspte gember waarvan ik het restje in de thee doe. Ik ben 1,72 en weeg 61 kilo en sport door een beperking helaas niet.

  4. Ik had net een rijstwafel met pindakaas en banaan gemaakt en zag dat je een nieuw artikel online had gezet. Laat dat artikel nu net gaan over iets wat ik op dat moment naar binnen aan het werken was haha. Interessant dus! Ik ben ook gek op bananen en eet ze nu gewoon wat minder dan voorheen. Helemaal afscheid nemen van bananen zou ik echt niet kunnen. Al weet ik wel dat deze rijstwafel misschien niet het meest gezonde tussendoortje is maar af en toe moet gewoon kunnen 😉
    Bedankt Marloes voor het artikel!

  5. Zoals je weet heb ik diabetes type 2 als ik banaan eet gaat mijn suikerspiegel absoluut niet omhoog en banaan stopt bij mij niet , vroeger ging ik er juist van aan de diarree. En de arts heeft me juist banaan eten geadviseerd omdat ik plaspillen gebruik en daardoor mijn kalium te snel verminderd. En dat wordt door banaan wat sneller aangevuld. Gr. Oma

  6. Ik heb met mijn hypoglycemie ook geen last van banaan. Wie weet door de vezels inderdaad. Bij druiven heb ik dat meer. Bij mij stopt banaan ook niet. En het is ook zo lekker, dus ik blijf ze lekker eten 🙂 Leuk artikel Marloes!

  7. Ja ik kreeg vroeger ook al vaak te horen dat Bananen verstoppen werken. Lichamelijk merk ik dat zelf echter niet. Het vult goed als ik het bij het ontbijt neem. Dankjewel voor dit artikel. Ik ben dol op banaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram