Zomerse smoothie met sojamelk
| 22 augustus 2019

Is detoxen gezond of ongezond?

Ik ga niet vaak heel uitgebreid in op een bepaald dieet of voedingspatroon. De laatste tijd krijg ik echter opvallend veel vragen over detoxen en wat ik daarvan vind. Ik weet dat het al jaren populair is, dus ik vind het waardevol om er wat aandacht aan te besteden. In dit artikel lees je mijn mening over detoxen, gebaseerd op mijn kennis en ervaring als (sport)diëtist en fitnessprofessional.

Disclaimer: ik heb het in dit artikel over gezonde personen zonder specifieke aandoeningen of ziektes.

Wat is detoxen

Detoxen is een ander woord voor ontgiften van het lichaam. Er zijn veel fabrikanten die sapkuren, shakes, pillen, darmspoelingen, theesoorten of zelfs klei aanbieden waarmee je jouw lichaam zou kunnen reinigen. Vaak koop je een pakket, dat je vervolgens voor een bepaalde periode moet gebruiken.

Ontgiften??

Het gezonde menselijke lichaam is heel goed in staat zichzelf te ontgiften. Hiervoor hebben we twee geweldige mechanismes: plassen en poepen. Schadelijke stoffen die we binnen krijgen worden (eventueel na verwerking) getransporteerd naar de nieren of de darmen en vervolgens uitgescheiden. Onze lever speelt een hele belangrijke rol in het ontgiften. Schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld alcohol en melkzuur worden omgezet in niet-schadelijke stoffen en/of direct afgevoerd.

Jouw lichaam ondersteunen

Het reinigend vermogen van het lichaam is natuurlijk niet oneindig. Veel schadelijke stoffen innemen is nooit goed. Zo hebben alcoholisten bijvoorbeeld heel vaak leverproblemen en/of darmklachten.

Ons lichaam een beetje helpen kan daarom absoluut geen kwaad! Hiervoor heb je echter geen fancy shakes of pillen nodig. Als jij gezond eet, niet teveel alcohol gebruikt, geen drugs gebruikt en niet rookt, dan zullen er echt geen schadelijke stoffen opbouwen in je lichaam.

Wees trouwens ook zeker niet bang voor bijvoorbeeld E-nummers in bepaalde producten. In Nederland gelden strenge normen, waardoor bij gebruik van normale hoeveelheden absoluut geen gevaar dreigt.

is fruitsuiker gezond

Kan detoxen kwaad?

Veel detoxmethodes kunnen geen kwaad, het schaadt enkel je portemonnee. Een sapkuur duur bijvoorbeeld vaak maar een paar dagen. In deze tijd zul je echt geen tekorten ontwikkelen van bepaalde voedingsstoffen.

Van bepaalde pillen en methodes met klei is wél aangetoond dat ze schadelijk kunnen zijn. Gek genoeg bevatten sommige varianten grote hoeveelheden van bepaalde stoffen (bijvoorbeeld zware metalen), die schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam. Sapkuren kunnen ook schadelijk zijn als je daarnaast bijvoorbeeld keihard gaat sporten, waardoor je veel te weinig energie binnen krijgt.

Positieve effecten van detoxen

Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat een detoxkuur goed is voor onze gezondheid. Natuurlijk zijn er fabrikanten die je wél positieve wetenschappelijke onderzoeken kunnen laten zien. Vaak zijn deze onderzoeken echter niet sterk opgezet en soms zelfs gefinancierd door de fabrikant. Trap hier dus niet zo maar in!

Het positieve effect dat mensen ervaren na een kuur, heeft vaak te maken met het gevoel dat we hebben over onszelf. Na een paar dagen ‘gezond’ bezig zijn, voel je je goed over jezelf. Je bent trots en je lichaam voelt gereinigd. Als je geen alcohol drinkt, niet rookt en niet snoept of snackt, voel je je sowieso goed! Dit heeft dus echter weinig te maken met die specifieke kuur.

Voor wie is detoxen goed?

Naar mijn idee is detoxen vooral goed voor de fabrikant van de methode die je gebruikt. Vaak kost een detoxkuur namelijk klauwen vol met geld. Voor jou als consument levert het vrij weinig op, hooguit een goed gevoel. Dit kun je echter ook op andere manieren behalen! In sommige gevallen kan detoxen zelfs schadelijk zijn.

Om heel eerlijk te zijn heb ik wel een aantal mensen begeleid bij het doen van een sapkuur (uiteraard niet bij mij aangeschaft). Zij wilden dit namelijk perse doen en vroegen om begeleiding. Omdat ze zo vastberaden waren, besloot ik hen te helpen om de kuur op een enigszins verantwoorde manier te volbrengen. Ook heb ik ze geholpen in het proces na de detoxkuur.

Mijn conclusie

Ik zou iemand nooit aanraden om een detox te doen. Wil je toch het gevoel hebben dat je jouw lichaam van binnen reinigt? Dan kun je veel geld besparen door een bepaalde periode gewoon heel gezond te eten en alcohol, snacks, snoep en frisdrank te vermijden.

Zelfs dit zou ik overigens niet snel aanraden. Het werkt naar mijn idee het alles-of-niets-principe in de hand. Om een gezond eetpatroon te creëren dat haalbaar is op lange termijn, is het in mijn ogen juist zo belangrijk om ook met ongezonde producten te leren omgaan. Ze compleet vermijden is naar mijn idee niet de oplossing.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens een detoxkuur gedaan? Zou je het doen?

6 reacties

  1. Goed artikel! Fijn dat je dit hebt beschreven, met de nodige wetenschappelijke bronnen.
    Ik vind detoxen inderdaad een beetje onzinnig (mijn lever doet dat prima ;)) Maar ik snap ook het appeal wel. Blije, stralende mensen kunnen erg overtuigend zijn als je je niet lekker in je lichaam voelt.
    Als ik een periode ongezonder heb gegeten, zoals op vakantie, probeer ik daarna extra gezond te eten. Dat is wel genoeg detoxen.
    Trouwens, het is echt zo bizar dat E-nummers een slechte naam hebben, want die zijn juist goed onderzocht! In tegenstelling tot…klei ofzo. Daarbij, zelfs ingredienten als kurkuma en citroenzuur hebben een E-nummer. Echt die “chemicalien” angst dat zal ik nooit begrijpen.

  2. Ik zou zelf ook niet detoxen, wegens de zelfreinigende capaciteiten van je lichaam.. Altijd leuk om te lezen dat anderen daar ook zo over denken 🙂

    Ik voel me eerder goed bij gezond eten en bewegen, tijd met mijn gezinnetje, af en toe mediteren… Kortom: een gezonde levensstijl (wat ik natuurlijk ook niet perfect uitvoer… maar ik ben een eind op weg!)

      1. Daar heb je gelijk in… Ik cheat best veel en ben daar stiekem heel blij mee, al die genietmomentjes 🙂
        (En ik kan dat ook prima hebben)
        Perfect zou bij mij, en ik denk bij velen anderen, snel krampachtig worden..

  3. fijn dat je het enig zins wat beter begrijpbaar voor mij maakt, nu na de zomervakantie gaan enkele collega’s van mij hier vast weer mee bezig. vind ze dan zo prikkelbaar, maar dat komt vast van die azijn? smile…
    Het valt mij ook op dat mensen het fijn vinden om dit in groepsverband te doen, samen de strijd aangaan ofzo, en het sterkt elkaar vast wel. ik merk dat het in veel gevallen niet echt om het gezond zijn gaat, maar om het afvallen, let maar eens op!
    Het is niets voor mij, maar na het lezen van jou info. zeker niet!
    leuke dag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram