Is augurk gezond
| 26 november 2020

Is augurk gezond? Welke augurken zijn het beste?

Als je mijn vlogs kijkt dan weet je het: ik eet heel graag augurk! Bij mijn lunch, als tussendoortje of als avondsnack, je ziet ze heel regelmatig voorbij komen in mijn eetpatroon. Daardoor krijg ik vaak de vraag: Is augurk gezond? En welke augurken kun je dan het beste nemen? Ik beantwoord die vragen in dit artikel.

De augurk

De augurk wordt gemaakt van de vrucht van een plant die behoort tot de familie van de komkommers. De vrucht wordt geplukt en vervolgens ingelegd in azijn met zout en soms suiker en kruiden. Dit geeft het de bekende friszure smaak die wij kennen. Na een hele tijd gebadderd te zijn in zijn zuur-zoute badje, is de augurk klaar voor de verkoop.

Is de augurk gezond?

Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën. Een gemiddelde pot augurken uit de supermarkten bevat slechte zo’n 12-35kcal per 100g.

Gezonde lunchbox

De beste keuze…

Ik schreef het hierboven al, sommige augurken bevatten toegevoegd suiker. Dat is de zoetzure variant. De hoeveelheid valt echter mee, ongeveer 5g suiker per 100g product wordt toegevoegd. Zure augurken bevatten (meestal) geen suiker. Deze bevatten daardoor nog iets minder calorieën (+- 35kcal in 100g zoetzure augurk en +-17kcal in zure augurk). Zure augurken zijn dus een iets betere optie, maar ook deze hebben een zoutbadje gehad, en bevatten dus relatief veel zout. Zout kan onze bloeddruk verhogen en kan nierschade veroorzaken en is daarom in grote mate geen gezonde keuze.

Een betere optie zijn natriumarme zure augurken! Je vindt ze vaak in het dieetschap van je supermarkt. Een voorbeeld zie je op de afbeelding hieronder. Deze bevatten geen toegevoegd zout en suiker en verdienen daarom de titel ‘Beste-Keuze-Augurk’. In dit product zitten trouwens ongeveer 12kcal per 100 gram.

Mijn conclusie

Je zult niet snel aankomen van het eten van augurken, maar toch zijn ze wat mij betreft niet 100% gezond te noemen door de grote hoeveelheid zout en het toegevoegde suiker. De meest gezonde optie die in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, zijn de natriumarme augurken.

Welke ik zelf gebruik? De ‘foute’ zoetzure van het huismerk :). Zo vaak en veel eet ik ze namelijk nou ook weer niet…en stiekem vind ik die toch net een tikkie lekkerder.

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak augurk?

5 reacties

 1. Hoi Marloes,
  Bedankt weer voor dit artikel!
  Ik wou je heel erg bedanken, heb lang (laatste 2-3 jaar) een beetje ‘geworsteld’ met mijn gewicht, ik had iets (ik denk ongeveer 5-6 kg) overgewicht. Dankzij jouw artikelen en een diëtiste die ik bezoek ben ik afgelopen 2 maanden 6 kg kwijt en ni zit ik op een gezond gewicht! Ik wil nog wel wat afvallen, maar het is iig een gezond gewicht! Dankjewel Marloes<3

 2. Regelmatig, vooral als snack of als extra op brood (bij kaas of ossenworst, bijvoorbeeld) Ik neem de zure variant en spoel ze meestal ook nog een keer extra af om wat zout kwijt te raken.

 3. Hoi Marloes,

  Even een off topic berichtje om je te laten weten dat ik je nuchtere kijk op eten en alles wat erbij komt kijken erg waardeer! Jij laat zien dat je niet hoeft te leven van superfoods om gezond te zijn maar dat het ook kan met een ‘Nederlands’ eetpatroon.

  Keep up the good work!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram