Is 3 stuks fruit per dag slecht
Feiten en fabels Voeding

Is 3 stuks fruit per dag slecht?

Door

Is 3 stuks fruit per dag slecht? Die vraag krijg ik ZO ontzettend vaak. Eigenlijk best begrijpelijk, want veel mensen weten dat fruit relatief veel (fruit)suiker bevat én dat het advies is om dagelijks 2 stuks fruit te eten. Maar wat als je er 3 eet? Is dat slecht voor je? En zou je daarvan aankomen? Ik geef je antwoord!

Voordelen van fruit

Fruit eten is goed voor ons. Het bevat namelijk onder andere vitamines, mineralen, voedingsvezels en anti-oxidanten. Voldoende fruit eten vermindert daardoor de kans op hart- en vaatziekten en waarschijnlijk zelfs ook de kans op diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Genoeg redenen dus, om te voldoen aan het advies van 2 stuks fruit (of 200g) per dag.

Nadelen van fruit

Fruit heeft echter ook een klein nadeel: het bevat fruitsuiker. Het is een natuurlijk suikervariant, maar voor ons lichaam maakt dat eigenlijk niet zo veel uit. Na het eten van fruit, stijgt onze bloedsuikerspiegel dus een beetje. Deze stijging valt echter relatief gezien mee, omdat de vezels in het fruit de opname wat afremmen.

Bij vruchtensappen is dit niet het geval! De vezels zijn er namelijk uitgeperst en doordat het geheel vloeibaar is, wordt de opname door ons lichaam makkelijker. Bovendien bevat 1 glas sap een grote hoeveelheid fruit. Na het drinken van een vruchtensap stijgt de bloedsuikerspiegel dus aanzienlijk sneller, door de grotere hoeveelheid makkelijk opneembare suikers.

Banaan

Is 3 stuks fruit per dag slecht?

Nu je wat meer achtergrondinformatie hebt, kunnen we de hoofdvraag van dit artikel beantwoorden: is 3 stuks fruit per dag eten slecht? NEE! Absoluut niet.

Ik merk dat veel mensen bang zijn voor fruitsuikers, of bang gemaakt worden door mensen om hen heen. ‘Pas op hoor, banaan zet aan!’, of ‘Oeh, eet beter geen druiven/ananas, want daar zit te veel suiker in’! Zulke opmerkingen doen me altijd erg pijn, fruit bevat namelijk ZO veel prachtige voedingsstoffen voor ons lichaam.

Ik heb letterlijk nog NOOIT iemand gezien die is aangekomen door te veel fruit eten, of die niet afviel door te veel fruit eten. 3 stuks fruit per dag eten kan dus totaal geen kwaad! Zeker omdat je het fruit waarschijnlijk eet in de plaats van iets anders. Waar persoon A een koek neemt om 15:00uur, neemt persoon B misschien een banaan. Is persoon B dan slecht bezig als hij/zij al meerdere stuks fruit op heeft die dag? Wel nee!

Fruitsalade

Wanneer wordt het dan wel slecht?

Maar tot welke hoeveelheid kun je dan gaan? Ik vind het erg lastig om een maximum te noemen. Zoals ik al zei, heb ik namelijk nog nooit iemand gezien die negatieve gevolgen had door het eten van veel fruit. Ook uit onderzoeken blijkt dat zelfs extreem veel fruit eten waarschijnlijk geen kwaad kan. Voor mensen met diabetes raad ik wel aan iets voorzichtiger te zijn, maar ook voor hen kan het eten van 3 stuks fruit geen kwaad! (Tenzij anders vastgesteld samen met een professional)

Ook raad ik je aan het gebruik van vruchtensappen zo veel mogelijk te beperken. Natuurlijk kan zo heel af en toe een glas jus ‘d orange geen kwaad, maar houd er rekening mee dat hier vrij veel makkelijk opneembare suikers in zitten. Wist je dat die hoeveelheid net zo groot is als in cola!?

Mijn conclusie

Wees alsjeblieft niet bang voor het eten van fruit! De aanbevolen hoeveelheid overschrijden kan echt geen kwaad. Blijf natuurlijk wel gevarieerd eten…vervang niet al je maaltijden door fruit ;). Ook andere producten bevatten namelijk waardevolle voedingsstoffen. Maar bij een gevarieerd gezond eetpatroon kunnen 3, 4 of 5 stuks fruit echt geen kwaad.

Wees wel wat voorzichtiger met vruchtensappen, aangezien deze meer en makkelijker opneembare suikers bevatten.

Groetjes, Marloes

Hoe veel fruit eet jij per dag?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Yvon 2 jarengeleden

  En hoe zit het met de verse voorgesneden (mix) fruitsalades van de supermarkt? Die zijn mijn quilty pleasure 😉

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Hetzelfde verhaal :). Alleen fruit op siroop kun je beter niet te veel nemen, omdat daar ook nog toegevoegd suiker in zit. Maar dat is met deze niet het geval.

   Reageer
   • Ilse 2 jarengeleden

    Ik volg Al een 10weken ont. Je you tube WO filmpjes en ik kijk ook naar je you tube filmpjes over je dagelijkse leven en zo en ik vind je een top meid .ook proficiat met jullie zwangerschap 😍 dus zoals gezegd vond ik mezelf wat te zwaar en ik word deze zomer 60 j. En door jou te volgen voel ik me zo gestimuleerd en gelukkig dus bij deze dank je wel ik ben namelijk Belgische hé . Elke morgen doe ik ong. N uur WO en dan sta ik nog n uurtje op de loopband terwijl ik naar jou filmpjes kijk dus ben blij dat ik op dit idee kwam en jou gevonden heb op y tube 👌👌👌👍👍👍❤️❤️❤️

    Reageer
 2. Linda 2 jarengeleden

  Ik eet elke dag 2 stuks fruit, en dacht net gisteren zou fijn zijn als 3 stuks fruit op een dag mag. Artikel komt dus op het juiste moment, even de bevestiging dat het geen kwaad kan. Marloes jij maakt eten echt leuk en lekker, met je balans van gezond en geniet momentjes 👍🏻

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Zo goed om te horen! Dat is ook exact wat ik wil bereiken 🙂 🙂

   Reageer
 3. Anne 2 jarengeleden

  Supergoed artikel weer:)

  Reageer
 4. Vera 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik geniet elke dag van drie stuks fruit!!! Ik geniet ervan, zomers kan ik moeilijk kiezen tussen alle fruit keuze ,maar ik hou het bij drie.
  Fijne dag! 🥰

  Reageer
 5. ina 2 jarengeleden

  Hoe zit het met leververvetting (door overgewicht)? Ik lees op het internet dat fructose beter geschrapt wordt. Wat is jou mening?

  Reageer
 6. Giana 1 jaargeleden

  Ik krijg last van migraine wanneer ik teveel suiker binnen krijg en moet om die reden ook uitkijken met fruit en groente. Onbewust krijg je toch veel suiker binnen. Dat vind ik soms best lastig

  Reageer
 7. Brenda 1 jaargeleden

  Ik eet er minimaal 2 maar snoep de hele dag door druifjes, snoeptomaatjes en kersjes uit de schaal 🙂
  Beter dan een handje chips of of een stuk chocola denk ik dan, haha!

  Reageer
 8. Laura 1 jaargeleden

  Ik eet al jaren 5-7 stuks fruit per dag, in de zomer al snel meer, heerlijk! Alle soorten die er maar zijn, love it. Echt mijn snoep, want dat eet ik mede hierdoor ook al jaren niet meer en mis t totaal niet.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: