1 glas alcohol gezond
| 22 juni 2019

Is 1 glas alcohol per dag drinken gezond?

We kennen denk ik allemaal het advies dat matig alcoholgebruik goed zou zijn voor je hart- en bloedvaten. Cliënten in mijn praktijk gebruiken dit heel vaak als reden dat ze dagelijks een glas wijn drinken. Maar is dit eigenlijk wel zo? In dit artikel probeer ik het je zo goed mogelijk uit te leggen. Ook geef ik je mijn advies met betrekking tot alcoholgebruik.

Is matig alcoholgebruik gezond?

Er zijn inderdaad onderzoeken die laten zien dat een matig alcoholgebruik (1 glas bij vrouwen of 2 bij mannen) het risico op verschillende aandoeningen kan verkleinen. Er is echter ook bewijs dat matig alcoholgebruik het risico op andere aandoeningen juist vergroot!

Gezondheidsvoordelen van alcohol

Er zijn dus onderzoeken die uitwijzen dat 1 glas alcohol een positief effect kan hebben op hart en bloedvaten. Ook zou het de kans op dementie kunnen verkleinen en kleine positieve effecten hebben bij diabetes type 2.

Dit lijkt natuurlijk allemaal heel positief, maar er zijn ook ontzettend veel negatieve effecten van alcohol…

Nadelen van alcohol voor de gezondheid

Ik ga hier geen ellenlang verhaal houden met alle nadelen van alcohol, want vrijwel iedereen weet dit denk ik wel. Matig alcoholgebruik kan echter ook schadelijk zijn! Het geeft bijvoorbeeld een grotere kans op een beroerte. Bovendien vergroot 1 drankje per dag al de kans op bepaalde soorten kanker.

Drink je meer alcohol, dan zijn de risico’s nog veel groter. Het vergroot onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en leveraandoeningen. Daarnaast is het natuurlijk verslavend en kan het zelfs leiden tot hersenbeschadigingen.

Welk drankje kun je het beste drinken?

Vaak wordt gedacht dat wijn meer voordelen heeft dan bier. Dit is echter niet het geval. De positieve en negatieve effecten komen door de alcohol zelf. Wat je drinkt, maakt in die zin dus niet zo heel veel uit.

Wel bevatten sommige drankjes naast alcohol veel suiker, waardoor ze ontzettend calorierijk zijn. Dit is echter een heel ander verhaal, wat ik in een eerder (oud!) artikel liet zien.

Mijn advies over alcohol

Als je momenteel geen alcohol drinkt, dan is het dus onzin om het met mate te gaan gebruiken vanuit gezondheidsoogpunt. De voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen. Niet drinken is dus gewoon helemaal prima!

Af en toe een glas alcoholhoudende drinken is naar mijn idee ook helemaal prima. Ik zou je echter wel aanraden om niet meer dan 1 glas per dag te drinken. Ook raad ik aan om dit niet dagelijks te doen, maar zeker te streven naar minimaal 1-2 alcoholvrije dagen per week. Ik zie regelmatig dat 1 glas wijn per dag drinken een gewoonte wordt voor mensen, waar ze moeilijk zonder kunnen. Van gewoontes genieten we vaak bijna niet meer, dat is zo zonde! Zie jouw alcoholhoudende drankje als moment waar je écht van geniet…en doe het met mate (cliché, I know! Maar wel gewoon waar :)).

Als kanttekening wil ik erbij zetten dat ook ik ECHT wel eens meer drink dan 1 wijntje. Net als dat ik wel eens een hele reep chocolade op eet of naar de McDonalds ga. Gezond is dit echter niet, vandaar het advies hierboven.

Groetjes, Marloes

Drink jij regelmatig alcohol? Hoe veel?

3 reacties

  1. Ik drink echt zelden alcohol. Ik word er altijd moe van! En 1 glas voel ik dus al meteen.
    Nu ma 9 maanden zwanger en al 3 maanden borstvoeding drink ik in de avond, als de kleine in bed ligt, wel eens 1 klein glas. De volgende borstvoeding Is dan 5 uur later. Pas een enkele leer gedaan met die warme dagen… Tja… Daar zal iedereen ook wel een mening over hebben. Maar na slapeloze machten door de eczeem was dat echt even genieten gisteravond.

  2. Voor veel mensen blijft alcohol toch (helaas) synoniem met gezelligheid. Ik vind het een goede trend dat dit aan het veranderen is.

  3. Ik ben van de generatie waar roken en alcohol heel gewoon waren ik woon ook nog eens in een omgeving waar ze het niet zo nou nemen met een neut meer of minder. Zelf ben ik gestopt met roken 10 jaar terug, mijn man net 3 mnd geleden(jippie) 👍😄. Een glaasje wijn drink ik nog wel af en toe maar ik ben blij dat o ze kinderen het niet meer zo normaal vinden zij drinken alleen met feestjes. Ik ben overigens gek op speciale biertjes en zit nu, zondagavond, heerlijk achter een witbiertje! Daar geniet ik nu echt van!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram